Concert extraordinar la Palatul Culturii dedicat Centanarului naşterii Regelui Mihai şi inaugurării parcului ce îi poartă numele şi a bustului Majestăţii Sale

Proiect finanţat de Ministerul Culturii

Primăria municipiului Bistrița prin Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc”, în parteneriat cu Clubul Monarhiștilor Bistrițeni a organizat la 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României un concert extraordinar.

„Este o zi specială. Aniversăm împlinirea a 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României, iar municipalitatea oraşului nostru, societatea bistriţeană, Clubul Monarhiştilor din Bistriţa au dorit să marcheze acest eveniment măcar prin două puncte distincte – s-a dezvelit un bust al Regelui Mihai I în spaţiul de joacă pentru copii din Parcul municipal care de săptămâna aceasta a primit numele de Parcul Regele Mihai I al României; şi prin acest concert extraordinar dedicat acestui eveniment. Este susţinut de Noua Orchestră Transilvană şi Corul Filarmonicii din Cluj, având probabil cea mai bună garnitură de solişti din momentul de faţă, iar la vioară un tânăr instrumentist excepţional, angajat al Orchestrei Filarmonice din Haga, Olanda, după ce a urmat şi cursurile de măiestrie la probabil cea mai mare orchestră simfonică din lume, la Concertgebouw din Amsterdam. Noua Orchestră Transilvană, dirijată de muzicianul Romeo Râmbu, care este dirijor permanent la Filarmonica din Oradea şi profesor universitar doctor la Conservatorul din Oradea va interpreta câteva piese care amintesc de vocaţia naţională a Regelui şi, în acelaşi timp, şi de vocaţia europeană a Majestăţii Sale” a spus, la deschidere, managerul Gavril Ţărmure.
Invitat în scenă, primarul Ioan Turc a declarat: Într-adevăr, concertul este dedicat memoriei Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, la Centenarul naşterii sale. Este ultimul eveniment dintr-o succesiune de trei, după atribuirea numelui de regele Mihai I al României Parcului municipal şi după dezvelirea bustului Majestăţii Sale. Am participat la un eveniment – şi mă refer la dezvelirea bustului – de o sobrietate absolută, aşa cum a fost şi Majestatea Sa. Le mulţumesc tuturor celor care au ales să fie alături noi, bistriţenilor, într-un gest de respect fără echivoc faţă de ceea ce a reprezentat Regele Mihai I al României ca monarh şi ca om. Vă asigur de faptul că am sentimentul unei datorii împlinite şi o spun pentru că ştiu că sunt în asentimentul multora dintre dumneavoastră. Astăzi, poate mai mult decât în alte ocazii, m-am simţit mândru că sunt bistriţean şi că fac parte dintr-o comunitate cu tot ceea ce are ea mai bun”.
În concertul extraordinar susținut de Noua Orchestră Transilvană, dirijată de Romeo Rîmbu, și Corul Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, dirijat de Cornel Groza, s-au alăturat soliștii Remus Rîmbu (vioară), soprana Diana Țugui, mezosoprana Iulia Merca, tenorul Cristian Mogoșan, bas-baritonul Cristian Hodrea (toți de la Opera Română din Cluj-Napoca). În programul evenimentului:
George Enescu – Imnul Regal din Poema Română, George Enescu – Rapsodia I în la major, Romeo Rîmbu – Reflecții la preludiul în do major de Bach, Maurice Ravel – Tzigane pentru vioară și orchestră, Ludwig van Beethoven – Simfonia nr. 9.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5