Nu părăsi locul accidentului! Asumă-ţi răspunderea!

În perioada 22-30 ianuarie a.c., pe DJ 172 E și DJ 171, în localitatățile Căianu Mic și Braniștea, în cadrul activităților de monitorizare a traficului rutier, poliţiştii din Beclean au desfăşurat acțiuni preventive, de informare și conştientizare a conducătorilor auto cu privire la consecinţele deosebit de grave pe care le are nerespectarea regulilor de circulaţie.

“De asemenea, au distribuit flyere prin care le-au adus la cunoștință obligațiile pe care le are fiecare conducător auto care a fost implicat într-un accident rutier, soldat cu persoane rănite sau decedate, explicându-le de ce este important să nu părăsești locul producerii accidentului și care sunt consecințele în caz contrar. Acordarea de prim-ajutor victimelor și solicitarea intervenției urgente a echipajelor medicale la fața locului pot ajuta la salvarea vieții celor implicați”, se arată în comunicatul IPJ BN.

Poliţiştii atrag atenţia că, din punct de vedere al răspunderii penale, şi nu numai, consecinţele sunt mult mai grave atunci când un conducător auto părăseşte locul accidentului. În peste 90% din cazuri, autorul este identificat în scurt timp de la producerea evenimentului.

În perioada următoare, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Beclean vor desfășura acțiuni similare, în localitățile aflate pe raza de competență.

Conform art. 338 din Codul Penal, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia constituie infracţiune.

(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.

(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:

a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;

b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;

c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;

d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5