Nu uita de cauciucurile de iarnă! Frigul e aproape!

Anotimpul rece se apropie cu pași grăbiți, de aceea acum este cea mai bună perioadă din an pentru a achiziționa anvelope de iarnă și de a nu lăsa acest lucru pe ultimul moment.

Motivele pentru care trebuie să îți schimbi cauciucurile la mașină

Știm deja de multă vreme că iarna nu e ca vara, de aceea e obligatorie dotarea mașinii cu niște cauciucuri potrivite chiar și atunci când zăpada sau gheața nu pot fi văzute vreme de câteva luni, deoarece temperaturile foarte scăzute pot genera condiții dificile de condus chiar și pe o șosea aparent fără probleme.

Cauciucurile pentru sezonul rece sunt indispensabile pentru siguranța mașinii, punând conducătorii auto la adăpost de accidente grave în timpul șofatului pe zăpadă, gheață, polei sau chiar pe asfaltul prea rece..

Românii deja sunt conștienți de faptul că autovehiculul are nevoie pe de o parte de anvelope de vară pe timp călduros și de cauciucuri de iarnă atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius.

Chiar dacă dotarea mașinii cu niște anvelope potrivite, în funcție de gradele din termometru necesită o investiție financiară destul de mare și poate de un spațiu suficient pentru depozitare, având în vedere câștigul reprezentat de securitatea șoferului și a pasagerilor pe timp hibernal, merită cu prisosință efortul de a le achiziționa.

Totuși, schimbarea roților de iarnă ar trebui să se facă doar atunci când temperaturile scad, deoarece rularea cu ele la temperaturi ridicate fac ca ele să se uzeze prea repede. Asta în condițiile în care cauciucurile hibernale în principiu sunt mai costisitoare decât cele de vară, prețul lor fiind chiar și cu 20% mai ridicat.

La fel cum nu poți merge afară în mijlocul iernii îmbrăcat doar în cămașă de in cu mâneci scurte și pantofi de vară, evident că nu poți nici să rulezi pe drumurile publice din decembrie fără anvelopele potrivite.

Cauciucuri de vară versus cauciucuri de iarnă

Cauciucurile care rulează bine primăvara și vara, cât timp sunt în perfectă stare, totuși nu sunt apte ca să facă față în cele mai reci luni ale anului, datorită compușilor din care sunt fabricate și design-ului total diferit pe care îl prezintă la exterior.

 

Punctele cheie pe care anvelopele de iarnă le au sunt următoarele:

- pe zăpadă și la 80 de km pe oră o mașină cu anvelope de vară are nevoie de circa 112 metri pentru a se opri complet, spun unele statistici,  în schimb un autovehicul dotat cu anvelope de iarnă are nevoie doar de 42 metri (adică de aproape 3 ori mai puțin), ceea ce poate să fie o soluție salvatoare în cazul unei frânări de urgență;

- o călătorie auto cu acest tip de anvelope nu mai impune obligația dificilă și enervantă de a pune lanțuri;

 - anvelopele de iarnă păstrate așa cum trebuie pot fi utilizate mai multe sezoane;

- tracțiunea și aderența în condiții grele de trafic se îmbunătățesc semnificativ.

Anvelopele, împreună cu sistemul de frânare și amortizoarele, fac parte din triunghiul de siguranță al autovehiculului și contribuie puternic la garantarea fiabilității și funcționării optime a unei mașini.

Principala funcție a anvelopelor de iarnă este asigurarea unei aderențe suplimentare pe drumurile cu zăpadă sau gheață, ceea ce le face un înlocuitor perfect pentru utilizarea lanțurilor, folosirea lor fiind de mult mai confortabilă și mai fiabilă.

Utilizarea anvelopelor de iarnă vara, când temperaturile și condițiile meteo nu sunt cele descrise mai sus, reprezintă o pierdere de bani și de eficiență, deoarece înseamnă utilizarea unor anvelope mai scumpe pentru o funcție pentru care ele nu sunt proiectate, ceea ce conduce la o uzare mai rapidă a componentelor lor.

 Anvelopele pentru anotimpul rece este indicat să fie folosite din octombrie și până în martie sau când condițiile meteo recomand acest lucru și să fie înlocuite cu altele mai potrivite (de vară) imediat ce vremea se încălzește.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5