Cauciucuri de iarnă – întrebări şi răspunsuri
Legislaţia română prevede schimbarea anvelopelor de vară sau all season cu un set de cauciucuri de iarnă atunci când temperaturile scad sub 7 grade Celsius şi atunci când carosabilul este acoperit de polei, gheaţă sau mâzgă. Deşi anvelopele all season par o soluţie mai ieftină şi accesibilă pentru şoferi, acestea nu au aceleaşi caracteristici ca şi cauciucurile de iarnă care, într-adevăr, costa mai mult, dar cheltuielile se amortizează în timp şi gradul de siguranţă în trafic creşte.
Ce cauciucuri de iarnă recomanda specialiştii? Trebuie schimbate şi jantele odată cu anvelopele?
Specialiştii recomandă şoferilor care ţin la siguranţa lor şi a celorlalţi participanţi la trafic să investească în anvelope de iarnă premium. În ţările dezvoltate, în Europa de Vest, autoturismele moderne au câte două seturi de roţi – de vară şi de iarnă, cele de vară având jante din aliaj şi cele de iarnă având jante din tabla. Pentru că iarna gropile sunt mascate de zăpadă, apă sau noroi, jantele din aliaj pot avea de suferit, mai ales dacă dimensiunile depăşesc 16 inchi. De aceea, conducătorii auto pot lua în considerare şi schimbarea jantelor odată cu schimbarea anvelopelor.
Cât costă cauciucurile de iarnă?
Un set bun de cauciucuri de iarnă, din gama premium, va reprezenta o investiţie destul de costisitoare, însă aceasta se va amortiza în timp. Costul unei anvelope de iarnă porneşte de la câteva sute de lei şi poate ajunge până la câteva mii de lei, în cazul anvelopelor noi. Anvelopele reşapate şi second hand costa mult mai puţin, însă nu au caracteristici foarte bune şi pot pune în pericol siguranţa şoferilor şi a celorlalţi participanţi la trafic.
Citește și: Cum se intretin corect anvelopele de iarna?
Factorii care influenţează costul anvelopelor de iarnă ţin de: service-ul auto, depozitarea anvelopelor, precum şi locul de unde sunt achiziţionate.
Montarea anvelopelor de iarnă – cine o poate face?
Anvelopele de iarnă pot fi montate după achiziţionare în centrele specializate, în vulcanizări şi în service-uri auto. Pe lângă montare se poate regla şi presiunea din interiorul anvelopelor cu echipamente adecvate. Echilibrarea corectă a cauciucurilor este foarte importantă. În caz contrar, sistemul de direcţie al maşinii poate fi afectat.
Ce cauciucuri de iarnă sunt acceptate, conform legislaţiei?
Conform legislaţiei în vigoare, sunt acceptate cauciucuri de iarnă care se identifică prin inscripţionarea cu literele M şi S, sub forma M+S, M.S sau M&S, conform unui comunicat RAR. Pentru conducătorii auto care optează pentru anvelope all season, aceştia trebuie să se asigure că sunt inscriptonate cu aceste marcaje. Altfel, șoferul va fi sancţionat dacă va rula necorespunzător pe un drum acoperit de gheaţă sau zăpadă.
În concluzie, conducătorii auto trebuie să respecte legislaţia în vigoare, să investească în limita posibilităţilor în anvelope de iarnă de bună calitate, realizate dintr-un cauciuc mai moale, special, care oferă o aderentă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de gheaţă şi de zăpadă.
Adaugă comentariu nou