O carte despre martiriul de la Prundu Bârgăului

“Mărturii peste timp – Martiriul de la Prundu Bârgăului”, este o nouă carte apărută anul trecut, în bune condiţii grafice la o editură clujeană, sub semnătura lui Mircea Vădică şi Pavel Costea jr. O carte deosebită, o istorie trăită de unul dintre autori al cărui tată a căzut victimă, alături de alţi bârgăuani nevinovaţi, care au fost masacraţi, prin împuşcare, de către călăii hortişti, în noaptea de 10 spre 11 octombrie 1944. Cartea a fost prezentată, duminică 9 octombrie 2011, la comemorarea celor 67 de ani de la odiosul masacru, la troiţa ridicată pe locul săvârşirii acestei odioase crime, din Prundu Bârgăului, comună declarată martir.
În întreg judeţul Bistriţa – Năsăud au fost executaţi de către hortişti 24 de cetăţeni români, între care Grigore Hângănuţ la Ciosa şi alţi 7 bârgăuanii: Pavel Costea, Leon Vlad, Vasile Raţiu, Lucreţia Tanca, din Prundu Bârgăului, George Popandron şi Simion Rogină, din Bistriţa Bârgăului şi Augustin Pop, din Mijlocenii Bârgăului, care au fost chinuiţi şi împuşcaţi, mişeleşte, în noaptea de 10-11 octombrie 1944, fiind aruncaţi într-o groapă comună, la Prundu Bârgăului. Singurul supravieţuitor care a scăpat printr-o minune dumnezeiască, mărturisind şi făcând cunoscut tuturor odioasa crimă săvârşită de hortişti, a fost preotul Augustin Pop din Mijlocenii Bârgăului.
Consemnarea acestor triste evenimente, care fac parte din lupta şi viaţa grea a poporului roman, este o acţiune strict necesară pentru cunoaşterea adevărului şi un semnal al neuitării, pentru ca astfel de evenimente dramatice să nu se mai repete. Încercarea celor doi autori octogenari, cu tâmplele albite, este meritorie iar strădania lor nu va fi, niciodată, zadarnică.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5