COMEMORAREA MARTIRILOR DE SUB HENIU LA TROIŢA DIN PRUNDU BÂRGĂULUI

Duminică 10 octombrie 2010, la Troiţa Martirilor din Prundu Bârgăului, a avut loc slujba de comemorare a 66 de ani de la odiosul masacru săvârşit de trupele hortiste, în retragere, care au împuşcat, fără nicio judecată 8 bârgăuani.

În întreg judeţul au fost executaţi de către hortişti 24 de cetăţeni români, între care Grigore Hângănuţ la Ciosa şi alţi 7 bârgăuanii: Pavel Costea, Leon Vlad, Vasile Raţiu, Lucreţia Tanca, din Prundu Bârgăului, George Popandron şi Simion Rogină, din Bistriţa Bârgăului şi Augustin Pop, din Mijlocenii Bârgăului, care au fost chinuiţi şi împuşcaţi, mişeleşte, în noaptea de 10-11 octombrie 1944, fiind aruncaţi într-o groapă comună, la Prundu Bârgăului. Singurul supravieţuitor care a scăpat printr-o minune dumnezeiască, mărturisind şi făcând cunoscut tuturor odioasa crimă săvârşită de hortişti, a fost preotul Augustin Pop din Mijlocenii Bârgăului.

La această comemorare, preoţii David Paşca şi Liviu Tomoroga, au oficiat slujba de pomenire a martirilor, la troiţa din lemn ridicată în 1945, pe locul execuţiei, unde au fost depuse coroane de flori şi au fost prezenţi: Pavel Costea, Leon Raţiu, urmaşi direcţi ai victimelor, Ana Raţiu, soţia regretatului profesor George Vasile Raţiu, plecat de curând dintre noi, fiu al martirului Vasile Raţiu, primarul Ilie Avram, reprezentanţi ai Consiliului local din Prundu Bârgăului, între care Leon Vlad, Teodor Răcilă, Nicolae Monda, primarul comunei Josenii Bârgăului, Tudorel Ciotmonda, preotul Ioan Platon, din Rusu Bârgăului, viceprimarul municipiului Bistriţa, George Avram, conducători ai unor instituţii, fruntaşi ai partidelor politice, şi numeroşi cetăţeni.

După slujba de pomenire a martirilor a luat cuvântul primarul Ilie Avram, care a ţinut un amplu discurs despre condiţiile în care s-au petrecut evenimentele de acum 66 de ani. Leon Raţiu, fiu de martir, a relatat tristele momente ale dramei familiei sale, după care, Niculae Vrăsmaş, a expus noi date despre odiosul masacru din noaptea de 10 spre 11 octombrie 1944, reproducând un fragment din înregistrarea confesiunii către viitor a preotului Augustin Pop, martirul supravieţuitor masacrului, prin graţia lui Dumnezeu, vorbitorul subliniind că acest trist eveniment, o Golgotă a Bârgăuanilor, nu trebuie uitat, pentru a nu se mai repeta.

A fost semnalată cartea lui George Vasile Raţiu, Univers coşbucian la Bistriţa, cu un Omagiu postum, semnat de Mircea Gelu Buta şi a fost amintit manuscrisul scriitorului bârgăuan, despre evenimentele petrecute în perioada ocupaţiei hortiste în Valea Bârgăului, care aşteaptă să vadă lumina tiparului.

O activitate desfăşurată în scopul cunoaşterii martirajului şi mediatizarea celui de la Pundu Bârgăului, a avut loc şi la Bucureşti, unde prof.univ.dr. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Judeţean Bistriţa – Năsăud, a susţinut lucrarea „Martirajul preotului Pop Augustin din Mijlocenii Bârgăului”, în cadrul Simpozionului Internaţional organizat de Fundaţia Sf. Irina, cu tema "Moartea martirică", în perioada 10-12 octombrie 2010.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5