O carte frumoasă despre un om deosebit. Octavian Harșian, „Între cer și glie”
În prestigioasa editură bistrițeană „Solon”, director Radu Barna a apărut recent un volum omagial alcătuit de jurnalistul Traian Săsărman dedicat inginerului Octavian Harșian, cel care de peste 70 de ani se nevoiește în ogorul fertil al agriculturii, despre care M. Kogălniceanu spunea că este maica neamului românesc. Cartea este rodul cunoașterii îndelungate a inginerului Harșian, jurnalistul urmărindu-i activitatea de-a lungul anilor și consemnând în ample reportaje apărute în presa județeană. Volumul conține povestea unei cariere, a unei pasiuni, a unui om care a considerat, aidoma ilustrului savant Gh. Sisești că agricultura dacă înflorește și celelalte domenii ale vieții prosperă.
Model în tot ceea ce a făcut aducând, tehnologie de ultimă oră, Octavian Harșian și-a dovedit dragostea pentru pământ aducând rezultate deosebite, arătând nu doar pregătirea și experiența acumulată de-a lungul timpului, ci și dragostea pentru pământ și semeni prin premiile obținute la nivel internațional, spune Menuț Maximilian în prefața cărții.
În capitolul intitulat „La taifas cu presa” sunt inserate ample reportaje și însemnări din activitatea ing. Harșian, în special din viticultură, via din dealul Dumitrei devenindu-i biroul său de lucru. Asta pentru că aidoma unui ilustru scriitor „trebuie să te împrietenești cu vinul și să-l alegi pe acela care merită să-i spui dumneavoastră”. Câteva dintre titlurile reportajelor rețin atenția: „În via de la Dumitra a lui Harșian mustește pasiunea și adevărul”, „La 80 de ani inginerul Harșian nu obosește prin muncă ci, dimpotrivă munca îl fortifică”, „Prin via lui Octavian Harșian privind în ochii vinului”, „Vinul Steiniger, marca Harșian sau poezia îmbuteliată”, „Octavian Harșian a reînviat o tradiție de 9 secole, vinurile de Dumitra, adevărate și curate”, „Performanța n-are vârstă. La 84 de ani Octavian Harșian lucrează peste 1200 de hectare de pământ”.
Evocările despre inginerul Harșian sunt pline de culoare. Cititorul va descoperi, răsfoind cartea despre faptul că în copilărie mâncarea preferată a lui era zeama de cartofi pe care o gustă și acum cu aceeași plăcere, despre străbunicul lui, preot greco-catolic, un adevărat idol pentru el, despre întâlnirea cu cardinalul Iuliu Hossu. „Medalia cu Maica Domnului primită de la episcopul Hossu când eram în leagăn am păstrat-o până în anul V de facultate, la ultimul examen. O mutam mereu în caietul din care aveam de învățat. Simțeam ajutorul Episcopului”.
Inginerul Harșian este prețuit, admirat și respectat pentru performanțele obținute în agricultură. Mulți dintre conjudețenii noștri au avut și au cuvinte de apreciere față de aces om. „Rămâneți mereu un luptător al roadelor pământului, al gustului și al comunității din Poarta Transilvaniei- Emil Radu Moldovan; „Un profesionist de aleasă clasă- Gheorghe Șanta; „ Este o enciclopedie, niciodată nu te plictisești la discuțiile cu el și totdeauna aceste discuții se sfârșesc cu regretul că trebuie să le încheiem - Sabin Ilieș”; „Este o binecuvântare să-i asculți poveștile lui despre viață, despre agricultura României, despre încrucișările între rasele de oi realizate în ferma din Dumitra- Romeo Florian”; „Cu ocazia binecuvântării Bisericii Buna Vestire din Bistrița, credinciosul nostru a primit Diploma de Onoare din partea Episcopului de pie memorie Florentin Crihălmeanu în semn de stimă și recunoștință pentru neprețuita contribuție la edificarea acestui lăcaș de cult greco-catolic – Preot Ioan Vasile Frișan”; „Îl admir și acum pe inginerul Harșian fiindcă îl consider un ziditor, un luptător în a face ca pământul să rodească – Aurel Onigaș”; „Un om al ideilor, al practicii agricole, domnul Harșian este cel care spre mândria noastră a repus pe harta țării zona viticolă din Dumitra, redându-i o personalitate aparte – Mihai Bilegan; Domnul inginer Octavian Harșian are o vastă și bogată eperiență în domenii de activitate diverse din agricultură, domenii în care este pregătit prin studiile universitare pe care le-a urmat – Titus Feier.
Inginerul Harșian a fost distins, se menționează în cartea apărută recent, la propunerea Ziarului Răsunetul cu titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Bistrița-Năsăud”. Autorul cărții, jurnalistul T. Săsărman scrie în susținerea propunerii, următoarele: „Inginerul Harșian este mai întâi de toate un manager desăvârșit reușind să facă din compania sa un model de unitate, de cercetare și producție în sectoare precum viticultura, pomicultura, zootehnia și cultura cerealelor. Și astăzi se dovedește a fi un om al ideilor, un practician de elită cu o solidă pregătire teoretică și practică. Profesionist și practician este deopotrivă și un om pe care știința conducerii, seriozitatea și modestia nu l-au părăsit niciodată. Și-a dorit mereu să fie în plutonul fruntaș și a fost și rămâne mereu acolo. Când e vorba de vița-de-vie, Octavian Harșian, cel care obține producții record de struguri, are o filosofie personală aducând ca și argument un citat celebru: „Accept orice filosofie dacă e stropită de un vin bun”.
Ne bucurăm că mai avem printre noi un om precum Octavian Harșian care și la o vârstă înaintată sau cum ar spune un slujitor al bisericii, tânăr de mai mulți ani, continuă să performeze, să privească înainte spre noi împliniri, un om care nu obosește să-și multiplice pasiunea pe ogorul agriculturii românești. Și volumul omagial alcătuit de Traian Săsărman este o recunoaștere a calității de om pe care Octavian Harșian, a manifestat-o și o manifestă în întreaga lui activitate și în relațiile cu ceilalți.
Dan Laurențiu
Citiţi şi:
- Octavian Harșian- inginerul care face performanţă la orice vârstă şi în orice domeniu agricol- Cetățean de Onoare al județului Bistrița-Năsăud
- Un nou complex turistic, inaugurat la Bistriţa. În Grădina Edenului, despre vin, de la strugure în pahar
- O carte despre VIE și VIN lansată în Crama Harșian. Între cer și glie, autor Traian Săsărman
- Prin via lui Octavian Harşian, privind în ochii vinului
- Vinul Steiniger, soiul Ursita, berbecuţii Suffolk şi rasa Mangaliţa, branduri ale inginerului Harşian
Adaugă comentariu nou