Univers coşbucian la Bistriţa,

O carte a lui George Vasile Raţiu apărută postum

Printre ultimele sale cărţi, la care lucra scriitorul George-Vasile Raţiu, cea întitulată "Univers coşbucian la Bistriţa 1900-2001", finalizată înainte de a pleca dintre noi, a apărut, postum, în bune condiţii grafice la Editura "Mesagerul", cu o prefaţă de “Omagiu postum”, semnată de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.
Acest volum se adaugă valoroasei opere realizată de ilustrul dascăl de origine bârgăuană, mare iubitor de literatură şi de personalităţi care au trecut prin locurile sale natale, dintre care, George Coşbuc a fost unul dintre cei mai reprezentativi şi apropiaţi. Despre poetul Coşbuc a scris cărţile: George Coşbuc şi Valea Bârgăului (1996), Elena Coşbuc - oaspete al Văii Bârgăului (1998), Dezvelirea plăcii memoriale George Coşbuc la Bistriţa – Bârgăului (2009), dar cea mai completă, cu numeroae poze în text, se dovedeşte a fi ultima sa carte, apărută postum, Univers coşbucian la Bistriţa.
George-Vasile Raţiu a fost profund impresionat de prezenţa lui George Coşbuc în Valea Bârgăului, eveniment rămas în memoria bârgăuanilor, despre care a adunat cu minuţiozitate documente inedite, prin cercetarea numeroaselor arhive, adunându-le în cărţile sale şi făcându-le cunoscute urmaşilor, dar şi pentru istoria vieţii literare bârgăuane şi bistriţene, mai puţin abordate, anterior, în direcţia bardului din Hordou.
Lucrările lui George Vasile Raţiu, vor contribui la completarea datelor biografico–literare, ale lui George Coşbuc, cu secvenţele bârgăuane şi bistriţene din viaţa acestuia, iar devotamentul bârgăuanului faţă de poetul năsăudean nu va rămâne uitat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5