O carte tulburătoare cu şi despre Cristian Pomohaci

          A apărut, la prestigioasa editură clujeană Napoca Star, o carte cu totul specială, „Între cer şi pământ... un OM”. O carte de mărturisiri ocazionale, risipite, veritabile exerciţii de preţuire şi admiraţie, cum spune publicistul şi scriitorul Iulian Patca, lectorul cărţii, dedicată preotului Cristian Pomohaci la 50 de ani de viaţă şi la 20 de ani de slujire a altarului. Îl regăsim aici pe Cristian Pomohaci în dubla sa ipostază, de preot şi de interpret de muzică populară.

          Sunt mărturisiri sincere ale celor ce l-au cunoscut şi au un moto sugestiv din Sfânta Evanghelie după Luca „dacă aceştia vor tăcea, pietrele vor striga”. Sunt reproduse câteva versuri care se pot considera a fi testamentul preotului Cristian, atunci când pietrele s-au abătut asupra lui cu o înverşunare diabolică: „Doamne, Doamne, când m-oi duce/ Aş vrea să-mi scrie pe cruce/ În loc de când m-am născut/ Câţi oameni m-au cunoscut,/ În loc de când am murit/ Câţi oameni am veselit/ Eu am fost şi popa lor/ Tot eu le-am cântat de dor/ Lasă, Doamne, când m-oi duce/ Să scrie ce vrea pe cruce!/ Că mi-a fi mai de folos/ S-afle lumea cine am fost...”.

          Cristian Pomohaci, aflăm lecturând scrierea, a avut şi are puterea să tacă, să ierte, să nu răspundă la provocări, dar „i-ar fi mai de folos s-afle lumea cine a fost/ cine este”. Este greu din multele gânduri şi mărturisiri reproduse în carte, de la oameni din ţară sau din afara ei, să reproduci cele mai semnificative. Toate au o valoare emoţională, de admiraţie şi preţuire. În cuprinsul lor, sunt evidenţiate trăiri minunate alături de preotul Pomohaci, răspunsuri cu dovezi medicale la rugăciunile părintelui; familii formate ca răspuns al Domnului la rugăciunile părintelui; copii veniţi pe lume când, în urma verdictelor medicale nu mai exista nicio speranţă; oameni care l-au cunoscut ca interpret de cântec popular năsăudean. Harul şi darul lui Cristian Pomohaci, evidenţiate în lucrarea lui slujitoare de zi şi de noapte, în numele Domnului, se poate vedea acolo, în mijlocul enoriaşilor din toată ţara şi din străinătate care vin pentru el la Moşun în pelerinaj. „Cei care caută găsesc acolo, între Cer şi Pământ, un Om cu prinos de smerenie şi bunăvoinţă, cu o inimă miloasă, deschisă celor care au nevoie de ajutor, un Om gata să spovedească, să sfătuiască, să mângâie”, scrie Iulian Patca.

          Cristian Pomohaci este şi mesagerul cântecului popular autentic din cea mai bogată zonă folclorică a ţării, cea a Năsăudului. O generaţie întreagă s-a bucurat de cântecele lui. Oamenii de toate vârstele l-au iubit pe măsură ce treceau anii pentru evoluţia lui remarcabilă în interpretarea originală a folclorului autentic, pentru vocea lui caldă, armonioasă, uşor nostalgică, nu lipsită de umor şi pururea reîntineritoare, pentru că are la bază tradiţiile şi valorile neamului nostru, iar versurile lui sunt capodopere populare de trăire şi simplitate. „Cu o sfioşenie în atitudine şi o voce caldă, prietenoasă, a ajuns foarte repede la sufletul iubitorilor de folclor prin câteva cântece foarte bine alese”, scrie Tiberiu Groza. „Ţinutul Bistriţei şi al Năsăudului este un loc binecuvântat de Domnul pe pământ. Folclorul este o componentă esenţială a ţinutului nostru. Cristian Pomohaci, înzestrat cu har, cultivat şi cu simţul realităţii, are darul de a sensibiliza sufletele celor care îl ascultă”, spune prof. dr. Dorel Cosma. „Numele Cristian Pomohaci este echivalentul artistului de muzică populară, hărăzit cu marele şi neîntrecutul dar al cântecului popular pe care îl interpretează cu multă dăruire, cu multă pasiune, dar şi cu un infinit respect pentru a-l transmite oamenilor nealterat, cântecul lui aliniind întotdeauna sufletele ascultătorilor şi iubitorilor de frumos” – Silvia Macrea.

          Să citim această carte – un tiraj de câteva mii s-a epuizat rapid – şi cu bună credinţă şi sinceritate să apreciem singuri cine a fost şi cine este Cristian Pomohaci. Coordonatorii cărţii: Luminiţa Chiriac, Oana Pavel, Adrian Vintilă şi lectorul Iulian Patca merită toate felicitările pentru strădania depusă în editarea acestei frumoase cărţi.

Comentarii

04/09/19 19:25
Nacu Sica

Acest Preot este trimisul lui Dumnezeu.Multe minuni a facut Dumnezeu cu fam mea, la rugaciunile facute de acest Preot. Nu este un Preot oare care este un Inger al Domnului.
Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a scos in calea cest trimis al lui.
Doamne ajuta.Cu drag Sica Bucuresti

04/09/19 21:04
THEO

Cristina, n-ai văzut încă , ceea ce vede tot omul, cum că mutul de la Treicoceni blochează totul în România?Ce vrea să demonstreze acest handicapat?

04/09/19 22:16
Viorica Rus

Este clar că Pomohaci nu este un model civic. Hotărea Bisericii Ortodoxe nu e mai jos decât judecata ziaristului. Să fim echilibraţi totuşi. Nu e un caz de laudă.

04/09/19 22:28
Dobos Veronica

Doresc sa cumpar si sa citesc cartea.

05/09/19 14:58
Ramona Nacu Coțofan

Nu este un model civic acest OM, este un model al lui Hristos, imi permit sa fac aceasta afirmație pentru ca il cunosc!

13/09/19 22:21
Maria Pop

Părintele Cristian face minuni și cu ajutorul rugaciunilor sale a salvat mulți oameni de la necazuri Maria, neîmpliniri sau eșecuri. Eu il cunosc si nu pot decat sa ii multumesc pentru tot binele făcut .Nu am auzit oameni care l-au cunoscut sa il vorbească de rau decat pe cei care nu l-au cunoscut si au fost informați gresit, mare păcat !!! Să fie sănătos noi il iubim si il apreciem .

13/09/19 22:22
Maria Pop

Părintele Cristian face minuni și cu ajutorul rugaciunilor sale a salvat mulți oameni de la necazuri Maria, neîmpliniri sau eșecuri. Eu il cunosc si nu pot decat sa ii multumesc pentru tot binele făcut .Nu am auzit oameni care l-au cunoscut sa il vorbească de rau decat pe cei care nu l-au cunoscut si au fost informați gresit, mare păcat !!! Să fie sănătos noi il iubim si il apreciem .

25/09/19 10:59
50/50

Orice persoana de success prezinta ce reusite a avut dar si ce esecuri. In aceasta carte sunt prezentate numai reusitele.

L-am cunoscut personal pe acest fost preot si pot zice ca adevarul e undeva la mijloc. De-a lungul timpului mi-a dat unele sfaturi bune si din punct de vedere material, profesional si al sanatatii mi-a mers bine. Prin a cui putere a facut aceste lucruri nu stiu. Dar au fost si sfaturi care mi-au distrus viata si m-au adus intr-o situatie foarte dificila. Cand a vazut situatia dificila in care m-a adus si s-a vazut depasit de ea efectiv m-a parasit.

Am ajuns sa cunosc si povestile altor oameni care au mers la Mosuni si care au ajuns in situatii si mai grave decat a mea. Genul de situatii in care i-a sfatuit pe unii oameni sa se casatoreasca fiindca “o sa fie bine” si au ajuns la divorturi si sa se certe prin tribunale pe copii.

Este adevarat ca are anumite daruri, stie unele lucruri despre tine si poate sa-ti rezolve unele probleme – prin a cui duh stie lucrurile respective si prin a cui putere le face – nu stiu.

Ce stiu este urmatorul lucru: “Ascultaţi pe mai-marii voştri şi vă supuneţi lor…”(Evrei 13-17). Daca face ascultare de mai-marii bisericii si se supune lor inseamna ca este in Duhul lui Hristos.

Acum fiecare face ce crede si ce simte. Cei care simt ca i-a ajutat si le-a facut bine – sa mearga in continuare acolo. Cei care simt ca acolo ar putea sa-si gaseasca rezolvarea la probleme – sa mearga unde ii indeamna inima. Cei care simt ca mai mult rau le-a facut mergand acolo, sa caute in alta parte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5