O fermă model de perpetuare a tradiţiei de creştere a animalelor în satul Nepos

Cu aproape cinci ani în urmă, familia fostului viceprimar din Nepos, Grigore Cifor a pus bazele unei mici ferme de porci şi bovine, mai întâi în regim gospodăresc, apoi cu scopul de a creşte şi îngrăşa mai multe animale, care să fie puse în vânzare pe piaţa liberă. Constatând că afacerea poate deveni profitabilă, a construit pe Valea Carelor, la circa 3 km de sat, un adăpost modern, cu toate dotările necesare. La numai un an după demararea acţiunii, Grigore Cifor a recurs la un proiect cu finanţare nerambursabilă, în valoare de 40.000 euro, semnat de Cifor Elena, membră a acestei familii, o tânără plină de initiativă, harnică şi curajoasă, care a pornit în derularea lui cu 11 scroafe de reproducţie, 52 de porci şi 3 vaci cu lapte, pentru a ajunge în momentul de faţă la 35 de scroafe, aproape 200 de porci mari din rasele mangaliţa, potra, bazna şi marele alb, ( buni pentru sacrificare în orice moment, dar mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă) şi 28 de capete de bovine adulte şi viţei.
La derularea acestor activităţi specifice sunt angajaţi toţi membrii familiei : Elena, Silivan, Marius, Călin, Măriuţa şi Grigore Cifor, administratorul de bază al fermei, care a descoperit secretul creşterii animalelor de la părinţi şi îl transmite şi copiilor săi. Cele dintâi investiţii au fost îndreptate spre dotarea fermei cu utilajele necesare şi asigurarea condiţiilor optime de creşterea animalelor. Multe lucrări au fost efectuate pe cont propriu şi cu forţele lor de muncă, iar din subvenţii au achiziţionat 2 tractoare, o moară de tocat furaje, un malaxor, cositoare mecanice şi au construit un depozit imens pentru furaje. Pentru producerea curentului electric au instalat panourile solare, care le asigură strictul necesar de energie.
Obiectivul planului de afaceri se concentrează pe creşterea cantităţii şi calităţii producţiei de carne precum şi pe modernizarea fermei. Pentru faptul că porcii sunt hrăniţi în mod tradiţional, cu porumb, gustul cărnii este mult mai bun decât cel din supermarket-uri, ceea ce atrage un număr mare de consumatori, care vin chiar şi de la oraş să-şi achiziţioneze aceste animale. Până în prezent s-au vândut circa 70 de porci de câte 100-150 kg fiecare. ,,Muncim mult, dar avem şi rezultate, ne spune Grigore Cifor cu o deosebită satisfacţie.Toată vara am fost pe câmp şi ne-am asigurat pentru iarnă 100 de care de fân şi importante cantităţi de coceni de porumb. În curând vom implementa un alt proiect cu fonduri europene pentru creşterea efectivelor de bovine, care se dovedeşte a fi din ce în ce mai rentabil’’. Iată o familie implicată total în acţiunea de creştere a animalelor şi o fermă ce poate constitui un model pentru locuitorii din Nepos, dar şi pentru cei din satele de pe Valea superioară a Someşului Mare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5