Ioan Câmpean: Oierii din Bistriţa-Năsăud sunt afectaţi din pricina războiului de la graniţă!

T. Săsărman

Spunea odată cineva că oaia are doar dorinţa de a fi înţeleasă. Dar oierii, crescătorii de oi, sunt şi ei înţeleşi şi sprijiniţi spre a oferi produse de calitate şi de a menţine această ocupaţie tradiţională, care este ciobănia. Chiar dacă în unele zone (Valea Şieului, de exemplu) efectivele de ovine au scăzut (în detrimentul bovinelor), totuşi, ciobanii adevăraţi nu se dau bătuţi cu toate obstacolele ivite. Cel mai în măsură să ne vorbească despre oierit este acelaşi preşedinte al Asociaţiei Judeţene de profil, Ioan Câmpean, care e mereu pe drumuri, la întâlnirile de marţi cu colegii crescători de ovine, ori prin ţară, cu aceleaşi probleme sau acasă, în propria-i stână.

„În fermele noastre, acum, activitatea este în toi. Campania de fătări este spre sfârşit. Ne gândim ce o să facem cu mieii. Preţurile ne vor acoperi, cel puţin în parte, cheltuielile? În această perioadă am oferit pieţei miei de lapte, la 18 lei kilogramul, iar cârlanii (de 8-9 luni, ţinuţi la îngrăşat) la un preţ de 14-15 lei. Ne gândim cu îngrijorare că va fi o mare problemă cu exportul. Aveam o piaţă bună până acum către ţările arabe. Acum, războiul din Ucraina, cu situaţia tensionată din Marea Neagră ne creează mari greutăţi. Nu ştim dacă vom putea exporta în această zonă favorabilă crescătorilor de la noi. Şi, tot războiul ne-a dat peste cap cu furajele. Piaţa este invadată de furaje din Ucraina, la preţuri mici, iar statul nu reglează producţia internă”.

          Discutând cu mai mulţi fermieri - Vasile Petrican, Gelu Râpan, Grigore Andreica, Ioan Bucilă, Florian Vărărean, Ioan Moldovan -  aceştia şi-au exprimat nemulţumirea şi faţă de nivelul subvenţiilor acordate. Totdeauna s-a făcut o paritate bovine – ovine, adică, o bovină echivala cu 6-7 oi. Or, dacă ne gândim la subvenţii, situaţia este alta. Dacă pentru o bovină adultă subvenţia este de 360 euro, pentru o oaie este doar 20. Ne bucurăm pentru crescătorii de bovine, dar nici ovinele nu trebuie lăsate la voia întâmplării.

          Chiar dacă acum oierii îşi monitorizează activitatea, ciobanii au celular, aparate de radio la stână, produsele sunt comandate pe internet, câştigă bine, totuşi, nu se găsesc ciobani, cu oameni serioşi care să îngrijească oile tot timpul anului. Bunăoară, ne spune Ioan Câmpean:  "În ferma mea, şi nu numai, un cioban câştigă între 3500-4000 lei lunar, la care se adaugă alte avantaje – produse, respectiv caş, urdă, miei, îşi mai pot ţine pe lângă stână porci, mâncare de zi cu zi şi, cu toate astea, am fost nevoit să angajez ciobani din afara ţării. Aceştia n-au lucrat niciodată cu oile, aşa că, trebuie să-i pregătim, să-i învăţăm şi trece ceva vreme până când sunt ciobani cu adevărat. Cu toate aceste greutăţi, vreau să spun că oierii din Bistriţa-Năsăud vor oferi, de sărbătorile pascale, miei la greutatea corespunzătoare, în aşa fel încât să-i mulţumim pe toţi viitorii noştri beneficiari".

 

Comentarii

14/02/23 14:34
Dorel

Daaa... s-au speriat oile de " puscaturi " si au inceput sa averteze... probabl ca ...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5