O sută de copii

În fiecare zi este câte un centenar. Depinde cum îl privim, cum îl simțim. De la o extremă la alta, oamenii sărbătoresc excesiv sau defel. Se pregătesc unii de Centenarul Unirii, cu doi ani înainte, uitând de nouăzecișiopt, de nouăzeciși nouă, de parcă am trăi din sută în sută, de parcă am mânca centenare.
O sută de copii sunt mai importanți decât un centenar. Atâția au fost zilele trecute în Pădurea Scullerwald din Bistrița, la o acțiune de ecologizare, în programul Eco- Natura, al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Bistrița- Năsăud, director, profesor, Daria- Vasilica Gavrilaș- Vasilichi. Au pornit cu saci, cu mănuși, cu elan, ca descălecători pe un teren nou, dar totuși vechi, de parcă pământul ar fi fost de pe lună, au adunat cu înverșunarea căutătorului, au strâns cu dorința nerisipitorului, învățate de la vârste fragede, au împânzit pădurea, ca un șirag de perle care se destramă, privind cu răspundere munca lor, nu tocmai de invidiat. Și s-au întors cu resturi aruncate la nimereală, fără judecată, anonime, cu crezarea că gestul lor este folositor, frumos, istoric și merită repetat, ca o învățătură.
Ziua de toamnă a fost generoasă, cu câțiva stropi să umezească văzduhul, cu o lumină străbătută prin luminiș, cu un decor de frunze colorate, așezate ca un covor peste iarba obosită de căldură. Pașii de copii au răscolit amintirile pădurii. Pădurea, ca o ființă, devenea tot mai frumoasă, mai curată, mai fericită, până ce și soarele a înțeles că trebuie să apară, să răsplătească într-un fel hărnicia copiilor, să-i mai lase să creadă în minuni.
Împreună cu elevi de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița, am asistat, în câteva ore, la transformarea naturii. Am înțeles că vom reveni cu alți ochi aici, unde urmele noastre vor stărui multă vreme. Unde tabloul pe care l-am alcătuit împreună este de acum mai curat și mai senin. Am lăsat copacii în seama toamnei, în așteptarea iernii. Imediat am început să ne gândim la următoarea sută. Sută de copii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5