Zagra

Obiective, realizări

La început de an, fiecare administraţie locală îşi ordonează obiectivele ce urmează a le urmări şi realiza. Nu face excepţie de la aceasta nici comuna Zagra, care are în componenţa ei cinci sate: Poienile Zăgrii, Aluniş, Perişor, Suplai şi Zagra.

Ceea ce deosebeşte de alte localităţi este faptul că aici, în ciuda crizei şi a economiilor pe care trebuie să le facem cu toţii, administraţia locală nu va face restructurări de personal, aici fiind chiar deficitari, după cum afirma primarul Dumitru Buşcoi. „Noi avem opt angajaţi care au în sarcină câte două activităţi pe fişa postului, la care trebuie să le facă faţă şi chiar nu mă plâng de ei, sunt foarte responsabili, înţelegând situaţia aceasta cu implicaţii în toate domeniile de activitate”, a precizat primarul Buşcoi.

Obiectivele importante pe care le urmăreşte administraţia Zăgrii sunt: continuarea până la finalizarea investiţiilor publice derulate în 2009; organizarea licitaţiei de lucrări pentru un proiect acceptat la finanţare referitor la alimentarea cu apă şi canalizare a satului Perişor; asfaltarea celor 6,5 kilometri de drumuri tot în perişor; reabilitarea Căminului Cultural din localitatea de centru – Zagra, pentru care se are în vedere o finanţare totală de 7,9 milioane de lei. Primăria Zagra mai aşteptă câştig de cauză în încercarea de accesare de fonduri aferente amenajării spaţiilor verzi din centru şi reabilitarea Şcolii Generale din Poienile Zăgrii.

De asemenea, se speră în obţinerea de fonduri în baza Măsurii 322, în cadrul proiectului depus în asociaţie cu localităţile Căianu Mic şi Spermezeu, pentru reabilitarea Căminului Cultural Poienile Zăgrii şi a drumului Zagra – Aluniş ce însumează opt kilometri. În ceea ce priveşte investiţiile publice în derulare, cu o finanţare de peste 3,2 milioane de lei, se urmăreşte proiectul tehnic finanţat din fonduri structurale, investiţiile publice aflate în derulare: introducerea reţelelor de apă şi canalizare în satele aparţinătoare. Execuţia a fost câştigată de firma bistriţeană „Binal”, care au de finalizat 17 kilometri de aducţiune de apă şi canalizare pentru Zagra, Poienile Zăgrii şi Suplai. Tot în 2009 a mai fost licitată lucrarea de asfaltare a străzilor în centru de comună, precum şi pentru construcţia noului Cămin cultural din Aluniş, obiective ce se vor finaliza până la sfârşitul anului.

Imobilul care adăpostea Primăria Poienile Zăgrii a fost transformată, în urma reabilitării capitale, acum ea adăpostind: un cabinet medical, o grădiniţă cu două grupe de preşcolari şi două apartamente de serviciu pentru cadrele didactice. Investiţia a necesitat peste 400.000 lei – fonduri alocate din bugetul local, zilele trecute fiind oficiată slujba de sfeştanie – moment festiv la care au participat oficialităţile locale şi judeţene.

În ceea ce priveşte lucrările de modernizare ale Şcolii de Arte şi Meserii din Zagra începute în urmă cu cinci ani, se poate spune că acestea s-au împotmolit din cauza lipsei banilor. Totuşi, este de semnalizat faptul că, în aceste zile, unitatea de învăţământ va fi racordată la un sistem termic centralizat, alimentat de două centrale pe lemne. Dar, din lipsa alocării de fonduri guvernamentale, constructorul şi-a strâns „jucăriile” şi a plecat spre alte obiective, demontând chiar şi schelele. Au fost efectuate, totuşi, o parte din izolaţia externă, şarpanta, demisolul, au fost montate geamuri şi uşi termopan şi, cum spuneam mai sus, s-a refăcut sistemul de încălzire, acestea reprezentând 50% din lucrări.

Potrivit primarului Dumitru Buşcoi, lucrarea va fi finalizată dacă se vor primi fonduri, nu se ştie când…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5