Oierul montan: în curând, o ocupaţie legiferată

Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu Agrom-RO – Centrul de Instruire în Agricultură Sângeorgiu de Mureş, judeţul Mureş, realizează, ÎN PREMIERĂ NAŢIONALĂ, documentaţia aferentă introducerii în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR) a ocupaţiei de OIER MONTAN, pentru calificările: OIER montan, CRESCĂTOR DE OI montan, BACI montan şi CIOBAN montan.

Menţionăm că aceste ocupaţii practicate în zona montană a României, oierii de munte fiind obligată să se perfecţioneze până la nivel de profesionişti. Invocând ridicolul argument precum că „oaia are tot patru picioare şi la munte şi la şes”, Ministerul Agriculturii şi cei care practică un anumit tip de agricultură, ignoră particularităţile evidente ale agriculturii montane, în care trebuie inclusă şi zootehnia specifică zonei de munte. Din acest motiv, subliniem că oieritul de la munte reprezintă cu totul altceva decât oieritul din zonele nemontane, neputând fi eclipsat sub nicio formă de oieritul din zona de şes.

Oieritul montan practicat la mari depărtări de aşezările omeneşti, cu un grad ridicat de izolare şi mari dificultăţi generate de relieful şi clima montană, şi mai cu seamă dificultăţi provocate de animalele sălbatice de pradă, nu poate fi confundat cu oieritul realizat în condiţii mult mai uşoare. În orice ţară civilizată, oieritul este o meserie, la noi este considerat o muncă necalificată.

În aceste condiţii, se impune elaborarea standardului ocupaţional al ocupaţiei de OIER MONTAN şi a calificărilor corespunzătoare, pentru că, din păcate, crescătorii de oi din România nu au nici calificare, nici instruire.

Precizăm că asistenţa metodologică este acordată de experţii Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA).

Preşedinte AJCMO „Dealu Negru” BN

Vasile Turculeţ

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5