Prestigiul României, susținut de oierii montani din Bistrița-Năsăud

 

1.     După ce oieritul din județul Bistrița-Năsăud a fost scos pentru prima dată „în lume” de către Asociația Județeană a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” BN  care a prezentat la Expoziția Internațională Ind Agra -2007 două loturi de oi de rasă Țurcană, respectiva prezentare a fost repetată și în anul 2008 spre admirația vizitatorilor români dar și din alte țări care au apreciat la modul pozitiv animalele din România prezentate la respectivele expoziții.

2.     Tot asociația oierilor montani din județul Bistrița-Năsăud este aceea care a prezentat pentru prima dată (în 2010) o stână montană realizată pe o pășune a comunei Prundu Bârgăului în conformitate cu exigențele europene, stână despre care s-a scris pe larg în revista FERMA la acea dată,  difuzată în toată țara dar și peste hotare.

3.     Începând cu anul 2009 (când au fost inițiate demersurile de către președintele A.J.C.M.O. „Dealu Negru” BN ) s-a lucrat împreună cu Centrul de Formare Profesională AGROM-RO Sîngeorgiu de Mureș timp de peste doi ani de zile la introducerea în Clasificarea Ocupațiilor din România cât și în Nomenclatorul de Calificări din această țară a patru meserii cuprinse în aria ocupațională Oier montan, așa încât România să participe la același nivel la dezbaterile europene pe teme de oierit.

4.     Un prilej de mândrie pentru România a fost și prezentarea lucrării scrise „Despre Țurcana Bălă de Bistrița” în cadrul Sesiunii internaționale de comunicări științifice ținuță la F acultatea de Zootehnie București -2010, la care coautor a fost președintele acestei asociații montane a crescătorilor de ovine.

5.     Nu este un fapt oarecare nici prezentarea celor două produse tradiționale de stână atestate de A.J.C.M.O.„Dealu Negru” BN (la nivel de M.A.D.R.) la Simpozionul internațional despre produse alimentare de munte ținut la Daneș (lângă Sighișoara) în anul 2011 prin grija rețelei asociative europene Euromontana,sau cele trimise în anul 2012 la Chambery-Franța unde organizatoarea a fost tot Euromontana.

Astfel, atât la Londra cât și la Paris s-a discutat mult despre delicioasele produse alimentare de munte din România (dulcețuri de fructe de pădure, prăjituri de același tip, miere de albine din floră montană, afinată și smeurată, sucuri din fructe de munte, și altele) dar și despre produsele naturale de stână :

ü Brânză frământată de oaie „Dealu Negru”     și nu mai puțin renumitul

ü Lapre acru de oaie (desigur) „Dealu Negru” , din județul Bistrița-Năsăud.

           În treacăt fie vorba, toți străinii au rămas impresionați de cele două bărbințe cu cercuri de lemn în care au fost ambalate produsele de stână, uimiți că există așa ceva în realitate.

6.     Scurtând firul relatărilor nu poate fi omis totuși succesul României la Festivalul Internațional al Meseriilor de Munte ținut la Zărnești în anul 2013, unde delegația franceză și-a alocat peste două ore numai oieritului montan din această țară în care tocmai s-au oficializat cele patru meserii din domeniul oieritului montan românesc, a căror inițiatori și înfăptuitori erau prezenți.

A.J.C.M.O. „Dealu Negru” BN a excelat prin prezentarea ovinelor de rasă Țurcană pură- Bălă de Bistrița, prin prezentarea (la purtător) a costumelor naționale de pe Valea Bârgăului, de pe Valea Ilvei și de pe Valea Ilișua și nu în ultimul rând prin lotul de câini de rasă Ciobănesc Românesc Carpatin expus, unde absolut toți câinii aveau Certificate de Origine completând mai nou patrimoniul genetic al României.

Pe seama a ceea ce reprezenta A.J.C.M.O. „Dealu Negru” BN la acel eveniment s-au editat broșuri în trei limbi (română, franceză și engleză) care au luat calea Europei, scriindu-se pe larg și în revista românească FERMA.

Se poate spune că succesul A.J.C.M.O. „Dealu Negru” BN a fost deplin, urmat apoi de distinse aprecieri din partea Instituției Prefectului la întoarcerea „acasă”.

7.     România s-a putut mândri și cu cele patru loturi de Țurcană pură „Bălă de Bistrița” prezentată la Expoziția Internațională ZEFA – 2015, ținută la Dorna Candrenilor, unde ovinele din acest județ erau în C.O.P. – înscrise în Registrul Genealogic al rasei Țurcană, exact așa cum se cere în prezent pentru eligibilitatea la încasarea S.C.Z.

8.     Dar, despre oieritul din România s-a scris recent și în ziarul „ZEIT” din Germania, unde  prestigiul acestei țări este susținut și prin referiri concrete la Bistrița și ceea ce se întâmplă aici în legătură cu această activitate, cât și în publicația austriacă „DIE PRESSE” unde oieritul bistrițean montan reprezintă un reper.

Desigur, aportul oierilor montani din județul Bistrița-Năsăud la prestigiul României nu a fost prezentat aici într-un mod exhaustiv, dar chiar și așa prezenta relatare poate dovedi faptul că oierii și oieritul montan din acest județ l-au remarcat în sens pozitiv mai mulți străini, care atunci când se gândesc la acești oameni emblematici pentru România se gândesc în mod inevitabil la țara din care fac ei parte.

Ar merita măcar menționați acei oieri montani cărora li se datorează înființarea asociației județene „Dealu Negru” BN și care au susținut cu o persevență rar întâlnită această structură asociativ-profesională care îi reprezintă.

Dar, din mai multe motive vom amâna nominalizarea lor care merită făcută în alt mod.

Turculeț Vasile

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5