Olimpica admisă la 2 facultăţi. Năsăudeanca Cristiana Cosma, prima elevă din judeţ cu Bacalaureat în 2017: Să fim curajoşi !

Un dialog purtat cu Cristiana Ioana Cosma, singura elevă din judeţul nostru înscrisă la sesiunea specială a Bacalaureatului, scoate în evidenţă profilul unui absolvent de cinste al şcolii năsăudene. Cu premiul I la Olimpiada Naţională de Biologie, membră a Lotului Naţional al acestei discipline,  cu media de absolvire 10 şi media de BAC 9.30, eleva din Năsăud  este un model pentru generaţia sa. În plus, are o vară la dispoziţie pentru a se recrea, deoarece a fost admisă la universităţile de medicină din Bucureşti şi Cluj, optând pentru Capitala transilvană.

          Rep.: - Provii dintr-o familie de intelectuali ai Năsăudului, bunicul Romulus Berceni fiind unul dintre cei mai îndrăgiţi profesori de biologie, la fel bunica Valeria profesoară de limba şi literatură română. De asemenea, părinţii duc cu cinste această meserie nobilă mai departe, mama – Romelia – profesoară de biologie, moştenind abilităţile de profesor de biologie de la tatăl ei, iar tatăl tău – Cristian Cosma este directorul Colegiului Silvic Transilvania. Iată că mergi mai departe pe acest drum, biologia fiindu-ţi şi ţie un tovarăş bun.  

          Te felicităm pentru rezultatele tale şi întrebarea pe care ne-o punem cu toţii este de ce ai ales să mergi la sesiunea specială de Bacalaureat?

          Cristiana Cosma: -  Am ales această sesiune ca să fiu împreună cu prietenii mei din Lotul Naţional de Biologie şi, de ce nu, să marchez altfel terminarea liceului. Sesiunea a avut loc timp de două săptămâni la Ploieşti şi să ştiţi că subiectele nu au fost aşa de uşoare precum cred unii, spunând că este o sesiune în care dau examenul sportivii de performanţă, fiind mai uşoară. Eu am dat bacalaureatul la istorie şi geografie şi cred că m-am descurcat destul de bine. Am făcut însă contestaţie la istorie crezând că am scris mai mult de nota 9, însă lucrarea mea a ajuns, şi mă întreb cum, la nota 8,1. Cu toate acestea, cred că am avut rezultate destul de bune şi sunt mulţumită de mine.

          Rep.: - Ai fost admisă atât la Bucureşti, cât şi la Cluj, la Medicină. De ce Medicina şi pentru care oraş vei opta?

          Cristiana Cosma: - Am ales Medicina pentru că această facultate presupune un efort constant intelectual pe tot parcursul ei şi, fiind olimpică, nu-mi va fi greu să continui în acelaşi ritm. Dacă alegeam ceva mai uşor, poate eram dezamăgită de mine, îmi plac întotdeauna provocările şi munca din greu pentru rezultate. Apoi, toată lumea ştie că bunicul meu, dar şi mama mea, sunt profesori de biologie, şi ei au fost primii care m-au făcut să îndrăgesc această disciplină, încă din cls. a VII-a obţinând premii la Olimpiada Naţională. Mi-am dat seama că pot să fructific acest domeniu ce mi-a trezit curiozitatea şi rezultatele au fost pe măsură.

          Voi merge mai departe la Cluj pentru că voi fi mai aproape de casă şi deja sunt implicată aici într-o serie de proiecte.

          Rep: - Cu ce gânduri porneşti mai departe în viaţă după absolvirea Colegiului „George Coşbuc” din Năsăud?

          Cristiana Cosma: - Aici am învăţat ce înseamnă să ai principii în viaţă. Aici mi-am dezvoltat capacităţile de a interacţiona cu oamenii, aici am cunoscut toate sferele educaţiei, trecând după doi ani de la Ştiinţele naturii la Filologie. Sunt foarte mulţumită de profesorii mei, care au fost înţelegători şi m-au sprijinit, de colegi, de direcţiune. Am avut medie mare şi puteam să intru la orice liceu din ţară însă am ales să rămân acasă şi, după patru ani, aş alege din nou Colegiul „George Coşbuc”. Cred că am contribuit şi eu la conturarea imaginii acestei instituţii şcolare încărcată de istorie prin performanţele mele.

          Rep.: - Mai ai timp şi de pasiuni?

          Cristiana Cosma: - Pasiunile mele sunt legate, într-un fel sau altul, tot de şcoală, iubind limba germană, unde am fost de două ori la Faza Naţională a Olimpiadei şi am avut o bursă de studii de trei săptămână, în urmă cu doi ani. De asemenea, particip la acţiuni de voluntariat la Cluj tot pe segmentul limbii germane. Îmi place să scriu şi poezii, la fel ca bunicului meu.

          Rep: - Cum îţi vei petrece vara?

          Cristiana Cosma: - Am proiecte ce se întind pe perioada întregii veri. Voi participa la Tabăra pentru olimpici din Cluj, apoi la un proiect de voluntariat, voi fi prezentă şi la festivalul Untold şi la multe alte evenimente.

          Rep: - Un mesaj pentru colegii tăi de generaţie...

          Cristiana Cosma:  - Trebuie să fim curajoşi şi optimişti, dar şi ancoraţi în realitate, deoarece visătorii nu au nicio şansă.

          Rep: - Te felicităm încă o dată pentru toate performanţele tale, îţi urăm o vară frumoasă, ani de studenţie cu rezultate deosebite şi, de ce nu, la finalul acestora, judeţul nostru să câştige un medic ce va aduce noi inovaţii în sistemul de sănătate.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5