Ovidiu Crețu: Dacă aveau documente clare pentru stadionul "Jean Pădureanu", negociam. La sport, am finanţat ce a fost legal!

Rep.: - Cum rămâne până la urmă cu finanţarea sportului, a echipei de fotbal Gloria Bistriţa?

Primar Ovidiu Creţu: - A apărut o lege în care se spunea că, prin excepţie de la prevederile Legii 69, în acest an se permite finanţarea activităţilor sportive. Este o ordonanţă dată de Guvern ca să putem finanţa cluburile. A venit Cristian Niculae şi a spus: „Acum se poate!”. Asta demonstrează că înainte nu se putea finanţa şi de aceea au dat legea. A fost prins un milion de lei pentru Gloria. Oricum, ei trebuie să vină cu programe. Nu le dă nimeni un milion şi fac ce vor cu el. Acum trei săptămâni, vine Consiliul Concurenţei cu precizări la legea respectivă că încalcă legislaţia europeană care are prioritate faţă de cea naţională şi că finanţările încalcă principiile concurenţei. I-am dat-o viceprimarului Niculae şi i-am spus că, şi dacă ajunge primar, nimeni din Primărie nu va semna finanţarea. Finanţările acestea sunt împotriva spiritului european. Europa dezvoltă sportul de performanţă prin activităţi profitabile, cele mai multe echipe au finanţatori care câştigă o grămadă de bani. Acum câţiva ani au fost sancţionate echipe din Spania şi Olanda, inclusiv Real Madrid, pentru că au primit bani care încălcau legile concurenţei. Nu este legală finanţarea. Pe Legea 350, se pot finanţa activităţi sportive, dar pe nişte lucruri clare, dacă Gloria ar face un turneu, cu sume limitate. Când am venit, Vasile Moldovan finanţa Gloria cu 2 milioane, iar altora le dădea câte 15.000 lei. Noi am mers pe Legea 69 care era mai permisivă şi am dat bani până a intrat în insolvenţă. Apoi s-a modificat şi legea şi nu am mai putut. I-am cerut ministrului Gabriela Szabo să modifice legea şi nu a reuşit. Cine îşi asumă riscuri, este problema lui, dar eu am finanţat ce a fost legal. Dacă de la nivel naţional nu vine o lege limpede, oricând, oricine poate să facă puşcările pentru că a dat bani publici pentru dezvoltarea sportului românesc.

Rep.: - Care este situaţia stadionului „Jean Pădureanu”?

Primar Ovidiu Creţu: - Este o situaţie complicată, varianta lansată oficial era cea mai bună. Să-l cumpere, să-l dărâme, să lărgească parcul, să facă o zonă de agrement şi stadionul să se facă în Wonderland. Oamenii politici au zis că nu se pun contra oamenilor... într-o anumită fază am vrut să-l cumpărăm ca să-l reabilităm, dar documentele nu erau în regulă. Viceprimarul Muthi a fost preşedinte de comisie, avea experienţă, i-am cerut documente clare. Nu au reuşit să adune documente. Dacă avem documente clare, negociam.

Eu cred că este firesc să se dezvolte acest stadion în Wonderland. Toate obiectivele sunt la mâna Guvernului. Primăria este condusă de un liberal şi e tot interesul ca acele obiective să se facă. Când va exista acolo un stadion corespunzător, cu parcări, care poate fi numit tot Jean Pădureanu, atunci acest stadion poate fi demolat, pentru că refacerea lui costă mai mult decât un stadion nou. Gazonul poate fi lăsat, pista pentru alergări, nu se vor pune panseluţe pe pista de tartan. Pot fi puse echipamente de fitness în aer liber. E vorba de sportul pentru toţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5