„Scandal” înaintea partidei dintre Cetate şi U Cluj: Meciul nu se poate juca pe stadionul „Jean Pădureanu”. Află cine a interzis acest lucru şi cine este “stăpânul” terenului din parcul municipal ???

Fostul antrenor al Gloriei Bistriţa şi omul în timpul căruia s-a modernizat stadionul municipal „Jean Pădureanu”, Ioan Ovidiu Sabău, se întoarce miercuri, 9 august, la Bistriţa. Mai precis la Orheiu Bistriţei, aici fiind vorba de o bază sportivă ce aparţine echipei de liga a IV-a Voinţa Cetate, formaţie cu care noul U Cluj manageriat de Sabău va juca în cadrul primului tur al Cupei României, ediţia 2017-2018.

Cu toate acestea, Ioan Ovidiu Sabău şi U Cluj nu vor evolua pe stadionul „Jean Pădureanu” din Bistriţa, ci la Orheiul Bistriţei, asta pentru că  “actualul stăpân” al stadionului, Vasile Urs nu mai permite organizarea de competiţii sportive, motivarea lui fiind că baza sportivă e obiect de scandal în instanţă. Asta spune şi primarul comunei Cetate, Lucian Tarniţă

„Era vorba să jucăm pe stadionul Gloriei Bistriţa, dar nu vrea să ne lase executorul judecătoresc să jucăm acolo. Mi-a spus că terenul e obiect de dispută într-un process, doar că nu este pentru prima dată când ni se întâmplă acest lucru. Dacă vă amintiţi, noi am fi vrut să jucăm şi finala Cupei României, faza judeţeană, dar tot nu a fost de acord (n.red. – Vasile Urs), aşa că va trebui să ne descurcăm aici, pe plan local. Am anunţat şi la jandarmerie, mai ales că cei de la U Cluj vor veni cu galleria lor. Cred că vreo 3-400 vor încăpea în tribună, în singura tribună de lemn pe care o avem, iar restul vor sta în jurul terenului, cum se va putea mai bine. Asta este la Orheiul Bistriţei. Trebuie să se ştie foarte clar: intrarea este gratuită”, ne-a explicat primarul Lucian Tarniţă.

 

Cu toate acestea,

 

UN STADION, MAI MULȚI STĂPÂNI. Cine este SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL?

 

Vasile URS ar fi luat 1.200 de euro pe lună. Scopul: să LICHIDEZE Gloria? E oare aşa… atunci… Gloria e lichidată!!!

La începutul anului 21013 , foştii şefi ai Gloriei au găsit varianta ideală pentru relansare: insolvenţa. Datornicii au fost trecuţi pe o listă de aşteptare şi acum urmează lichidarea patrimoniului. Adică, întreg stadionul va fi vândut Primăriei Bistriţa, cea mai bună vacă de muls, cu un buget anual de 50 de milioane de euro.

Imediat ce a început insolvenţa, Pădureanu a ieşit din linia întâi şi Adunarea Generală a Acţionarilor l-a desemnat pe Alexandru Hatfaludi ca administrator special. De lichidarea Gloriei se ocupă SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL prin practicianul în insolvenţă Vasile Urs. Din acest dosar, Urs încasează 1.200 de euro lunar, plus un comision de succes de 9 % din valoarea creanţelor achitate către creditori. Adică, în urma procesului de insolvenţă, Urs va lua vreo… 15 miliarde lei vechi, comision de succes.

Stadionul municipal are grave probleme de infrastructură atât la prima dar și la a doua tribună. O situaţie identică este înregistrată  în sălile de antrenament, igrasia și mucegaiul își fac de cap și colorează în verde pereții, sunt lucruri știute, dar de nimeni rezolvate.

 

PRIMĂRIA AR VREA SĂ INTERVINĂ, DAR NU POATE

Primarul Ovidiu Crețu a confirmat faptul că situația juridică a stadionului municipal este una cât se poate de complicată: „Vă amintiți am vrut să cumpărăm stadionul și cineva a vrut să-l vândă dar apoi am văzut că are doi stăpâni și ministerul, și clubul. Există un proces pe rol prima repriză a câștigat-o clubul. Din punctul meu de vedere acel stadion ar trebui să ajungă în administrarea, cel puțin pe termen lung, a municipiului pentru că noi suntem capabili să îl întreținem în mod corespunzător. Ce vom face acolo? Ce activități se vor desfășura acolo? Cum și ce în formă nu pot să spun deocamdată nimic pentru că situația se complică de la zi la zi” .

 

Și totuși, cine este propietarul?

Cu siguranță, cea care va limpezi apele în această situație va fi justiția, mai ales că în ecuația propietarilor stadionului ”Jean Pădureanu” a mai apărut o necunoscută – clubul săsesc de sport Bistritzer Turn Verein (BTV). Potrivit unor informații, ” pe acest teren sașii au jucat handbal (pe atunci se juca cu 11 jucători) până în 1944 și au construit o tribună de lemn cu acoperiă, folosită până la începutul anilor 1970, când a fost demolată și construită noua tribună principală. Terenul a fost „naționalizat” de către autoritătile comuniste după 1946. Conform legislației românesti în vigoare acest act a fost ilegal, iar Forumul Democrat al Germanilor din România este urmașul în drept al tuturor asociațiilor culturale și sportive care au aparținut etnicilor germani în Romania înainte de 1944. Dacă F.D.G.R.-ul cere retrocedarea terenului sau o a despăgubire, iar în cazul unui refuz se duce până la C.E.D.O. la Strasbourg, Gloria Bistrița are o problemă și mai mare!”, ne-a scris un cititor al ziarului cu pseudonimul de ”sasu” . Același cititor ne mai amintește ceva : ” Am uitat să menționez că și clădirea în care se afla administrația clubului, situată direct lângă vale (nu mă refer la vila din parc vândută recent de Gloria), exista deja în 1944. Și ea a aparținut BTV-ului și din punct de vedere juridic nu este proprietatea Gloriei sau a Ministerului Tineretului și Sportului”.

Deși, nu ne așteptam, Ovidiu Crețu nu știa de cea de-a treia necunoscută din ecuașia stadionului din parcul municipal: „De Forumul German eu abia acum am auzit, nu am știut până acuma… Eu nu pot să angajez banul public într-un obiectiv care este disputat, care este obiectul unui proces. Este  absolut exclus! Banul public poate merge acolo unde sunt chestiunile limpezi. Dacă aparține unui club care este privat, cu bani publici putem cumpăra, sigur cu toată procedura, dar atâta timp cât acel bun este într-un litigiu, nu putem cumpăra indiferent care este situația și ce s-ar întâmpla, nu se pot da bani sub nicio formă” a conchis Ovidiu Crețu.

 

DE CE NU A MAI NEGOCIAT PRIMĂRIA CU ACEL ADMINISTRATOR UNIC?

Reamintim că primăria Bistrița a întrerupt negocierile cu adminstratorul unic pentru cumpărare stadionului, consecință unor documente găsite de directorul Clubului Sportiv Municipal, Adrian Moldovan, în arhivele CSM. Conform acestor documente oficiale, tot ceea ce înseamnă bunuri mobile și imobile din cadrul actualului stadion ”Jean Pădureanu” aparțin Clubului Sportiv Municipal. Am stat de vorbă cu Adrian Moldovan, cel care a spus că nu el a sabotat Gloria Bistrița, ea fiind distrusă din interior

„Doar în justiţie se mai pot rezolva lucrurile”, spunea pentru sportulbistritean.ro administratorul judiciar al falimentarei ACF Gloria Bistrița Vasile Urs, convins că totul e din vina „unor persoane care au sabotat clubul” şi arată înspre CSM Bistriţa şi directorul Adrian Moldovan. Acesta ar fi întocmit şi trimis la Bucureşti o listă cu bunurile ce ar aparţine ministerului, listă care cuprinde o bună parte din stadion. Reprezentanţii Gloriei spun însă că cei de la Clubul Sportiv Municipal – structură de stat, aflată în subordinea ministerului, au avut doar drept de folosinţă asupra acelor bunuri, printre care se află sălile de sub tribune, pista şi câteva alei.

A avut Toniuc dreptate?

La finele lui 2013, președintele PER BN, Alexandru Toniuc acuza cu documentele pe masă faptul că la ora actuală există două firme care se raportează la Gloria Bistriţa şi au acelaşi nume de înregistrare la Registrul Comerţului: „ Una din ele e în dizolvare, iar cealaltă în insolvenţă”. Despre firma intrată în insolvenţă, Toniuc susţine că nu are în proprietate nici terenul , dar nici cele două tribune aflate în incinta stadionului: „ Aşa că nu are ce negocia cu municipalitatea, pentru că nu are patrimoniul cu care se laudă. Eu cred că se pune la cale un fel de artificiu imobiliar”, a conchis Toniuc. El mai spune că motivul pentru care s-a apelat la aceasta substituire frauduloasă de persoane juridice (având ca scop deturnarea de fonduri şi sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale)” se explică prin faptul că Asociaţia „Club Fotbal Gloria 1922” Bistriţa, Cod Fiscal 14381070, are conturile blocate de către Administraţia Finanţelor Publice BN, din cauza datoriilor acumulate la bugetul de stat şi bugetul asigurarilor sociale. Această substituire frauduloasă a fost posibilă datorită asemănării denumirii celor două asociaţii nonprofit care au aceeaşi adresă declarată la sediul social (Bistriţa, str. Parcului nr.3) şi sunt administrate şi reprezentate de către aceleaşi persoane fizice, cu toate că sunt persoane juridice distincte”, se mai arată într-un document transmis de Alexandru Toniuc.

Cui îi era datoare falimentara Gloria Bistriţa?

Firme bistriţene şi oameni de afaceri au de recuperat milioane de la Gloria Bistriţa. Printre aceştia se numără Agro Invest, Agroardeal, Miro, Comelf, SC Phoenix Games sau Avimar, adică firme ale căror patroni sunt apropiaţi ai Gloriei sau ai lui Jean Pădureanu şi care au finanţat sau împrumutat clubul în ultimii ani. Alături de aceste firme, mai au de recuperat sume importante de bani mai mulţi oameni de afaceri din alte oraşe. Valerica Nistoran din Craiova are de recuperat 1.500.000 lei şi Gheorghe Căruntu 830.000 lei. Milionarul clujean Bela Urasi are şi el de recuperat 1.670.000 lei. Bani mulţi au de recuperat şi cei care au făcut parte din conducerea Gloriei: Jean Pădureanu – 193.000 lei, Romică Grecu – 251.000 lei, Nicolae Manea – 781.000 lei.
Dintre foştii sau actualii jucători ai Gloriei, cei mai mulţi bani au de recuperat Radu Mărginean (260.000 lei), Florin Bratu (220.000 lei), Fernando Cafasso (213.000 lei), Cornel Predescu (150.000 lei), Emilian Dolha (140.000 lei).

 

În loc de epilog

Același fidel cititor ne-a atras atenția asupra prețului pe care un viitor proprietar stabilit de justiție l-ar putea cere pe terenurile de sub tot ceea ce înseamnă stadionul ”Jean Pădureanu”. De asemenea, ne putem gândi la faptul că orice fel de ”împărțeală” la masa credală înseamnă imobile și terenuri, atâtea câte au mai rămas, după ce multe dintre ele au fost ”măritate” cu diferite ocazii și cu ceva ani în urmă. Dar, asta e o altă poveste…

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5