Soarta stadionului "Jean Pădureanu”: Cumperi şi dărâmi? Sau se dărâmă singur şi pe urmă vinzi terenul… Sau???
Prin Bistriţa a început să circule şi o poveste legată de soarta stadionului municipal, acum “Jean Pădureanu”. Aşadar, pe lângă referendumul pentru familie, o prostiuţă de altfel, şi referendumul pentru demiterea lui Traian Ogâgău, am putea avea şi un referendum pentru dărâmarea respectivului stadion.
Este vorba de o declaraţie a primarului Ovidiu Creţu la AS-TV. Poate fi ea luată în seamă, cumva, sau e doar o altă poveste, ca multe altele. Dacă nu mergem pe “teorii conspiraţioniste”, atunci trebuie subliniat faptul că nu poţi să dărâmi ceva, chiar şi cu referendum, dacă nu îţi aparţine, iar stadionul din parc nu e al primăriei Bistriţa.
Sigur, dacă mai trece şi iarna asta peste ce mai este pe acolo, vom putea vedea şi ceva dărâmat de mama-natură. În urmă cu mai bine de o lună de zile, propolitica.ro a prezentat fotoreportaj făcut chiar la stadion.
Iată ce a spus primarul Creţu: “ Reabilitarea stadionului, cu tribune și tot ce este acolo, va costa cât construcția unuia nou. A apărut o idee, cineva ne-a dat-o, să se dărâme tot, să se extindă parcul pe toată zona respectivă și să se construiască un stadion în Wonderland, unde există teren și loc pentru parcări, pentru că un stadion are nevoie de o parcare pentru 500-600 de mașini. Lângă stadionul din parc nu este loc pentru o astfel de parcare, chiar dacă trecem apa cu încă un pod în zona stadionului. O astfel de măsură va putea fi luată de administrație pe baza unui referendum local. Deci eu dacă voi fi în această situație, voi fi primar și voi opta să merg pe o astfel de linie, înainte de a face primul pas aș chema cetățenii la urnă, iar dacă la referendum lumea va spune Da, atunci facem, dacă va spune Nu, nu. E o zonă sensibilă, delicată acolo așa că va trebui ca oamenii din Bistrița să-și spună cuvântul referitor la această opțiune extrem de importantă”.
CUM A AJUNS STADIONUL O RUINĂ?
În luna septembrie a anului 2016, o comisie tehnică formată din consilieri municipali şi angajaţi ai Primăriei Bistriţa a început evaluarea bunurilor fostei echipe Gloria Bistriţa, care a intrat în faliment în 2012, stadionul, tribunele şi terenurile de antrenament fiind scoase la vânzare de un lichidator.
Complexul a fost evaluat la 39 milioane de lei.Atunci, primăria Bistriţa a anunțat că ar vrea să cumpere stadionul municipal “Jean Pădureanu” şi bunurile din incinta bazei sportive a oraşului, situat în parcul central, consilierii municipali şi personalul tehnic al primăriei municipiului Bistriţa începând de luni să evalueze bunurile scoase la vânzare de lichidator.
De atunci a trecut un an de zile, dar lucrurile nu s-au mișcat deloc. Mai mult, viceprimarul Gelu Muthi ne confirmă temerile că lucrurile trenează, iar municipalitatea pare legată de mâini și de picioare în pivința firmei care se ocupă de administrarea stadionului. E vorba de SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL prin practicianul în insolvenţă Vasile Urs.
Ce spune Gelu Muthi?
Situația pare complicată dacă ne luăm după cele spuse de viceprimarul Gelu Muthi. Practic, încă nimeni nu știe dacă e legal sau nu realizarea unei expertise tehnice, dat fiind faptul că stadionul este un bun particular administrat de SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL prin practicianul în insolvenţă Vasile Urs.
GELU MUTHI: „Ne dorim să mergem pe mai multe paliere. Un palier pe care mergem în momentul de faţă ar însemna nu numai un Raport de evaluare, ci şi o expertiză tehnică, dar să vedem dacă este legal să facem asta, având în vedere faptul că nu suntem proprietarii acelui bun. Deocamdată nu am identificat legal această oportunitate. În momentul în care punem problema că acest stadion va fi luat la preţul de expertiză, să ne gândim ce înseamnă costuri de reabilitare. Trebuie să ne gândim dacă, în varianta în care îl luăm, poate că cel mai bine ar fi să dăm jos totul şi să construim unul nou”, a declarat viceprimarul Gelu Muthi.
Cât cere Urs?
Am aflat că e vorba de 8,5-9 milioane de euro: „Este o discuţie care pleacă de la ceea ce v-am spus, de la posibilitatea de a face o expertiză tehnică, pentru că una e să iei, ipotetic vorbind, cu trei milioane de euro şi să investeşti şapte şi alta e să iei cu 10 milioane şi să investeşti şapte”,spune Gelu Muthi.
SORIN HANGAN are o altă idée!
Președintele PNL Bistrița, consilierul municipal Sorin Hangan a subliniat că lipseşte o decizie administrativă şi politică vizavi de oportunitatea achiziţiei acestui stadion. „E oportun ca această suprafaţă de teren să rămână a comunităţii, să nu vină nu ştiu ce businessman să o cumpere? Din punctul meu de vedere este simplu. De ce suprafaţă de teren vorbim, patru hectare, două hectare, care este preţul pe metru pătrat în zonă? Asta este oferta noastră, trei euro/mp, ăştia sunt banii”, a conchis Hangan.
O evaluare, două evaluări
Analizând situația, documentele, dar și unele declarații de presă din ”spate”, observăm că cei de la SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL au făcut o asemenea evaluare cam cu un an în urmă. O spune chiar Vasile Urs: ”Evaluarea a fost făcută în cadrul procedurii falimentului şi ajunge la 39 milioane de lei. Evaluarea a fost realizată de un evaluator autorizat ANEVAR. Dacă municipalitatea ar achiziţiona întregul clubul repede, nu ar trebui făcute investiţii foarte mari. Se pot face proiecte, se pot accesa fonduri – ne putem uita la Cluj care are o sală de sport şi un teren unic în România, se pot face acţiuni frumoase şi menite să aducă bani pentru municipiul Bistriţa”.
O poveste tot mai sumbră
La începutul anului 2013 , foştii şefi ai Gloriei au găsit varianta ideală pentru relansare: insolvenţa. Datornicii au fost trecuţi pe o listă de aşteptare şi acum urmează lichidarea patrimoniului. Adică, întreg stadionul va fi vândut Primăriei Bistriţa, cea mai bună vacă de muls, cu un buget anual de 50 de milioane de euro.
Imediat ce a început insolvenţa, Pădureanu a ieşit din linia întâi şi Adunarea Generală a Acţionarilor l-a desemnat pe Alexandru Hatfaludi ca administrator special. De lichidarea Gloriei se ocupă SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL prin practicianul în insolvenţă Vasile Urs. Din acest dosar, Urs încasează 1.200 de euro lunar, plus un comision de succes de 9 % din valoarea creanţelor achitate către creditori. Adică, în urma procesului de insolvenţă, Urs va lua vreo… 15 miliarde lei vechi, comision de succes.
Stadionul municipal are grave probleme de infrastructură atât la prima dar și la a doua tribună. O situaţie identică este înregistrată în sălile de antrenament, igrasia și mucegaiul își fac de cap și colorează în verde pereții, sunt lucruri știute, dar de nimeni rezolvate.
CE SPUNEA ATUNCI PRIMARUL CREȚU?
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, cel care este principalul susţinător al achiziţiei bazei sportive, spune ca terenul ar trebui să ajungă în proprietatea municipalităţii deoarece nu există niciun investitor privat dispus să preia baza sportivă şi să o reabiliteze. “Nu vreau să se facă blocuri aici, vreau ca baza sportivă construită în trecut cu muncă voluntară, cu munca bistriţenilor, să rămână a lor. Stadionul s-a construit de oamenii din oraş, de la companiile mari, şi a rămas în ideea colectivă că este un bun al întregii comunităţi. Comisia tehnică de analiză a situaţiei bazei materiale are termen să finalizeze evaluarea bazei şi să vină cu o serie de propuneri până în 15 ianuarie 2017, înainte de stabilirea bugetului pentru anul 2017. De la această comisie am pretenţia să vină şi să ne spună dacă
Primăria Bistriţa trebuie să cumpere sau nu această bază sportivă, ce investiţii sunt necesare, ce se poate face aici pentru ca baza sportivă să se transforme într-una profitabilă”, a declarat primarul Ovidiu Creţu.
Clubul de Fotbal Gloria Bistriţa au intrat în lichidare în anul 2013 după ce datoriile clubului au ajuns la 13 milioane de lei. Încă din 2013 primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu a anunţat că vrea să achiziţioneze baza sportivă şi să menţină echipa de fotbal Gloria în Liga I, însă tranzacţia a fost amânată după ce lichidatorul a fost acţionat în judecată de Clubul Sportiv Municipal care susţinea că ar fi de fapt proprietarul bazei sportive.
După trei ani de procese instanţa a stabilit că bunurile ACF Gloria 1922 sunt ale lichidatorului – Societatea Civilă Profesională de Insolvenţă Consult Management UV IPURL. Decizia instanţei este una definitivă aşa că municipalitatea a reluat discuţiile privind cumpărarea terenului şi a activelor imobile şi mobile din cadrul stadionului Jean Pădureanu.
“Este vorba despre vânzarea stadionului cu terenul şi tribunele dar şi spaţiile de lângă stadion, terenul sintetic, terenul de antrenamente, toate instalaţiile existente aici, bunurile mobile şi imobile ale fostului club de fotbal. Evaluarea a fost făcută în cadrul procedurii falimentului şi ajunge la 39 milioane de lei. Evaluarea a fost realizată de un evaluator autorizat ANEVAR. Dacă municipalitatea ar achiziţiona întregul clubul repede, nu ar trebui făcute investiţii foarte mari. Se pot face proiecte, se pot accesa fonduri – ne putem uita la Cluj care are o sală de sport şi un teren unic în România, se pot face acţiuni frumoase şi menite să aducă bani pentru municipiul Bistriţa” a declarat corespondentului MEDIAFAX, lichidatorul Vasile Urs.
Despre Gloria Bistrița
Echipa de fotbal ACF Gloria 1922 Bistriţa a evoluat neîntrerupt în prima ligă din 1990 până în 2011 când, din cauza datoriilor, nu a primit licenţa pentru sezonul următor, neîndeplinind criteriile financiare de licenţiere.
Stadionul pe care a evoluat clubul Gloria a fost inaugurat în 1930. Ultima reabilitare majoră a avut loc în 2008 când stadionul a beneficiat de o serie de lucrări în urma cărora a fost dotat cu instalaţie de nocturnă, instalaţii de irigat şi de încălzire a gazonului, tabelă de marcaj electronică şi sistem electronic de acces şi ticketing.
În 2013 denumirea stadionului a fost schimbată din Stadionul „Municipal” Gloria în Stadionul „Jean Pădureanu”, în onoarea fostului jucător şi preşedinte al cubului.
În loc de epilog
Foarte mulți se întreabă cine sunt cei de la SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL?
În acest articol vom reaminti doar că e vorba de o firmă profesionistă și care activează de cel puțin 15 ani în sectorul falimentelor și a administrării bunurilor ce au aparținut celor care au dat faliment.
Concret, SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL firma care s-a ocupat de lichidarea fostului CPL, sau Mopal SA după Revoluție. O spun documentele vremii: ”La data de 08.03.2010, S.C.P Consult Management UV IPURL Bistriţa, scoate la vânzare S.C „MOPAL” SA, „in faliment-in bankruptcy-en fallite”, în conformitate cu „dispoziţia judecătorului sindic, pronunţată prin încheierea nr.300 din 16.05.2008 şi încheierea de şedinţă din 22.05.2009”, scoate la vânzare în bloc, prin licitaţie cu strigare, următoarele active :
-terenuri incintă din Bistriţa şi zona de cale ferată uzinală, în suprafaţă de 154.872 mp;
-construcţii incintă şi zonă cale ferată cu suprafaţa construiută desfăşurată de circa 87.000 mp.
Preţul bunurilor de vânzare este de 90.309.662 lei, licitaţia începe la 67.732.247 lei”.
2. Și pentru că nimic nu e la voia întâmplării, aceiași SCP CONSULT MANAGEMENT UV IPURL se ocupă de grupul Metropolis – SC Phoenix Games SRL, mai précis de insolvența Phoenix Games SRL, care este sub incidenţa Legii 85/2006 . Momentan se află în reorganizare, sub aripa administratorului judiciar desemnat de instanţă – SCP Consult Management UV IPURL, condusă de Vasile Urs. Conform planului de reorganizare, totalul datoriilor firmei se ridică la peste 15,9 milioane lei.
Cine a achiziționat terenul rămas după dispariția fizică a Mopal SA pentru a construi un cartier rezidențial? Grupul Metropolis. Noroc cu Leoni… Altfel…
Va urma…
Citiţi şi:
- Prima demisie: Liberalul Sorin Hangan denunță tergiversarea dosarului stadionului ”Jean Pădureanu”
- (Foto) Foc la Stadionul Jean Pădureanu
- „Scandal” înaintea partidei dintre Cetate şi U Cluj: Meciul nu se poate juca pe stadionul „Jean Pădureanu”. Află cine a interzis acest lucru şi cine este “stăpânul” terenului din parcul municipal???
- Deputatul Ionuţ Simionca (PMP): Moldovan și Crețu i-au întrebat pe bistrițeni dacă sunt de acord cu demolarea Stadionului „Jean Pădureanu”?
- Bistrița-Năsăud, județul unde fotbalul se mulțumește cu puțin- ”Sic transit gloria mundi!”
Comentarii
Cer faraonilor din CL sa se faca acolo o crescatorie de VEVERITE si una de STRUTI din poliester.
Aberatiile lui Cretu . Precum Ceausescu, si Cretu e pus numai pe stricat tot ce au facut altii inaintea lui. La inceput l-a apucat boala cu statuile pe care le-a demolat si reamplasat aiurea , iar in locul lor a pus struti si mere de plastic . Acum a pus gand rau stadionului, invocand starea precara a infrastructurii , ceea ce nu e decat partial adevarat . Odata cu lucrarile la instalatia de nocturna data in folosinta in 2009, a fost refacuta suprafata de joc la terenul central, aceasta fiind in prezent la standard european. Gazonul terenului central dispune de o instalatie de irigat automatizata, de o instalatie de incalzire moderna si de un drenaj conform normelor in vigoare. Pentru pregatirea si intretinerea terenurilor, clubul Gloria a achizitionat atunci si cele mai moderne utilaje. La tribuna a 2-a au fost modernizate spatiile de sub tribuna: vestiare, sali, spatii de refacere, grupuri sanitare, sala de forta. Spatiile aferente mass-media au fost renovate, ziaristii dispunand de cele mai bune conditii de lucru, inclusiv acces la Internet wireless. De asemenea au fost amenajate spatiile de sub peluza, unde a fost realizata cantina pentru sportivi, dotata cu bucatarie, sali de mese, grupuri sanitare si toate dependintele necesare. Toate acestea s-au facut atunci can clubul Gloria era pe cai mari in prima liga . Evident aceste amenajari mai trebuie si intretinute.
Adaugă comentariu nou