Palatul Culturii, alături de bistriţeni şi nu numai, în vreme de pandemie

Chiar dacă suntem în vremuri în care coronavirusul a pus stăpânire peste lume, cultura trebuie să fie unul dintre segmentele prezente în faţa noastră ce aduc mângâiere sufletului. În vremuri de restrişte, activitatea de la Palatul Culturii Bistriţa nu a stat pe loc, managerul Dorel Cosma gândind evenimente care să respecte normele sanitare, dar care să aducă în casele bistriţenilor clipe culturale.
Astfel, prin toate mijloacele audio-video de la nivel local şi naţional, s-au gândit o serie de evenimente în care au fost implicate toate departamentele Palatului Culturii.
Ansamblul Folcloric Profesionist „Cununa de pe Someş” a prezentat atât repertoriul specific zonei, cât şi momente internaţionale, scriitorii din „Conexiuni” au fost prezenţi cu momente lirice, iar aspectele spirituale au fost prezentate de Protopopiatul Bistriţa în cadrul unor emisiuni pe posturile naţionale TVR 3, Hora TV şi Favorit TV care au bucurat atât în vară, cât şi în toamnă pe telespectatori cu clipe unice.
Promovarea culturii bistriţene şi a tradiţiilor legate de sărbătorile de iarnă vor continua şi în luna decembrie. De asemenea, Festivalul „Rădăcinile eternităţii”, ce aducea în fiecare an la Târgul de Crăciun, seară de seară, colindători din toată ţara, va fi gândit într-o formă mai concentrată, adaptată situaţiei prin care trecem.
Pentru a ţine publicul aproape, pe platformele online ale Palatului Culturii, zi de zi, sunt publicate rubrici noi la care contribuie referenţii instituţiei. „Cinci minute teatrale” este rubrica realizată de actriţa Amelia Creţiu, care prezintă atât pise de teatru susţinute de Teatrul Profesionist de proiecte „Liviu Rebreanu” al Palatului Culturii, cât şi gânduri ce surprind pulsul actual al teatrului.
„Cinci minute de poezie” sunt realizate zilnic de Doris Nedelea, aducând în faţa privitorilor poezii ale membrilor Societăţii „Conexiuni”, cât şi a colaboratorilor din ţară şi străinătate. „Cinci minute de folclor” ne propune Bianca Simionca, prin întâlnirea cu activităţile folclorice derulate sub tutela Palatului Culturii, dar şi cu tradiţiile româneşti. „Una pe zi” este rubrica realizată de artistul plastic Lucian Dobârtă, care, zilnic, oferă câte una dintre lucrările pline de substrat din creaţia personală.
Teatrul pentru copii şi tineret „Alexandru Misiuga” este prezent săptămânal cu două reprezentaţii pentru cei mici sau cu poveşti care încântă pe privitorii tineri, gândite de regizorul Cornelia Apostol. „Cununa de pe Someş” a adus în faţa publicului două CD-uri care cuprind atât muzică populară românească, cât şi cafe concert şi muzică internaţională, imprimările fiind realizate cub egida Palatului Culturii în studiourile profesioniste clujene (dirijor Alexandru Demeter, coregraf Teodor Puşcaş, solişti Mărioara Sigheartău, Petre Petruse, Marian Predescu, Cornelia Hoha, Anton Todică, Teodora Simionca).
Societatea „Conexiuni” a realizat, prin intermediul platformei online, o serie de întâlniri internaţionale, amintind aici Festivalul de Poezie care a adus poeţi din întreaga lume, concretizat prin apariţia volumului „Antologie în pandemie”, coordonat de scriitorul Dorel Cosma, cel care de curând şi-a lansat şi volumul „Calitatea timpului”. Evenimentele literare s-au realizat în mediul online, prin platforma zoom, cu participarea invitaţilor în direct, moderarea fiind realizată de Dorel Cosma, Menuţ Maximinian, Elena M. Cîmpan şi Zorin Diaconescu.
Apariţia numărului dublu – 9/10 – a revistei „Conexiuni literare” a Palatului Culturii s-a realizat, şi de această dată, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Sibiu şi a Uniunii Ziariştilor Profesionişti.
Arhiva Centrului Documentar Expoziţional, cuprinzând cărţi şi documente unice, a fost digitalizată. La Casa cu Lei a fost inaugurat Salonul tradiţional românesc, cu sprijinul Mărioarei Sigheartău, a lui Lucian Dobârtă şi a Arşinicăi Bonţ.
Urmează, în 26-27 noiembrie, cea de-a XVI ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Teatru „Liviu Rebreanu” care va fi transmis zilnic, de la ora 16.00, în mediul online.
De Ziua Naţională va fi un concert extraordinar de care bistriţenii se vor bucura atât pe televiziunile locale, cât şi pe platformele de internet ale Palatului Culturii.
Iată că, la Bistriţa, activitatea culturală merge mai departe şi în aceste vremuri complicate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5