Parlamentarii de Bistriţa-Năsăud şi ...moţiunea de cenzură

Opoziţia îşi face ultimele calcule înainte de moţiunea de cenzură şi pregăteşte ,,scena” pentru suportul protestatarilor. Însă, printre toate sunt presărate şi declaraţii contradictorii ale celor din opoziţie, prin care se atacă în mod indirect, acţiuni care ar putea aduce eşecul demersului de a demite Guvernul Boc. Nici politicienii bistriţeni nu-s foarte siguri că Emil Boc se va întoarce acasă.

Puşi în faţa unei noi dileme, parlamentarii de Bistriţa-Năsăud îşi declară poziţia faţă de repetata încercare a PSD, a PNL şi a PC de a debarca Guvernul Boc de la frâiele executive.

Ca şi la prima încercare, parlamentarii noştri îşi exprimă opiniile în funcţie de doctrina politică a partidului din care fac parte, iar cel puţin la nivel declarativ aceştia respectă îndatoririle de partid.

Reprezentanţii puterii sunt convinşi că Guvernul va rămâne în funcţie, în vreme ce opoziţia spune că şansele moţiunii depind de... parlamentarii puterii.

Moldovan: Ne batem până în ultimul moment

Liderul judeţean al Partidului Social Democrat, deputatul Emil Radu Moldovan, va fi prezent astăzi între protestatarii bistriţeni, la mitingul anunţat de cele cinci confederaţii sindicale, prezentându-se în Parlament doar la vot.

În ceea ce priveşte şansele de reuşită ale moţiunii de cenzură, purtătorul de cuvânt al PSD recunoaşte că şansele au scăzut odată cu decizia parlamentarilor Puterii de a nu participa la vot. „Suntem în continuare în negocieri. Ne batem până în ultimul moment, dar şansele scad din cauza laşităţii celor din actul guvernamental care nu îşi lasă oamenii să voteze. Totuşi, nu dezarmăm”, a precizat deputatul Moldovan.

Potrivit acestuia, şansele moţiunii sunt proporţionale şi cu presiunea acţiunilor sindicale. „Îmi doresc ca un număr cât mai mare de oameni să iasă în stradă. Ştiu că se fac presiuni foarte mari asupra sindicaliştilor, transportatorilor etc. Ceauşescu a fost mic copil pe lângă actuala guvernare. Doamna Udrea nu a avut nicio problemă să recunoască faptul că va încerca să stopeze acţiunile de stradă. Sunt dispuşi să facă orice pentru a-şi păstra scaunele ca să poată drena bani publici către clientele politică, în detrimentul pensionarilor, bugetarilor şi a celor care muncesc cinstit”, a concluzionat liderul PSD BN.

Ioan Ţintean: Votul este strâns şi în ultimul moment se pot hotărî câţiva

Contactat telefonic, preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Ţintean, este rezervat în ceea ce priveşte şansele moţiunii de cenzură, care va fi supusă, azi, votului camerelor reunite, dar se bazează pe deciziile de ultim moment ale unor parlamentari din rândul minorităţilor, dar şi din UNPR.

,,Îmi menţin pronosticul pe care l-am dat săptămâna trecută la conferinţa de presă 50- 50%. Oscilez în funcţie de hotărârea unor deputaţi pe ultimul moment, deputaţi din rândul minorităţilor, dar am sesizat şi o nemulţumire în rândul deputaţilor de la UNPR, cărora li s-a promis câte ceva pentru colegiile lor şi se pare că nu li s-a îndeplinit promisiunea . Sunt câţiva parlamentari UNPR care probabil încă se mai gândesc. Oricum, votul este strâns şi în ultimul moment se pot hotărî câţiva”, ne-a declarat telefonic deputatul PNL Ioan Ţintean.

El a apreciat că decizia PDL ca parlamentarii acestui partid să fie prezenţi în sală la dezbaterea moţiunii de cenzură, dar să nu voteze, este o dovadă ,, că premierul Boc nu se mai bucură de susţinere în rândurile PDL”.

,,Gestul parlamentarilor PDL de a se abţine de la vot este o dovadă clară de neîncredere a premierului Emil Boc în propriii parlamentari. Este clar că dacă s-ar face un vot de drept, Guvernul ar ieşi indiferent, în cazul acesta, nu mai am nicio îndoială, dar din cauza ameninţărilor făcute pe de o parte, a promisiunilor pe de altă parte pe diverse forme de finanţare pentru colegiile lor, încearcă să îi ţină sub control, să nu aibă acces la bile. Este clar că premierul Boc nu se mai bucură de susţinere în rândurile PDL-ului”, a explicat Ţintean.

În cazul în care moţiunea de cenzură nu va trece, Ţintean a spus că PNL îşi va regândi strategia politică, păstrând o formulă de independenţă faţă de PSD şi PDL.

,,Dacă nu va trece moţiunea de cenzură, noi ca partid de opoziţie ne vom regândi strategia politică, vom rămâne într-o formulă de independenţă, în următoarele două luni, în raport cu celelalte două formaţiuni politice mari PSD şi PDL, urmând ca odată cu începerea sesiunii de iarnă-primăvară să vedem ce vom face”, a conchis Ioan Ţintean.

Ioan Oltean: Opoziţia nu va avea voturile necesare

Vicepreşedintele PDL, deputatul Ioan Oltean, susţine că Opoziţia nu va reuşi să obţină voturile necesare pentru aprobarea moţiunii de cenzură. De altfel, în şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL s-a decis ca parlamentarii formaţiunii să nu participe la vot, model preluat şi de partidele din coaliţia guvernamentală.

„Suntem absolut convinşi că, în şedinţa de miercuri, Opoziţia nu va reuşi să treacă această moţiune, care nu prezintă elemente pozitive, nu se constituie într-o alternativă a actualei guvernări, iar Guvernul actual va fi în măsură să aplice reforma aşa cum este gândită în programul de guvernare”, a precizat parlamentarul bistriţean, la ultima sa prezenţă la Bistriţa.

În opinia vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, „această moţiune este un transcript al emisiunilor de la Realitatea şi Antena 3”, cu “un conţinut care nu are nimic constructiv, ci doar o critică absurdă, promisiuni demagogice, promisiuni populiste”.

Moţiunea de cenzură intitulată ,,Moţiunea României majoritare, moţiune populară”, iniţiată de opoziţie, va fi dezbătută, azi, în plenul reunit al Parlamentului. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare 236 de voturi favorabile.

Comentarii

27/10/10 16:21
andrei

Din cei o suta de mii de prostatari anuntati doar doua zeci de mii au venit la proteste. Asta spune multe si despre ce crede populatia despre aceasta motiune ce nu are nici un viitorl. Ne-am saturat de manipularea bugertarilor de catre psd.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5