Alba-neagra cu moţiunea de cenzură

Dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură iniţiată de parlamentarii formaţiunilor din Opoziţie naşte controverse şi la nivel judeţean. Liderii PDL, PSD şi PNL au păreri împărţite atât în ceea ce priveşte conţinutul textului documentului, cât şi asupra şanselor de reuşită ale acestui demers constituţional.

Ioan Oltean: Sunt convins că moţiunea nu va trece

Vicepreşedintele PDL, deputatul Ioan Oltean, susţine că Opoziţia nu va reuşi să obţină voturile necesare pentru aprobarea moţiunii de cenzură şi că miercurea viitoare se va pune punct luptei între Opoziţie şi Putere. „Suntem absolut convinşi că, în şedinţa de miercuri, Opoziţia nu va reuşi să treacă această moţiune, care nu prezintă elemente pozitive, nu se constituie într-o alternativă a actualei guvernări, iar Guvernul actual va în continuare în măsură să aplice reforma aşa cum este gândită în programul de guvernare”, a precizat parlamentarul bistriţean. În opinia sa, „această moţiune este un transcript al emisiunilor de la Realitatea şi Antena 3”. „După două luni de zile de bătut apa-n piuă, conţinutul nu are nimic constructiv, ci doar o critică absurdă, promisiuni demagogice, promisiuni populiste”, a declarat liderul judeţean, în cadrul unei conferinţe de presă.

Mai mult, liderul democrat liberal a condamnat iniţiativa PSD de a mobiliza mişcarea sindicală în ziua moţiunii. „PDL constată şi condamnă incitarea la violenţă pe care Partidul Social Democrat o face în mod frecvent, încercând să mute activitatea politică parlamentară în stradă”, a menţionat deputatul Oltean, considerând această acţiune drept una nedemocratică.

Radu Moldovan: Moţiunea are şanse mari să treacă dacă parlamentarii PDL vor fi lăsaţi să voteze

Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, deputatul Emil Radu Moldovan, consideră că moţiunea de cenzură are şanse mari de reuşită dacă deputaţii şi senatorii PDL vor fi lăsaţi să voteze. În opinia sa, şansele de adoptare scad dacă PDL îşi va restricţiona parlamentarii, pentru că „cei care joacă la două capete” nu vor mai conta în calculul votului. Ca măsură de rezervă, PSD va negocia, luni, cu UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, sperând să adune voturile necesare. „Celor de la UDMR le-am propus cel puţin ceea ce au acum, poziţiile pe care le au în prezent în arcul guvernamental. Trebuie să se gândească la faptul că şi populaţia maghiară, şi pensionarii maghiari şi bugetarii maghiari o duc greu”, a justificat liderul judeţean al PSD.

Deputatul Radu Moldovan a salutat decizia sindicatelor de a declanşa manifestaţii de amploare în 27 octombrie, anunţând că social-democraţii vor sprijini sindicatele din punct de vedere logistic, dacă vor exista solicitări de acest fel. „Cuţitul a trecut de os, România este îndatorată pentru 2-3 generaţii, iar dacă continuăm în acest ritm, pe viitor, FMI şi UE vor guverna România. Sunt optimist în ceea ce priveşte votarea moţiunii şi-mi doresc să avem şi sprijinul populaţiei”, a precizat demnitarul bistriţean.

În ceea ce priveşte formarea unui nou guvern şi nominalizarea unor posibili miniştri, purtătorul de cuvânt al PSD a menţionat că există doar speculaţii ale presei. „Noi nu am negociat nimic pe această temă. Nu vindem pielea ursului din pădure. Consider că este neproductiv să vorbim despre funcţii. Dacă moţiunea va trece, miercuri seara va fi anunţată structura Guvernului şi propunerea de prim-ministru”, a concluzionat deputatul Moldovan, văzut de presa naţională drept posibil ministru al Apărării.

Ioan Ţintean: În 27 octombrie, Guvernul Boc îşi va încheiat activitatea

Deputatul liberal Ioan Ţintea este mai moderat în ceea ce priveşte optimismul faţă de reuşita moţiunii de cenzură. „Credem că în 27 octombrie, Guvernul Boc îşi va încheia activitatea. Credem că declinul economic va fi stopat şi se va intra pe un trend normal”, a declarat liderul PNL BN. Dacă iniţiativa PSD – PNL - PC va avea sorţi de izbândă, deputatul Ţintean prevede un guvern de criză, cu un premier independent (de exemplu, Klaus Johaniss) susţinut de partidele din opoziţie, care-şi va forma o echipă de specialişti. Potrivit liberalului bistriţean, există şi o altă modalitate ca actualul executiv să fie înlăturat. „Există metode neparlamentare de înlăturare a Guvernului, şi anume, să nu se bucure de susţinerea populară”, a precizat Ţintean. El a explicat că, de exemplu, întreruperea activităţii la Finanţe, timp de 3 zile, ar determina un blocaj total, care ar putea determina Guvernul să-şi depună mandatul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5