Ioan Ţintean: Creşte şansa moţiunii de cenzură. Mizăm pe faptul că o bună parte din interiorul PDL va vota pentru căderea Guvern
-
View the full image
Ioan Ţintean
Liberalii, social-democraţii şi conservatorii au convenit, asupra constituirii unui guvern de criză, în cazul adoptării moţiunii de cenzură. Deputatul PNL Ioan Ţintean a declarat ca social-democraţii şi conservatorii vor depune împreuna cu liberalii moţiunea de cenzură.
,,Moţiunea va fi introdusă de PSD şi PNL, va fi o moţiune comună. PSD, PC şi PNL susţin un guvern care să pregătească alegerile anticipate. (…) După părerea mea, odată cu remanierea Guvernului, creşte şansa moţiunii de cenzură pentru că evident că, nemulţumitul de aici înainte de Berceanu sau Gabriel Sandu care a plecat împreună cu Stolojan de la PNL, probabil o vor lăsa mai moale cu privire la apărarea cu vehemenţă a Guvernului. Noi mizăm pe faptul că o bună parte din interiorul PDL va vota pentru căderea Guvernului”, a afirmat Ioan Ţintean.
Potrivit lui Ţintean, liderii Opoziţiei, Crin Antonescu şi Victor Ponta au stabilit ca, în cazul adoptării moţiunii de cenzură, să formeze împreună un guvern de criză, cu mandat limitat şi cu un premier care să fie acceptat şi de PNL, şi de PSD.
Înţelegerea făcută, echivalează, practic, cu acceptarea de către PSD a planului liberal de reluare a scenariului Iohannis, în condiţiile în care social-democraţii au 137 de parlamentari, iar liberalii cu 60 mai puţini. Social-democraţii par să fi renunţat la scenariul de a alcătui singuri un guvern de serviciu, cu premier PSD, cu program de guvernare de stânga şi care să pregătească anticipatele.
,,S-a stabilit clar că racolarea parlamentarilor este apanajul celor trei preşedinţi ai partidelor din Opoziţie, Crin Antonescu, Victor Ponta şi Dan Voiculescu. Dacă se va considera necesar, vom face propuneri, pe care dânşii le vor finaliza”, a precizat preşedintele PNL B-N.
Ţintean a mai spus că liderii PSD, PNL şi PC au mai convenit, să elaboreze în comun moţiunea de cenzură, iar în privinţa datei la care va fi depusă, să aleagă ,,momentul în care va avea cele mai mari şanse să treacă”.
PSD pare să fi făcut şi la acest capitol o concesie, deoarece dorea ca moţiunea să fie depusă după 16 octombrie, dată la care este programat Congresul extraordinar al partidului. Social-democraţii se tem că un eventual eşec al moţiunii s-ar răsfrânge negativ asupra Congresului, susţin surse social-democrate.
Reprezentanţii Opoziţiei au convenit că ar putea trece la suspendarea şefului statului dacă acesta nu va accepta să desemneze premierul propus de noua majoritate formată. Liberalii par să şi făcut o singură concesie, au vorbit pentru prima dată de perspectiva anticipatelor. Totuşi, declanşarea alegerilor înainte de termen rămâne la mâna preşedintelui.
,,Dacă moţiunea trece, nu am nicio îndoială că acea majoritate care se formează va propune un guvern de lucru, un guvern de pregătire a alegerilor care probabil nu va fi nominalizat de către preşedinte, şi aşa cum a spus Crin Antonescu, pasul următor va fi acela că preşedintele nu-şi va asuma majoritatea nou creată, şi astfel va fi propus pentru suspendare. Noi, parlamentarii, din PSD, PNL şi PC suntem dispuşi să facem alegeri anticipate, nu ştiu dacă PDL mai e dispus acum, şi chiar UDMR”, a menţionat liderul judeţean PNL B-N, deputatul Ioan Ţintean.
Citiţi şi:
- Radu Moldovan (PSD):,, PSD este deschis discuţiilor privind susţinerea moţiunii de cenzură cu colegii din Opoziţie, dar şi cu U
- Radu Moldovan: „Acum vreo 10 zile nu eram susţinătorul moţiunii, dar între timp m-am răzgândit”
- Radu Moldovan (PSD): Am mari speranţe că moţiunea de cenzură va avea succes
- Deputatul PNL Ioan Ţintean ar vrea din nou cu PDL…dar cu Blaga la conducere
- Ioan Ţintean: Guvernul Boc îşi va încheia mandatul
Adaugă comentariu nou