Patru ani de la înfiinţarea S.M.U.R.D. Bistriţa - Năsăud

sursa: ISU BN

Astăzi, 3 decembrie 2013, se împlinesc patru ani de la înfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Decarcerare Bistriţa - Năsăud . Odată cu trecerea timpului, S.M.U.R.D. Bistriţa – Năsăud a crescut: primul echipaj SMURD (ambulanţă de tip B2 – prim ajutor) a fost dislocat în oraşul Sîngeorz Băi, încă de la sfârşitul anului 2008, acoperind necesităţile sistemului judeţean de intervenţie la urgenţele prespitaliceşti în zona Văii Someşului, iar astăzi inspectoratul are cinci echipaje care sunt permanent pregătite să intervină.

Astfel, în 3 decembrie 2009, odată cu înfiinţarea SMURD Bistriţa – Năsăud, au fost operaţionalizate alte două echipaje de prim ajutor de la Detaşamentul de Pompieri Bistriţa, respectiv Secţia de Pompieri Năsăud şi echipajul de terapie intensivă mobilă, încadrat tot la subunitatea din municipiul Bistriţa. Familia S.M.U.R.D. Bistriţa Năsăud s-a mărit în luna iunie 2012, prin operaţionalizarea modulului SMURD Beclean şi dislocarea subunităţii din Prundu Bîrgăului, reuşindu-se în acest mod dotarea fiecărei subunităţi a inspectoratului cu echipaje de prim ajutor SMURD, achiziţionate prin Programul Operaţional Regional, respectiv prin grija autorităţilor publice locale.

Ambulanţa de terapie intensivă mobilă „C1”, aflată în prezent în slujba cetăţeanului, a intrat în dotarea inspectoratului la începutul anului 2012, prin intermediul Ministerului Sănătăţii. Aceasta este dotată cu medicaţie şi aparatură pentru terapie intensivă de ultimă generaţie, iar echipajul este format din medic specialist în medicina de urgenţă şi asistent medical din cadrul U.P.U.- S.M.U.R.D. al Spitalului Judeţean Bistriţa – Năsăud şi doi paramedici de la I.S.U. “Bistriţa”, unul dintre aceştia fiind şi conducător auto. În perioada decembrie 2009 - februarie 2012, acest echipaj şi-a desfăşurat activitatea pe o ambulanţă donată de către Asociaţia Internationales Bildungs - und Sozialwerk e.V din Germania, cu ajutorul Consiliului Judeţean Bistriţa - Năsăud şi echipată prin programul “2 la sută pentru SMURD”.

S.M.U.R.D. Bistriţa – Năsăud îşi desfăşoară activitatea sub coordonarea medicală a Unităţii de Primiri Urgenţe (U.P.U. – S.M.U.R.D.) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, iar dispecerizarea şi coordonarea urgenţelor la care răspund echipajele S.M.U.R.D. sunt asigurate prin sistemul unic pentru apeluri de urgenţă 112 şi dispeceratul comun I.S.U.- S.A.J, înfiinţat în luna iulie a anului 2012.

Statistica arată că, de la înfiinţarea S.M.U.R.D. Bistriţa - Năsăud, în decembrie 2009 şi până în prezent, echipajele au salvat zeci de mii de adulţi şi copii. Dacă în 2009, de la inaugurare până la sfârşitul anului cele trei echipaje de prim ajutor (Sîngeorz – Băi, Bistriţa şi Năsăud) au avut 841 de intervenţii, numărul acestora a crescut de la an la an. Astfel, în anul 2010 echipajele de prim ajutor şi cel de terapie intensivă mobilă au intervenit la 3.435 de cazuri, în anul 2011 au avut 4.215 solicitări, în 2012 au intervenit la 6601 solicitări, iar de la începutul anului 2013 şi până în prezent au intervenit la peste 7.500 de solicitări.

Cei patru ani de existenţă a Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare în judeţul Bistriţa – Năsăud sub deviza „Cine salvează o viaţă, salvează o lume” se  concretizează în mii de misiuni şi ore de muncă în slujba oamenilor, pentru salvarea vieţii acestora.

Pentru a marca acest eveniment într-un mod educativ/instructiv şi plăcut, ziua de 3 decembrie este declarată ,,Ziua porţilor deschise la toate subunităţile inspectoratului, ocazie cu care cei interesaţi sunt aşteptaţi să vadă aspecte din viaţa paramedicilor şi a pompierilor militari care încadrează echipajele de descarcerare.

Mulţumim, cu această ocazie, pentru sprijinul acordat pentru funcţionarea S.M.U.R.D. Bistriţa – Năsăud domnului ministru secretar de stat, dr. Raed Arafat, Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean Bistriţa - Năsăud, Primăriilor Bistriţa, Năsăud, Beclean, Sîngeorz – Băi şi Prundu Bîrgăului, Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa – Năsăud, Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa – Năsăud, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa – Năsăud, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi nu în ultimul rând, partenerului nostru, Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa - Năsăud.

Comentarii

04/12/13 09:00
Un cetatean din...

Sincere felicitari tuturor celor care isi dedica viata si sanatatea pentru a salva pe cei aflati in dificultate, atat de la SMURD , cat si de la Statiile de Salvare ! Este cea mai importanta realizare de dupa revolutie, cu infiintarea acestui serviciu si nu-mi ramane decat sa adresez domnului Arafat, sincere felicitari pentru aceasta initiativa ! LA MULTI ANI , SMURD ! LA MULTI ANI TUTUROR !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]