SMURD, inaugurat la Bistriţa

În prezenţa unor oficialităţi locale, judeţene, şi a secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, medicul Raed Arafat, SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare) a fost inaugurat oficial, ieri, la Bistriţa.

Prima staţie din judeţ a fost deschisă în urmă cu mai bine de un an, în Sângeorz-Bai. În acest fel, după mai mulţi ani de discuţii pe alocuri aprinse despre înfiinţarea unui astfel de serviciu, SMURD Bistriţa-Năsăud se poate lăuda cu un echipaj de prim-ajutor, disponibil 24 de ore din 24, pentru intervenţiile la toate tipurile de urgenţe medicale. Serviciul va avea în dotare trei ambulanţe, un echipaj mobil de terapie intensivă şi va fi deservit de 40 de paramedici. SMURD Bistriţa a fost înfiinţat după aproape trei ani de demersuri şi este cel de al 30-lea serviciu de acest gen din ţară.

Prezent la inaugurare Raed Arafat a precizat că până la sfârşitul anului numărul centrelor SMURD din ţară va depăşi cifra de 30. Serviciile care gestionează situaţiile de urgenţă în judeţul nostru spun că serviciul reprezintă un câştig pentru pacienţi.

„Este o zi importantă pentru Bistriţa, dar nu numai pentru Bistriţa-Năsăud, deoarece este încă un judeţ în care implementăm SMURD-ul în mod oficial. Vedem efortul la nivel local, chiar la nivel de regiune, pentru ca acest serviciu să funcţioneze corect, să vină în sprijinul cetăţenilor din Bistriţa şi al cetăţenilor care trec prin acest judeţ. Vreau să subliniez un lucru pozitiv şi acest lucru este că, medicul care va coordona SMURD-ul în judeţ Bistriţa-Năsăud este medicul Bogdan Gabor, un medic care are experienţă în acest domeniu, un medic care a lucrat în cadrul SMURD-ului, el fiind pregătit chiar la Târgu-Mureş. Are experienţă pentru a duce acest serviciu pe un drum bun. Dorinţa mea este să aibă populaţia nevoie de noi, cât mai puţin posibil, iar dacă are nevoie, SMURD-ul, împreună cu Serviciul de Ambulanţă, cu Unitatea de Primiri Urgenţe, şi cu colegii de la Spital să poată să deservească cât mai corect populaţia, iar colegii care au parcurs cursuri de pregătire să-şi menţină calităţile şi aptitudinile pe care le au, şi să evolueze cât mai mult, în beneficiul populaţiei. Eu vă felicit, mulţumesc tuturor care au sprijinit pornirea acestui serviciu”, a declarat medicul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

”Raed Arafat este un om providenţial”

Prezent la inaugurarea serviciului SMURD, preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, a avut un discurs laudativ la adresa medicilor. Referindu-se la părintele SMURD, Liviu Rusu a spus că medicul Raed Arafat merită toate mulţumirile pentru ceea ce a făcut în domeniul intervenţiei medicale de urgenţă.

„Prelungirea vieţii sau salvarea vieţii o face o categorie de oameni aparte, aş spune eu, oameni providenţiali, adică medici. Domnul ministru secretar de stat, pe care noi îl cunoaştem foarte bine şi dumnealui nu trebuie să ne cunoască pe noi, dumnealui trebuie să ne simtă că ne facem datoria în funcţiile noastre vremelnice, este un om providenţial. Toţi ştim adevăratele minuni pe care le-a făcut pentru ţară, pentru viaţă, pentru oameni. Nu pot decât să salut venirea Domniei Sale în Bistriţa”, a spus Liviu Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean.

Trei ambulanţe de urgenţă şi un echipaj mobil de terapie intensivă

SMURD Bistriţa-Năsăud are trei ambulanţe de urgenţă de tip B2 şi una de terapie intensivă de tip C1. Ambulanţele vor deservi oraşele Bistriţa, Năsăud, şi Sângeorz-Băi şi zonele înconjurătoare. O ambulanţă clasică costă aproape 75.000 de euro, iar cea pentru reanimare atinge 140.000 de euro. Autorităţile speră ca într-un an de zile să cumpere încă una pentru reanimare, cu bani din fonduri structurale. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud au fost instruite în cadrul cursurilor de formare în acordarea primului ajutor medical calificat, în efectuarea procedurilor de descarcerare şi alte operaţiuni de salvare, 30 de cadre, din care 12 conducători auto, iar în perioada următoare au fost planificaţi la acest curs doi conducători auto şi 6 subofiţeri operativi.

„Una dinte maşini este cumpărată chiar de autorităţile locale, două sunt venite de la Ministerul Sănătăţii, şi una a fost cumpărată acum vreo 3-4 ani, din fondurile de 2% adunate în judeţul Mureş. Acum am transferat-o la Bistriţa, ca să poată să intre în lucru până vom face rost şi de o maşină nouă, lucru care va fi rezolvat în cel mai scurt timp. (…) Până în 2014, legislaţia ne cere să avem nişte intervale de sosire maxime la majoritatea urgenţelor. În oraş, echipajele de prim ajutor, maxim 8 minute, în zonele rurale, maxim 12 minute; maşinile de terapie intensivă, în oraş, maxim 12 minute, şi în judeţe, maxim 20 minute, acolo se include şi elicopterul. Bistriţa mai e favorizată prin aspectul că este în vecinătatea unei baze aeriene, iar elicopterul de la SMURD Mureş, atunci când e nevoie, poate ajunge în foarte multe locuri din judeţul Bistriţa-Năsăud , în mai puţin de 30 de minute. E o colaborare foarte strânsă, care va duce la îmbunătăţirea serviciilor”, a explicat medicul Raed Araft.

„Acest moment a fost unul îndelung aşteptat, şi cred că astăzi, cu toţii am făcut un lucru bun. Acesta este cadoul pe care noi de sărbători îl oferim locuitorilor judeţului Bistriţa-Năsăud. Azi am obţinut un prieten, un prieten, mai ales, pentru cei aflaţi la nevoie, un prieten căruia dumneavoastră şi noi, reprezentanţii administraţiei locale şi centrale, trebuie să îi mulţumim. La mulţiani SMURD, la mulţi ani tuturor”- Cristian Florian, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud.

„Ceea ce vedem astăzi este partea spectaculoasă a reformei medicale care se datorează, trebuie să o recunoaştem, şi cred că, toţi o conştientizăm, domnului ministru Raed Arafat. Ceea ce se întâmplă astăzi este o completare a acestui serviciu de urgenţă spitalicesc. (…) Prin SMURD, România a devenit un exemplu chiar pentru ţări mari din Europa, în ceea ce priveşte asistenţa medicală de urgenţă”- dr. Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

„Mulţumesc tuturor instituţiilor implicate în acest proiect care au sprijinit acest serviciu,înfiinţarea lui. A fost un început cu paşi mărunţi, am învăţat multe pe parcurs, şi sperăm în continuare să fim la cel mai înalt nivel. Felicitări paramedicilor!”- maiorul Constantin Florea, comandantul ISU Bistriţa-Năsăud.

„SMURD a fost înfiinţat din pasiune pentru medicina de urgenţă! Am rămas în România, am achiziţionat o maşină mică de medic de urgenţă, cu echipament, şi am început să fac treaba asta, de unul singur, cu sprijinul clinicii de terapie intensiva a profesorului Teleanu. Apoi au venit voluntarii, am fost sprijiniţi de foarte mulţi oameni, chiar şi din străinătate. Veneau, vedeau că facem ceva bun, eventual ne mai dădeau câte o idee, hai să mai facem asta, hai să mai facem asta. Încet-încet, am primit prima ambulanţă donată, după care ne-am combinat activităţile cu cele ale pompierilor, am primit sprijinul autorităţilor locale. Ne-am înfrăţit cu diferite servicii de urgenta din Edinburgh, Germania, Norvegia, care fiecare a venit şi ne-a sprijinit. Am creat Serviciul de Primiri Urgente, primul de acest tip din ţară, în 1994”- medicul Raed Arafat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5