3 ani S.M.U.R.D. Bistriţa-Năsăud
În această săptămână se împlinesc 3 ani de la înfiinţarea Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare Bistriţa – Năsăud.
Activitatea echipajelor S.M.U.R.D. se desfăşoară prin colaborarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa–Năsăud şi U.P.U. – S.M.U.R.D. din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi este coordonată de dispeceratul integrat I.S.U. – S.A.J..
În 4 noiembrie 2008, la nivelul judeţului nostru, a devenit operaţional primul echipaj de prim ajutor S.M.U.R.D. în oraşul Sîngeorz Băi. Astăzi, S.M.U.R.D. Bistriţa–Năsăud dispune, din punct de vedere operaţional, de un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă şi 5 echipaje de Prim Ajutor, distribuite pe teritoriul judeţului în municipiul Bistriţa, în oraşele Năsăud, Sângeorz–Băi, Beclean şi în localitatea Prundu Bîrgăului. Unitatea noastră a beneficiat de ambulanţe SM.U.R.D. de terapie intensivă mobilă, echipaje de prim ajutor şi autospeciale de descarcerare achiziţionate prin Proiectul „ÎMBUNĂTĂŢIREA DOTĂRII CU ECHIPAMENTE A BAZELOR OPERAŢIONALE PENTRU INTERVENŢII ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ DIN TRANSILVANIA DE NORD”, Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud.
Pe parcursul primului an de activitate, S.M.U.R.D. Bistriţa – Năsăud a intervenit la 3457 de cazuri, în al doilea an au avut loc 4032 intervenţii gestionate de echipajele medicale din cadrul unităţii noastre. În ultimul an, Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare a intervenit la 6194 cazuri (în medie 16,96 pe zi), acordând prim ajutor calificat, asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare la 6301 persoane.
În anul 2012, marcat de operaţionalizarea modulelor S.M.U.R.D. la subunităţile din Beclean şi Prundu Bîrgăului, numărul cazurilor la care s-a intervenit a crescut exponenţial. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, a avut loc o creştere de 53,62 % a numărului de intervenţii.
Împlinirea a 3 ani de la înfiinţarea SMURD Bistriţa - Năsăud constituie un prilej de a ne exprima preţuirea şi mulţumirea pentru sprijinul acordat de către colaboratorii noştri în îndeplinirea misiunilor care ne-au fost încredinţate. Nu în ultimul rând, în ceas aniversar, dorim să mulţumim tuturor medicilor, asistenţilor medicali, paramedicilor şi pompierilor care încadrează echipajele de descarcerare pentru devotamentul şi profesionalismul dovedit în nobilele misiuni de salvare a vieţilor omeneşti.
Plt. Marius Rus
Adaugă comentariu nou