PE DRUMUL UNEI POSIBILE ENCICLOPEDII SPORTIVE BISTRIŢENE

Luni, 1 iunie 2009 la ora 17, în sala Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” din Bistriţa, a avut loc lansarea celui de al patrulea volum al cărţii „Şi ei au făcut sport”, semnată de scriitorul Vasile Jimboreanu. Evenimentul a fost precedat de un frumos program artistic, prezentat de copii de ziua lor, după care s-a vorbit despre noua carte lansată de către neobositul cronicar al sportului bistriţean, profesorul Vasile Jimboreanu. Despre carte, prof. dr. Dorel Cosma, cel care a prefaţat volumul, a subliniat, faptul că acest demers ar putea să constituie încă un element important în realizarea unei adevărate enciclopedii a lumii sportive bistriţene, pe care scriitorul Vasile Jimboreanu ne-o propune cu multă căldură. Cuvinte de laudă, pentru cei care au depus eforturi şi au cucerit numeroase titluri sportive, naţionale şi internaţionale, a rostit şi profesorul Leonida Ştefănescu, după care, sub moderarea autorului Vasile Jimboreanu, a urmat un adevărat ritual, prin prezentarea şi urcarea pe scenă a eroilor cărţii, cu excepţia celor plecaţi la cele veşnice, pentru care a fost păstrat un moment de reculegere.

Enumerăm, în continuare, personajele şi prezentările lor, din cartea lui Vasile Jimboreanu: Băloi Crăciun Nicolae, Un ,,cava!er al fluierului", Buhai Leon, Perseverenţa-ntruchipată, Cherecheş Leon, Spiriduşul, Cilean Dorel, ,,Omul orchestră", Coman (c.Nechifor) Daniela, În suflet suliţa-i ţinti, Crăciun Iuliu Duţu, Străbătând drumul supremaţiei, Damian Mircea, Un chenar de icoană, Filipoi Gheorghe, Omul găsit de miracol, Hangan (c. Ianoşiu) Ileana, Regina zăpezii, Kovacs (c. Molnar) Viorica, aripi frânte prea de timpuriu, Nagy Carol, Domnul profesor, Nalaţi Aurel, Pe tăcute a intrat în performanţă, Păşcan Eugen, A trăit iubind sportul, Popandron Viorel, Trecând, pe schiuri, prin viaţă, Purdea Mihaela-Sabina, Schiul, sensul proprie-i vieţi, Rognean Ioan, Mândria simplităţii, Saranciuc Mugur Dan – Viorel, De la muzica cultă la cea a fiarelor, Şigartău Ica, Simbioza muzicii cu graţia, Someşan Valer, galonatul antrenor, Florsystem – sport, Florin Sângeorzan, sau mersul triumfal al ţinutei sportive.

Între personajele cărţii, un loc de cinste îl ocupă Ileana Hangan Ianoşiu, sportivă de mare performanţă, participantă la trei olimpiade şi Maiestră a sportului, o adevărată „regină a zăpezii”, care a primit sâmbăta trecută titlul de Cetăţean de Onoare al comunei natale, Bistriţa Bârgăului, iar odată cu lansarea cărţii la Bistriţa, a primit şi Medalia de excelenţă în activitatea sportivă, înmânată, personal, de către Raoul Zanca, noul director coordonator al Direcţiei pentru Sport a judeţului Bistriţa – Năsăud, prezent la această importantă manifestare. Din cuvântul său, reţinem importanţa dată dezvoltării sportului bistriţean şi chiar promisiunea de a sprijini proiectul de alcătuire a unor noi monografii sportive, prin acordarea unui nou spaţiu, în Sala Polivalentă, necesar arhivei sportive judeţene, poate cea mai mare in ţară, tolerată în prezent într-un spaţiu de pe strada Liviu Rebreanu. Sunt speranţe noi de cultivare şi păstrare a tradiţiei sportive bistriţene

Comentarii

04/01/13 15:54
fc

fain!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5