ILEANA HANGAN IANOŞIU – REGINA ZĂPEZII

Titlul de mai sus aparţine unui important capitol al noii cărţi, întitulate „Şi ei au făcut sport” ajunse la al patrulea volum, semnate de bârgăuanul Vasile Jimboreanu, care descrie personalitatea maestrei a sportului Ileana Hangan, căsătorită Ianoşiu, născută într-o iarnă plină de zăpadă, în „Pusta” Bistriţei Bârgăului, la 23 ianuarie 1969.

Iarna i-a plăcut întotdeauna, dar şi celelalte anotimpuri, în care Ileana începe cu multă sârguinţă, un sport de performanţă care o va duce spre nebănuitele culmi, ale marilor învingători.Talentul ei, desăvârşit, de schioare este descoperit de profesorul Hosu Ioan, care o „răpeşte” după clasa a IV-a de la Bistriţa Bârgăului, de la încercările de atletism şi o înscrie la schi fond, cu care sport ajunge, din clasa a VI-a să activeze la CSS Bistriţa, unde continuă mai departe şcoala, absolvind, în 1987, Liceul Agroindustrial (diriginte Teodor Oprea, profesor de sport), absolvind apoi Şcoala Superioară de antrenori de la Bucureşti, devenind antrenoare, la început având categoria a IV-a dar, pe parcurs trece de toate testele, având categoria I-a (din 2006) şi urmând mai târziu Facultatea de Educaţie Fizică. Activează, după absolvirea liceului, la ASA Braşov, fiind încadrată ca subofiţer în cadrul M. Ap. N, făcând în continuare sport de performanţă, schi fond, apoi biatlon. În 25 august 1990 se căsătoreşte cu Ianoşiu Florian-Traian, ofiţer (MA) care a făcut sport la nivel de juniori, ca elev la Şcoala Militară, deţinând şi un titlu naţional la 3000 m, fost o vreme şi şeful clubului CSAM Bucegi-Predeal, când a organizat desfăşurarea la noi, în 2005, a Campionatului Mondial Militar. În 29 ianuarie 1993, familia Ianoşiu – Hangan este binecuvântată cu un copil – Radu, acum elev în clasa a IX-a care face handbal, ciclism-extrem, numai schi încă nu.

De la „Potica” din Pusta Bistricioarei la Zakopane şi mai departe

Ileana Hangan a făcut sport organizat încă din clasa a IV-a începând cu atletismul, excelând în alergări de cros, dar profesorul de educaţie fizică – Ioan Hosu, observă că atleta sa e mai talentată la schi, astfel, bine inspirat, face cu aceasta antrenamente la schi fond, împingând-o, spre marea ei cursă care o să-i aducă numeroase succese, pe plan naţional şi internaţional, în schiul de performanţă.

De la prima sa competiţie oficială, la care câştigă primului său titlu naţional de copii – în 1981 –la Vatra Dornei, drumul cu victorii ale Ilenei, pentru care nu avem aici spaţiul necesar pentru a-l descrie în detaliu, va continua. Jalonăm doar geografia locurilor sale principale de competiţii, începând cu debutul său în zăpada de la Potica, din Pusta Bistriţa Bârgăului, de unde zborul Ilenei Hangan, această „mireasă a zăpezii”, se va desfăşura pe pârtiile de la Poiana Fântânele, Salva, Sângeorz Băi, Vatra Dornei, Dorna Arini, Mogoşa, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Topliţa, Poiana Braşov, Predeal, Azuga, Buşteni, Piatra Arsă – acestea din ţară, iar în străinătate pe renumitele pârtii din Rusia, Bulgaria, Iugoslavia, Cehoslovacia, Polonia, Austria, Germania, Italia, Franţa, Grecia, Turcia, Suedia, Finlanda, Norvegia şi Canada.

Pentru performanţele sale deosebite, Ileana Hangan – Ianoşiu este o cinste pentru întreaga noastră ţară, dar cinstea cea mai de preţ, pentru meritele ei, o reprezintă Hotărârea Consiliului Local al comunei Bistriţa Bârgăului, de acordare a Titlului de Cetăţean de Onoare al comunei natale.

Niculae Vrăsmaş

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5