Pe ultimul drum, cu Domnul IISUS în cetatea Ierihonului (2)

În dumul spre Ierusalimul ce se profila departe, printre negurile primăverii, pe muntele Moria, Mesia zăboveşte puţin în această mare cetate. Îl înconjoară ucenicii şi gloată mare de norod, fiindcă toţi credeau că peste foarte puţină vreme se va instaura Împărăţia lui Dumnezeu, începând de la Ierusalim. Sfintele Evanghelii narează felul minunat în care mai-marele vameşilor din această mare cetate a dorit cu dor mare să-L vadă pe IISUS, cum a alergat el pe cale şi s-a urcat copilăreşte într-un sicomor, fiind mic de statură. Nici prin minte nu-i trecea că Dumnezeu, Cel ce ştie toate gândurile noastre, văzându-i sfântul şi marele-i dor, îi va face o uriaşă surpriză. Când a ajuns la o distanţă oarecare de sicomor, IISUS nu doar că l-a văzut pe Zaheu, ci l-a strigat pur şi simplu pe nume, ca pe un prieten pe care-l cunoaşte de foarte mult timp.:
„- Zahee, dă-te jos, fiindcă astăzi trebuie să rămân în casa ta.”(Lc.9.15) Ce surpriză!! De mirare că nu s-a dezechilibrat bietul Zacheu să cadă din pom...
Şi domniile voastre cunoaşteţi cu câtă cinste l-a primit mai-marele vameşilor pe Domnul IISUS în casa lui. Negreşit o fi auzit despre neobişnuita prietenie pe care Nazarineanul o arată celor păcătoşi şi dispreţuiţi. Şi mai ştiţi cinstitelor feţe dumneavoastră cum a hotărât Zacheu să-şi dea săracilor jumate din avere şi să repare împătrit toate nedreptăţile ce le-o fi făcut vreodată, Apoi aude marele vameşilor minunatele cuvinte ale lui IISUS: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, căci şi el este fiul lui Avraam,” ( Putem constata că şi bogaţii se pot mântui, dacă voiesc. Cu puţin înainte văzuserăm pe tânărul bogat care s-a dus întristat de la „bunul Învăţător”, auzind că ar trebui să-şi împartă averea spre a fi desăvârşit, precum dorea. Iată aici, un vameş; din cei socotiţí de popor ca cei din urmă dintre oameni întru păcătoşenie şi care a hotărât să-şi schimbe radical viaţa.) Zice frumos poetul (Costache Ioanid):
„Prin mulţimea zgomotoasă,
Vameşul Zacheu
A venit voios acasă
Şi-au stat doi bogaţi la masă:
El şi Dumnezeu.

Dau –strigă din răsputere
Gazda de pe prag-
Dau chiar astăzi cu plăcere
Jumătate din avere!
Iar bogatul dintre stele
L-a privit cu drag.”
Însă, dragă cititorule şi cititoare a acestor rânduri, prin cele înşirate până aici, am făcut doar o introducere la ceea ce voiesc cu adevărat a face vorbire, adică a ne opri la cea din urmă, extraordinară parabolă, pe care o spune Domnul IISUS celor ce-l însoţeau.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5