Personaje blandiene în scenarii de primăvară create de elevi

În preajma Zilei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi pentru Tineret, la iniţiativa doamnei bibliotecare Angela Costin, Palatul Copiilor Bistriţa a desfăşurat o activitate cu specific blandian, la Filiala „Andrei Mureşanu” a Bibliotecii Judeţene. Copiii au prezentat scenete create de ei, despre primăvară, cu personaje „împrumutate” din poeziile Anei Blandiana, sărbătorita zilei de 25 martie.
Startul a fost dat de „Poştaşul primăverii”, scenariu scris/ jucat de Maria Matean, Ambra Cusaci, Tatiana Vancea şi Denisa Petraş, în care primăvara le cere copiilor prin intermediul unei scrisori să îi scrie şi ei nişte compuneri. Alexandra Pop şi Angela Frişan s-au autoprezentat în versuri proprii, în ipostazele unor fluturaşi, trecându-se apoi la „Dialogul Buburuzelor” (Antonia Chiciudean şi Jessica Pintea), care devin vedete într-o carte. Nu a lipsit nici Arpagic, în „Arpagic şi fluturaşul”, cu Teodor Encean şi Antonius Chiciudean. Ioana, Maria şi Alexandra Bălan au prezentat o scenetă în care au jucat rolul ghiocelului, al fetiţei şi al compozitoarei, într-un expresiv joc de mimă, pe fond muzical vocal sugestiv, iar Diana Orban şi Carmen Maria Lup, ajutate de poeta Mirela Orban, au creat o scenetă în versuri, „Joc de primăvară”, despre prietenia dintre căţeluşa Lili şi fluturica Garofiţa. Abel Câmpean, Naomi Danci şi Samuel Cârcu au împletit creaţia cu muzica, într-o variantă proprie, originală a fabulei „Greierele şi furnica”.
Evenimentul s-a aflat sub semnul minunii, ca laitmotiv, astfel că Ilinca Ganea, Alexia Bodea, Beatrice Imbroaie şi Andrada Şut au recitat pe parcursul activităţii poezia „Minune” de Ana Blandiana, cele două din urmă creând chiar un scenariu pe marginea poezie, demonstrând că aceasta este de fapt minunea „care dezmorţeşte lumea”.
Ioana Ilinca Moldovan şi doamna Mirela Orban au vorbit despre activitatea desfăşurată cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei la Casa Corpului Didactic, accentuându-se nevoia de poezie pentru fiecare zi.
N-au lipsit nici de această dată provocările creative pentru părinţi şi bunici, teme pe aripi de fluturi, şi oferirea unor poezii din volumul „Întâmplări din grădina mea” de Ana Blandiana, din care s-a şi recitat. Un buchet minunat de orhidee a luat drumul spre cer.
Activitatea s-a încheiat la un ceai cald sau o ceaşcă de cafea, după preferinţă, în timp ce pe fundal se derula un colaj cu imagini de la activităţile dedicate Anei Blandiana, de către elevii îndrumaţi de profesoara Ionela-Silvia Nuşfelean, în ultimii cinci ani. Felicităm toată trupa, care s-a descurcat excelent, şi pe doamna bibliotecară Angela Costin pentru iniţiativă şi pentru găzduire, şi aşteptăm cu nerăbdare următoarea colaborare.

Alexandra Andrecuţ, clasa a IX-a
Jurnalism, Palatul Copiilor Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5