Terapie prin poezia Anei Blandiana

Spre sfârşitul săptămânii trecute, Micii Blandieni de la Palatul Copiilor Bistriţa au derulat la Spitalul Judeţean un nou atelier literar interactiv, în sala de lectură a Bibliotecii din Spital, în cadrul proiectului „Terapia prin lectură”, iniţiat de managerul dr. Mircea Gelu Buta. De dragul „Prieteniei europene”, tema proiectului Comenius pe rol la Palat, voluntarii blandieni merg cu speranţă, lună de lună, la prietenii din Spital.
Fiind imediat după Buna Vestire, zi minunată în care s-a născut şi naşa lor de botez literar, Ana Blandiana, suportul literar al activităţii a fost constituit din versuri poetei favorite. Elevii – Ioana, Maria şi Alexandra Bălan, Antonius Chiciudean, Teodor Encean, Simina Bălan şi profesorii Ioan Sabin Mureşan şi Ionela-Silvia Nuşfelean au împărtăşit celor prezenţi cum au cunoscut-o pe Ana Blandiana, cum s-au apropiat de poezia şi persoana Poetei, despre generozitatea şi delicateţea dânsei.
Sub motto-ul „Bine-ar fi să rămâi mic”, s-au prins în horă, pe lângă voluntarii de la Palatul Copiilor Bistriţa şi copiii/ adolescenţii-pacienţi de la secţia de pediatrie, alături de psiholog Mia Luca, coordonatorul proiectului de terapie şi: Maria Cioarba, animator socio-educativ de la Fundaţia Inocenţii, asistent Lucreţia Rita Kondor împreună cu asistenţi în devenire de la Liceul Teoretic Sanitar şi, bineînţeles, responsabilul Bibliotecii din Spital, profesor Florin Bob, care a adăugat printre cărţile Bibliotecii şi un număr special al revistei Mişcarea literară.
Ana Blandiana le-a trimis prin poştă copiilor internaţi un mărţişor, un gând bun de însănătoşire şi bucurie, un autograf fiecăruia – ritmat, rimat, vesel, scris pe imagini şi poezii jucăuşe din volumul „Întâmplări din grădina mea” şi un tort mai altfel (unul real-culinar nu se putea, unii pacienţi fiind la regim alimentar) – câte-o cutiuţă de culori, „pe chip” cu Arpagic, cu care să-şi imagineze tortuleţul, să coloreze desenele de lângă poezie şi autograf.
Cei prezenţi au recitat mimat, în română din poeta sărbătorită şi din creaţia lor, inspirată de versuri blandiene, poezii din antologia „Zece teme şi-un poem”, în limba engleză, i-au desenat o floare, i-au făcut scris un gând de primăvară de: „O viaţă însorită!”, „Tinereţe, frumuseţe!”, „La mulţi ani, suflet bun”, „Mulţumesc pentru tot!” „La muţi ani binecuvântaţi!”, „Bucurie sfântă!” etc., cu culorile speciale, chiar în franceză, pentru un frumos buchet păstrat la Palat şi deja trimis, scanat, on line sărbătoritei, la Bucureşti.
Copiilor internaţi, care nu au putut participa la atelier în Bibliotecă, li s-au oferit autografe şi „tort” colorat în saloane sau chiar în curtea Spitalului. Micii Blandieni îşi cuprind cu bucurie exerciţiul terapeutic-liric şi sub aura Festivalului Naţional Ana Blandiana, de la Brăila. Sperăm că Poezia a mai vindecat, că terapia lirică-afectivă funcţionează. Emoţia şi surâsul sunt semne bune!

Grupa de Jurnalism de la Palatul Copiilor Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5