Voluntariat blandian la Palat

E al cincilea an de când elevii cercului de creaţie literară/ teatru al Palatului Copiilor Bistriţa, sub grija profesoarei Ionela-Silvia Nuşfelean, o sărbătoresc pe autoarea lor preferată – Ana Blandiana, prin programe diverse, recitări în orchestră, schimburi de experienţă, ateliere de creaţie, lansări de carte, dedicaţii speciale în „Răsunetul cultural” – „Întâmplări din grădina mea”, „Împletiţi lumina sărbătorii cu lirica blandiană şi cu sufletul vostru”, „70 de minute de joc şi poezie”, „Bine-ar fi să rămâi mic” etc. şi, în colaborare cu Mişcarea literară, „La ce bun poeţii în vremuri de restrişte?”, Ana Blandiana venind vara trecută la Bistriţa, „într-o zi ca un vis”, şi după mărturisirea dânsei. La Clubul Copiilor Beclean, pe la Palat, la Biblioteca Judeţeană, la filiala bibliotecii – „Andrei Mureşanu”, la Casa de Cultură a Sindicatelor, la Sinagogă au încercat să demonstreze că jocul ţine entuziasmul în „balansoarul copilăriei”, că Poezia face lumea mai blândă.
Anul acesta „micii blandieni bistriţeni”, care i-au dăruit poetei şi o cărticică „Zece teme şi-un poem”, s-au gândit la o sărbătorire mai nonconformistă. Luni, elevii din ciclul primar, pe rol, au încropit scenarii ad-hoc cu personaje din grădina magiei, au scris mesaje calde. Oana Moldovan a strâns „...cuvinte şi versuri/ bune de strofe/ pentru o îmbrăţişare poetică...” Andrada Şut i-a dedicat 8 strofe iluminate, din care redăm un pasaj „...Eşti chiar o planetă mare/ şi-n frunte ai o stea strălucitoare/ cu multe raze naratoare...”, iar Alexia Bodea conchide: „Deci asta e poezia – / Cât trăieşti, străluceşte lumina!” După cum ne mărturiseşte Ionela Nuşfelean, Ana Blandiana a fost emoţionată de afecţiunea copiilor, de gazdele primitoare ale Poeziei, îmbrăţişându-i pe toţi.
Altfel, elevii de gimnaziu/ liceu au cules poemele din volumul „Patria mea A4”, Ana Blandiana, le-au trimis în zbor la Bucureşti cu rugămintea: „pentru autograf!”. Tandră şi generoasă ca întotdeauna, poeta a semnat poeziei de poezie – două serii, pentru toţi iubitorii de frumos cu care elevii de la Palat „îşi vor da întâlnire” în săptămânile de educaţie nonformală, mai altfel.
Au deschis voluntariatul, bineînţeles, în 25 martie, ziua Anei Blandiana, la Palatul Copiilor Bistriţa, cu domnul director Sever Şuteu care a surâs, i-a provocat pe elevi la lectură. Şi îndrumătorii celorlalte cercuri din Palat s-au bucurat de acest delicat voluntariat. De fapt, poeziile luminau feţele tuturor celor cadorisiţi. La filiala Bibliotecii Judeţene, „Andrei Mureşanu” – pentru bibliotecar şi cititori, pe lângă Consiliu Judeţean, vicepreşedintele Alexandru Pugna citind în plin aer, la redacţia ziarului Răsunetul, la librăria Radu Petrescu, la Biblioteca Judeţeană – o aripă, la Casa Corpului Didactic, La Casa de Cultură a Sindicatelor şi printre astromelii, la o florărie.
Idee inedită, dezinvoltă şi frumoasă. După ce ne-au obişnuit cu microrecitaluri în spaţii neconvenţionale, la coafor, în Ambient, la Liga Tinerilor Ortodocşi, în parcuri, elevii de la Palat caută casă versurilor în instituţii culturale, dar mai cu seamă în inima iubitorilor de poezie! Recunoscători Doamnei poeziei româneşti Ana Blandiana, pentru amprentele lirice, pentru sensibilitate, voluntarii literari ar putea fi şi mesagerii ideii lui Nichita Stănescu „poeţii sunt traducătorii poeziei din oameni”, să întărească gândul că poezia ne poate salva, ne poate ajuta să ne simţim mai viu sufletul. „În timp ce Dumnezeu/ Coboară printre ei/ Şi învaţă să meargă pe role/ Ca să îi poată salva.” (Ana Blandiana)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5