Ana Blandiana, Ana Bistriţeana, la Palat !
Sărbătoare la Bistriţa. Cu Ana Blandiana. Poeta care pare că vine din vis. După ce dimineaţă Revista „Mişcarea Literară” a programat o întâlnire la Palatul Copiilor Bistriţa, cu „micii blandieni” sub semnul împărtăşirii, prin poezie şi joc, adică „33 de întrebări şi răspunsuri”, a urmat evenimentul de la Sinagoga din Bistriţa.
În acordurile muzicale ale compozitorului Viorel Simionca, mulţimea de spectatori, dar şi micii poeţi, au primit-o cu minute întregi de aplauze pe doamna poeziei. În acest cadru a avut loc lansarea antologiei „Zece teme şi-un poem”, scrisă de elevii cercului literar al Palatului Copiilor Bistriţa(coordonat de prof. Ionela-Silvia Nuşfelean) , dedicată Anei Blandiana. Poeta a surâs la ascultarea versurilor copiilor, rugându-i să nu-şi piardă puritatea niciodată. La Bistriţa a fost o Ana Blandiana care a devenit copil, care s-a bucurat de felul în care este apreciată poezia, declarându-se “Ana Blandiana, Ana Bistriţeana!”.
Revista „Mişcarea literară”, nr. 1/ 2012, a pregătit un dosar de autor – Ana Blandiana , bine receptat de critica de specialitate. O bucurie pentru poetă, care a mulţumit şi pentru suplimentul, din ziua popasului la Bistriţa, din cotidianul “Răsunetul”.
La ce bun poeţii în vremuri de restrişte, se întreba Hölderlin, iar Ana Blandiana a încercat să răspundă într-un inedit dialog cu scriitorii Olimpiu Nuşfelean, Ioan Pintea şi George Vasile Dâncu. Sensuri profunde ale literaturii, cea care poate salva lumea de urât, dialogul având o cheie a descoperirii imaginarului poetului, a lumii creaţiei, a stărilor poetului şi omului deopotrivă. Ana Blandiana a fost sinceră, purtând un dialog natural, dar atât de complex. Despre douămiiştii care încercau să-şi renege trecutul, necunoscându-l, care nu au cultura general pentru a crea stări în artă, poeta este de părere că se vor întoarce la poezia cu sens. Lectură publică Ana Blandiana, ora de autografe, şedinţele foto au arătat un om între oameni care a demonstrat, încă odată, că frumuseţea sufletului este pe aceeaşi linie cu valoarea omului. Am văzut oameni lăcrimând, părintele Pintea mărturisea că a avut 3 ani când a debutat poeta, care i-a fost un model în viaţă, pictoriţa Raluca Baciu a venit cu o carte de poezii de când era mică pentru autograf. O zi de neuitat pentru bistriţeni, pentru care trebuie să-i mulţumim poetei Ana Blandiana, dar şi scriitoarei Ionela-Silvia Nuşfelean, care a gândit un eveniment ce se întinde pe un an la aniversarea a 70 de primăveri ale poetei ţării. Multe primăveri în frumuseţe şi poezie stimată doamnă!
Adaugă comentariu nou