La mulţi ani, Ana Blandiana!

Marea şi binecunoscuta poetă Ana Blandiana a avut parte de două celebrări aici la Bistriţa. Pe data de 24 martie, în ajun, la Biblioteca Judeţeană, secţiunea pentru copii, actori din ciclul primar de la Palatul Copiilor, grupe de teatru coordonate de profesoara Ionela-Silvia Nuşfelean, au recitat din cartea Anei Blandiana, „Întâmplări din grădina mea”. Totul a fost plin de sentimentul de bucurie al copilăriei şi-al anotimpului cald. De Buna Vestire, în 25 martie, chiar de ziua poetei îndrăgite, la casa memorială Andrei Mureşanu, filiala bibliotecii judeţene, grupele de teatru din ciclul gimnazial, de la aceeaşi instituţie, conduse de aceeaşi profesoară, au recitat din aceeaşi carte. Recitările au prins un farmec mai aparte datorită fărâmelor din grădina Anei Blandiana – aici, un cuib de rândunele, frunze de varză cu o mică broască ţestoasă pe ele, un căţeluş parizian cu colăcel în coadă, o furnică poetă, un trandafir cu rochiţă, flori, un coşuleţ cu bomboane de fructe (zicem, din grădina poetei)... Poeziile „Aprobarea”, „Un secret”, „Într-o zi pe când lucram” au avut un efect mai special, creat de apariţia pisoiului Tigruţ, amicul Dorotheei, în rolul lui Arpagic, motănelul Anei Blandiana. Broscuţa ţestoasă venită într-o vizită la Iana a indus un sentiment de simpatie în inimile spectatorilor. Toate aceste poezii, şi ... „Tare sunt ocupată”, „Minune”, „La Paris”, „Face oricine ce vrea” şi multe altele au creat o atmosferă jucăuşă. Găzduirea a fost asigurată cu dărnicie de Biblioteca Judeţeană, prin directorul ei Olimpia Pop şi bibliotecarele Angela Costinaş şi Adriana Zăgreanu.

Toţi am crede că Ana Blandiana nu ştie nimic de aceste sărbătoriri, însă nu este aşa. Poeta a fost înştiinţată de doamna profesoară, căreia i-a răspuns printr-un mesaj ce a stârnit emoţii „actorilor” şi publicului –

Stimată doamnă Nuşfelean,

vă mulţumesc mult pentru darul minunat pe care mi l-aţi făcut de ziua mea, pentru prietenie şi pentru urări. Le mulţumesc şi elevilor dumneavoastră.

Să dea Dumnezeu să rămânem cât mai mult timp sănătoşi şi vii, ca să putem fi cât mai mult timp prieteni.

Îmbrătişaţi-vă elevii din partea mea.

O primăvară frumoasă şi Sărbători Fericite!

Din toată inima şi cu speranţa că ne vom cunoaşte,

Ana Blandiana.

Mesajul doamnei Ana Blandiana se adresează şi elevilor artişti ai Clubului Copiilor Beclean, care anul trecut au sărbătorit-o atât de frumos, manifestare despre care poeta noastră a aflat în acest martie.

Mulţumindu-i pentru bucuria prilejuită, i-am răspuns cu recitări expresive, cu zâmbete şi cu astromelii galbene, păstrate de braţele Dorotheei, o colegă născută în aceeaşi zi cu poeta sărbătorită. Îi trimitem gânduri senine, aşteptând „ca pe jar” apariţia unei noi cărţi pentru copii semnate Ana Blandiana.

Bogdan-Florin Muscar, 13 ani

creaţie literară, Palatul Copiilor Bistriţa

Comentarii

08/05/10 09:55
Vizitator

baje donu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5