Peste 1500 de angajatori verificaţi de inspectorii de muncă. Munca la negru a atras cele mai multe amenzi

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa - Năsăud au verificat, pe parcursul anului trecut,  1570 angajatori, pentru deficienţele constatate în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă fiind dispuse 1277 măsuri de remediere.

„Urmare controalelor efectuate atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate 714 sancţiuni contravenţionale, respectiv 632 avertismente şi 82 amenzi însumând 492100 lei.”, precizează inspectorul şef Otilia Berbecar. Din totalul de 82 amenzi, angajatorii au contestat în instanţă 25 procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.
Potrivit comunicatului de bilanţ al ctivităţii din 2016, pentru fapta angajatorului de a primi la muncă persoane pentru care nu au fost întocmite contracte individuale de muncă, în formă scrisă, anterior începerii raporturilor de muncă, au fost aplicate 23 amenzi. Valoarea totală a amenzilor aplicate în 2016 pentzru aşa-zisa muncă la negru este de 320000 lei pentru un număr de 32 persoane care nu aveau întocmite contracte individuale de muncă.

Altfel, în cursul anului 2016, au fost declarate la I.T.M. Bistriţa-Năsăud 80 accidente de muncă soldate cu 12 persoane accidentate mortal şi 81 persoane cu incapacitate temporară de muncă. În plus, anul trecut au fost înregistrate 3 cazuri de boală profesională. 

 „Activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa – Năsăud va continua şi în perioada următoare, având ca prioritate îndeplinirea obiectivelor stabilite în Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii, identificarea şi combaterea muncii fără forme legale, soluţionarea cererilor şi petiţiilor adresate instituţiei de cetăţeni, precum şi determinarea angajatorilor pentru a crea condiţii mai bune în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea la locul de muncă, în vederea diminuării riscului de accidentare şi îmbolnăvire profesională”, informează inspectoul şef Otilia Berbecar. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5