Peste 1800 de bistriţeni au poprire pe pensie

În prezent, la Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud sunt în derulare un număr de 1881dosare de proprire pe pensie, dintre care 1534 au intrat numai anul curent, a anunţat directorul executiv Ioan Fechete, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural. Proprile pe pensii vin ca urmare a solicitării băncilor, primăriilor şi executorilor  judecătoreşti.  

Avem o problemă cu primăriile, pe care am încercat să o rezolv, dar nu reuşesc, mai ales la primăriile din mediul rural. În mod normal, ar trebui ca cei din primărie să ştie cine este pensionar şi cine nu. Cei din primăriile de oraşe sau de la municipiu vin la Casa de Pensii să le dăm informaţii dacă persoana respectivă este pensionar/salariat, pentru a putea face propririle, dar vion în fiecare an cam pentru aceiaşi oameni. Nouă ne îngreunează munca, fiind numai două persoane la compartimentul respectiv”, a precizat  Ioan Fechete.

***

O altă problemă o reprezintă incompatibilităţile dintre diferitele tipuri de pensii sau prestaţii, precum şi dintre acestea şi salariu prin suprapunerea pensiilor anticipate, invaliditate cu declaraţiile de CAS şi cu fişierul de la Finanţe.

 „Sunt destule incompatibilităţi,  mai ales între pensia de invaliditate, pensia anticipată şi pensia anticipată parţial. Când beneficiază de aceste tipuri de pesnii, persoana nu mai are voie să şi presteze activitate, să aibă venituri. Noi – cu ce primim de la Finanţe şi cu ceea ce avem în baza de date – facem o verificare şi găsim foarte mulţi care beneficiază şi de pensie, şi lucrează. Riscul celui care nu respectă prevederile legale este pierderea pensiei pentru acea lună de zile, chiar dacă a avut venit de numai un milion de lei, iar pensia de 7-8 milioane. Aşa este prevederea legală”, precizează directorul executiv Ioan Fechete, de la Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud. 

.....................................
 
Cititi editia print 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5