Pensiile, un subiect delicat

Noua lege a pensiilor dezbătută în Colegiul Prefectural

Legea unitară pensiilor ar putea intra în vigoare cel mai devreme anul viitor. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, care prevede recalcularea acestora în funcţie de principiul contributivităţii.

Toţi suntem obligaţi să contribuim la sistem, mai puţin avocaţii şi clericii.

,,Legea pensiilor aduce ca principală noutate faptul că toate persoanele ce realizează un venit profesional vor fi obligate să contribuie la sistemul de asigurări sociale, printre acestea, persoanele fizice autorizate şi cei care lucrează pe baza unor convenţii civile, excepţie făcând avocaţii şi clericii, ce au propriul sistem de pensii. Elementul de bază la sistemul propus este existenţa unei contribuţii pe care o plăteşte angajatul, angajatorul sau numai angajatul singur dacă e pe cont propriu. Unul dintre principiile de bază pe care se bazează proiectul privind sistemul unitar de pensii publice este cel al contributivităţii, astfel încât pensia să fie proporţională cu contribuţia avută la sistem”, ne-a explicat directorul coordonator al Casei Judeţene de Pensii, Ioan Fechete.

Vârsta de pensionare

Până la apariţia acestei legi, vârsta de pensionare era de 65 de ani pentru bărbaţi, respectiv 60 de ani la femei. Proiectul de lege prevede continuarea creşterii graduale şi egalizarea vârstelor standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei la 65 de ani până în 2030.

Pensia pentru urmaşi

O altă modificare importantă, ce vine odată cu legea unitară a pensiilor, se referă la pensia de urmaş. Astfel, până în prezent, copiii urmaşi puteau lucra dacă erau orfani de ambii părinţi. Noul proiect propune ca modificare posibilitatea de a se angaja copiii urmaşi, chiar dacă sunt orfani doar de un părinte.

Contribuţie minimă

,,În ceea ce priveşte pensiile pentru grupele I şi II de muncă, şi aici intervin schimbări, în speţă, va creşte cu cinci ani vârsta de pensionare, adică de la 50, cât este în prezent, la 55 de ani”, a mai adăugat Ioan Fechete.

O altă noutate stipulată în Legea unitară a pensiilor face referire la cuantumul minim de contribuţie la bugetul asigurărilor sociale. Până acum, se putea contribui cu orice sumă, de anul viitor, după promulgarea legii noi, se prevede o contribuţie minimă, din salariul minim pe economie, valabil la momentul respectiv.

Pensia de invaliditate

Se vor înăspri condiţiile de pensionare pentru invaliditate. Nu se va mai efectua expertiza pe baza dosarului făcut de medicul specialist, ci expertizarea va fi făcută de către medicul de expertiză medicală, angajat al Casei Judeţene de Pensii.

De asemenea, revizuirea medicală a dosarelor nu se va mai realiza la şase luni (cum este în prezent) ci se va mări între 1 şi 3 ani. Trecerea de la pensia de invaliditate la cea anticipată se va face din oficiu, iar persoanele nu vor mai trebui să se prezinte să facă cereri în scris. Totodată, vârsta de pensionare pentru persoanele care lucrează în grupele de muncă I şi II, nu poate fi mai mică de 50 de ani pentru femei şi 55 de ani pentru bărbaţi, respectiv 45 la sută pentru persoanele care provin din apărarea naţională sau interne.

Pensia anticipată

Până la apariţia noii legi, pensionarea anticipată era fără penalizare şi se putea realiza cu cinci ani mai repede, dar să existe 10 ani de stagiu de cotizare obligatoriu. Noua lege prevede un stagiu de cotizare obligatoriu de opt ani, dar şi o penalizare de 0,75 la sută pe fiecare lună de anticipare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5