Vezi principalele modificări din noua lege a pensiilor care intră în vigoare din 1 septembrie 2021!

Directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud, Sanda Alina Vişan, a prezentat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural principalele modificări din noua lege a pensiilor, şi anume Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.

“În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 09.07.2019 a fost publicată Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, lege care va intra in vigoare la data de 1 septembrie 2021.

Începand cu data de 12 iulie 2019 a intrat în vigoare art. 139 din Legea nr. 127 din 9 iulie 2019, conform căruia deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanţa judecătorească competentă. Vechea reglementare atribuia competenţa de soluţionare a contestaţiilor  Comisiei Centrale de Contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice.

De la data de 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 15% şi este în cuantum de 1265 lei”, a precizat directorul executive al CJP BN, Sanda Vişan.

Întrucît aplicarea noii legi se face etapizat, aceasta a punctat principalele modificari cuprinse în conţinutul acesteia, cu impact asupra asiguraţilor şi pensionarilor, acestea intrând ân vigoare de la data de 1 septembrie 2021:

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 10 ani vor putea încheia contract de asigurare socială cu casa de pensii și să-și plătească, în rate, raportat la salariul mediu, contribuții pentru perioade din urmă care să totalizeze maximum cinci ani (perioade de necontributivitate).

Pensia minimă

Întregul mecanismul de acordare a pensiilor minime (indemnizațiile sociale pentru pensionari) se va schimba, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, din 2021. Legiuitorul a decis ca pensia minimă să se acorde diferențiat, raportat la salariul minim brut și la anii de cotizație ai solicitantului. În prezent, pensia minimă garantată are un cuantum fix de 704 de lei.

Pensia minimă va fi determinată astfel:

  • nu va putea fi mai mică de 45% din salariul minim brut (care, în 2019, este de 2.050 de lei), adică 922,5 lei;
  • maximul va fi de 75% din salariul minim brut și, dacă ne raportăm la valoarea sa actuală, asta va însemna 1.537,5 lei;
  • se va stabili prin adăugarea la minimul de mai sus a câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, dar nu poate depasi maximul de mai sus.

În plus, fiecare beneficiar de pensie de urmaș va avea dreptul la o pensie minimă în cuantum de 35% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare urmaș în parte, potrivit noii legi.

Pensia de limită de vârstă

Facem cunoscut că se vor menține aceleași condiții de acordare a pensiei pentru limita de vârstă pe care le cunoaștem acum. Se va putea solicita pensia pentru limită de vârstă și de către cei care au depășit stagiul de cotizare cerut de lege cu cel puțin opt ani, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută pentru situația asiguratului.

Reducerile luate acum în calcul pentru unii asigurați se vor menține și ele în viitoarele reglementări. Suplimentar, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare prevăzută în anexa nr. 5. La reducerea prevăzută anterior, se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil.

Pensie anticipată, pensie de urmaș

Una dintre schimbările importante stabilite astfel pentru sistemul pensiilor de stat este păstrarea unui singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum avem două tipuri. Mai exact, dacă acum avem pensia anticipată (fără penalizare de cuantum) și pensia anticipată parțială (cu penalizare de cuantum), în viitor vom avea numai pensia anticipată (cu penalizare de cuantum).

Soţul supravieţuitor, care nu optează la pensie de urmaş, poate beneficia, pe lângă pensia proprie (pensia de limită de vârstă), de un ajutor lunar de 25% din pensia soţului decedat, dacă durata căsătoriei a fost mai mare de 10 ani.

Mod de calcul al pensiei

Din noua lege nu puteau lipsi, desigur, prevederile referitoare la modul de calcul al pensiilor. "Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință", potrivit art. 85 din Legea nr. 127/2019.

Pensie = punct de referință  x  număr de puncte al asiguratului 

Punctul de referință menționat va reprezenta raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară (adică 25). La 1 septembrie 2021valoarea punctului de referință va fi 75 de lei.

Punctul de pensie

Acum, punctul de pensie este 1.265 de lei. Legea nouă a pensiilor prevede si valorile punctului de pensie până în septembrie 2021, după cum urmează:

  • la 1 septembrie 2019, punctul de pensie este de 1.265 de lei;
  • la 1 septembrie 2020, punctul de pensie va fi de 1.775 de lei;
  • la 1 septembrie 2021, punctul de pensie s-a stabilit in cuantum de 1.875 de lei.
  • Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa, anual, cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Noutăți privind modul de calcul a pensiilor începând cu anul 2021

În condițiile legii actuale, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, potrivit Legii nr. 263/2010.

  • Prin urmare, formula de calcul utilizata din 2021 va fi ușor diferită față de cea aplicabilă în prezent.

 

Comentarii

26/09/19 22:24
Crăciun Ștefan

De zece ani fac muncă de voluntariat în beneficiul copiilor cu probleme materiale,dar cu inteligenta ridicată.Kiwanis se numește ONG-ul.Sunt pensionar.Pot beneficia de ceva la pensie?

19/11/20 21:47
Alexandtru Nitu

Buna ziua ,
As dori sa va intreb urmatorul lucru . Am lucrat in Romania 16 ani full time pana in anul 1993, cand am emigrat in Canada. Acum am 61 de ani . Peste 4 ani in 2025 voi implini 65 de ani. Intrebari?
1. Care va fi pensia minima in 2025
2Daca voi cumpara cei 6 ani de pensie , din 2014 pana in 2020 , care va fi pensia mea?

Multumesc mult,

Alexandru Nitu

Canada

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5