Piaţa Unirii din Năsăud, reamenajată! O nouă viziune pentru inima oraşului!

Autorităţile locale din Năsăud au  finalizat procedura de achiziţie publică pentru servicii de proiectare- faza SF PUZ  - Expertiza Tehnică + Studiul Geotehnic + Studiul Topografic + SF+ Analiza cost beneficiu + Documentaţii pentru obţinere avize/acorduri solicitate prin certificatul de urbanism,  faza SF +1 randare 3D, la faza SF penntru proiectul “Reamenajare Piaţa Unirii”. În perioada următoare va fi semnat contractul, urmând a fi dat şi ordinul de începere.

În prezent, Piaţa Unirii din Năsăud se prezintă ca un parc al zonei centrale a oraşului, îndeplinind rolul unui sens giratoriu, fiind încadrat pe toate cele patru laturi de șosele carosabile.  Evoluția orașului Năsăud, dinamizarea acestuia, prin investiții remarcabile, atrage după sine o necesitate de a îmbunătăți zonele de relaxare ale acestuia. Parcul se prezintă în prezent ca o zonă destinată relaxării, cu alei pavate și zone verzi. Având în vedere faptul că parcul a fost înfiinţat cu mult timp în urmă, acesta nu mai răspunde nevoilor actuale ale comunităţii. Vegetaţia este îmbătrânită şi deteriorată, iar mobilierul urban existent este, de asemenea, deteriorat şi insuficient. În ultimii ani, parcul şi-a pierdut din atractivitate, reprezentând o zonă “moarta” a orașului.

Această zonă conţine majoritatea monumentelor de arhitectură din Năsăud (atât înscrise în lista monumentelor, cât şi propuse a fi înscrise) şi este alcătuită din cele mai importante şi mai reprezentative clădiri de cult, publice şi foste clădiri rezidenţiale de mare valoare istorică, arhitecturală şi memorială, adăpostind acum diferite alte funcţiuni sau menţinându-şi integral sau parţial funcţia de locuit. Toate acestea sunt însoţite de clădiri cu valoare arhitecturală sau de context, dar şi de unele clădiri parazitare. Valoarea deosebită datorată pe de o parte coerenţei unor zone din ţesutul urban (frontul compact de clădiri din sec. XIX- P-ţa Unirii) vizibilă atât de pe parcursurile interioare cât şi de pe înălţimile înconjurătoare, ca şi configuraţia spaţiilor şi volumelor singulare, necesită o protecţie specială deoarece reprezintă atractivitate pentru turismul urban - sursă importantă de venituri pentru locuitori, deci şi pentru bugetul local; investitorii importanţi - datorită prestigiului cultural conferit localităţii de existenţa unor valori arhitectural-urbanistice.

          Suprafaţa pe care se doresc aceste retuşări este de aproximativ 10.000 mp. Cine va câştiga acest contract va trebui să ţină seama de fântâna arteziana existentă, care se va  integra in amenajarea parcului central, având ân vedere faptul ca este o investiţie finalizată în anul 2019, cu finanţare din fonduri europene nerambursabile. În plus, Monumentul Eroilor existent se va integra în amenajarea parcului sau se va reloca într-o zona potrivită desfăşurării ceremoniilor de comemorare a eroilor.

          Reamenajarea va presupune o nouă sistematizare a traficului rutier din zonă. Piața Unirii va fi organizată parțial ca spaţiu pietonal, spaţiu de relaxare, dar va reprezenta totodată şi un coridor de mobilitate urbană care va asigura conectivitatea între Bulevardul Grănicerilor şi Bulevardul George Coşbuc.  Mobilierul urban va fi integrat unui concept coerent pentru imaginea urbană a spaţiilor publice din întregul ansamblu protejat. Cablurile electrice şi de comunicaţii se vor introduce în subteran, ca şi toate celelalte reţele edilitare, prin lucrari de canalizatie. Se doreşte realizarea unui element simbol care să confere personalitate spațiului definit de zona de circulație/promenadă, să evidențieze legătura trecut-prezent-viitor pentru comunitatea orașului.

                Spațiul pietonal se doreşte a fi amenajat nu doar ca un spațiu de deplasare, el urmând să îndeplinească și funcția de zonă de întâlnire, relaxare, socializare. Pentru a respecta caracterul orientat spre oameni, spațiul pietonal trebuie să asigure fluiditate, continuitate, zone statice, siguranță și să fie atractiv.  Se va avea în vedere flexibilitatea funcțională necesară unui spațiu de o asemenea anvergură. Se vor propune funcțiuni compatibile/complementare cu zona respectivă. Se va pune accent pe identificarea unor forme structurale contemporane, generatoare de formă și conținut. Pe de altă parte se are în vedere integrarea monumentelor de for public cu valoare estetică / istorică.

                De asemenea, se propune reabilitarea fondului dendrologic existent (arbori arbuşti),  pozitionarea în aşa manieră a vegetaţiei încât să nu afecteze fondul construit al străzii. Vor fi folosite pavele de granit. Se vor realiza instalaţii de iluminat arhitectural exterior ambiental, vor fi montate felinare decorative, instalaţii de lumini artistice.

         Mobilierul urban va fi smart, cu bănci cu panouri fotovoltaice și prize de încarcare USB, care, pe lângă confort, design plăcut și durabilitate, vor fi prevăzute cu panouri fotovoltaice, prize USB și conexiune la internet. Va fi gândit şi un smart parking  conceput pentru utilizarea eficientă a terenurilor restrânse din zona pietei centrale.

                 Primarul Dorin Vlaşin menţiona că îşi doreşte o revitalizare a acestei zone, astfel că se aşteaptă soluţiile pe care le va oferi firma de proiectare.



 

Comentarii

12/01/22 16:40
cititor

Va cam grabiti cand scrieti articolele.
- Vegetaţia este îmbătrânit
- arhictură
- Reamanejarea
- zonă. Piața Unirii
- smart parking- un

Daca nu verifica nimeni daca e scris corect macar instalati-va limba romana in Word, si atunci va subliniaza toate greselile :)

13/01/22 12:24
Gica contra de ...

Trebuie modificata legea achizitiilor publice astfel incat :
- toate lucrarile publice, sa fie executate exclusiv de societati ale statului si nu de particulari ;
- Particularii, sa contracteze si execute exclusiv lucrari in sectorul privat, particular .
In acest fel, ceea ce se proiecteaza, se si executa imediat si se elimina din start acele " contestatii peste contestatii " facute in justitie... unde dureaza si deverseaza ani de zile toate proiectele ... de mor cei care le-au propus, pana sa le vada realizate ... !
Cea mai mare prostie a facut statul roman ca a desfiintzat societatile de stat si a infiintzat aceasta posibilitate ca lucrarile publice, sa fie efectuate in mod externalizat, prin particularii care se mananca intre ei si se sfasie ca si cainii, sau lupii in padure ... se judeca si se contesta unul pe altul... de MORI EFECTIV pana vezi ceva realizat !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5