PNL BN: Vrem Autostrada Nordului!

Deputaţii PNL Ioan Oltean şi Stelian Dolha, alături de senatorul Cristian Florian, cer introducerea în Master Planul General de Transport a unei Autostrăzi a Nordului, pe traseul Petea- Satu Mare-Baia Mare-Mireşu Mare-Dej-Bistriţa-Vatra Dornei-Suceava. Deputatul PNL Ioan Oltean a reamintit faptul că acest proiect a fost prins în priorităţile guvernamentale încă din anul 2006, însă, în prezent, Autostrada Nordului a fost scoasă din Master Planul General de Transport, iar în locul ei a fost prevăzut un drum expres pe relaţia Cluj - Dej - Bistriţa.

"În Master Planul General de Transport prezentat de ministrul Ioan Rus la data de 13 ianuarie 2015, nu se regăseşte între priorităţile Guvernului un traseu între cele două regiuni istorice extrem de importante ale României, Bucovina şi Ardealul, legate tradiţional prin Pasul Tihuţa, DN 17, Bistriţa- Vatra Dornei- Suceava, în condiţiile în care guvernele anterioare au laut în calcul această posibilă legătură între Ardeal şi Nordul Moldovei”, a afirmat deputatul PNL Ioan Oltean.

El a mai spus că parlamentarii PNL au înţeles importanţa acestui demers şi au ales să îşi îndeplinească principalul rol politic, cel de reprezentanţi al cetăţenilor şi îi vor sprijini necondiţionat în acest demers. Astfel, grupul parlamentar PNL a decis să demareze o acţiune publică, prin care să determine Guvernul să îşi regândească poziţia faţă de Autostrada Nordului.

"Încercăm să demarăm noi o acţiune şi parlamentară, şi politică, şi civică, prin care să antrenăm forţele parlamentare din cele cinci judeţe. Am vorbit cu o parte din colegii mei pentru a subscrie şi a susţine această iniţiativă”, a precizat Oltean. Potrivit acestuia, s-a luat legătura cu prefectul Ioan Ţintean, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, şi cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Vasile Bar, care au promis că vor susţine acest demers, iar ulterior vor fi organizate întâlniri cu reprezentanţii administraţiilor locale, cu oameni de afaceri şi societatea civilă. Tot în acest sens, parlamentarii PNL de Bistriţa-Năsăud au adresat o interpelare premierului Victor Ponta legată de Autostrada Nordului, iar deputatul PNL Ioan Oltean a formulat şi o întrebare către ministrul Transporturilor, Ioan Rus, cerând să li se precizeze motivul excluderii acestei autostrăzi din rândul priorităţilor de infrastructură.

"Cetăţenii din cele cinci judeţe din Nord care aşteaptă construirea autostrăzii promise încă din 2006, fac un apel la întreaga clasă politică să înţeleagă importanţa economică şi socială, să reintroducă pe lista de priorităţi o Autosdtradă a Nordului. Nu este o acţiune politică, ci una care vizează interesul aceste zone", a precizat deputatul PNL Ioan Oltean.

Oltean a mai spus că şansele de realizare a acestei autostrăzi nu sunt foarte mari, dar demersul parlamentarul PNL, al societăţii civile, al autorităţilor locale şi judeţene are ca scop crearea unei presiuni publice asupra Guvernului.

"E greu să facem un pronostic asupra şanselor. Nu sunt şanse foarte mari, pentru că sunt convins că Guvernul nu va accepta. Din moment ce au scos-o din Master Planul General de transport, înseamnă că toată această autostradă nu e avută în vedere. Dar noi vrem să facem o presiune publică. Se pare că e singura modalitate prin care poţi să determini autorităţile de la noi să rezolve problemele. Prin presiune publică. Şi această presiune o încercăm la nivel de Parlament. Suntem mulţi parlamentari care putem avea un cuvânt de spus, atunci când se va dezbate Master Planul în Parlament, o presiune asupra Guvernului, o presiune asupra premierului Victor Ponta cu motivaţii extrem de pertinente. Este o autostradă cu rol definitoriu pentru zona noastră.

Noi sperăm, noi credem în şansa noastră, poate am început un pic cam târziu, dar mai bine mai târziu decât deloc. Dacă vom reuşi să sensibilizăm absolut toţi parlamentarii din zonă, ai puterii şi ai opoziţiei, dacă vom reuşi să sensibilizăm absolut toate autorităţile din zonă, preşedinţii de consilii judeţene, prefecţii din judeţele respective, populaţia, societatea civilă, eu zic, că şansele cresc în mod simţitor. Dar asta înseamnă să ne mişcăm foarte repede. Nu e timp de pierdut nici măcar o zi. Săptămâna viitoare trebuie să se rostogolească ca un bulgăre de zăpadă în toate cele cinci judeţe şi în interirorul societăţii civile pentru a determina o reacţie dură, mai vizibil exprimată din partea noastră”, a concluzionat deputatul PNL Ioan Oltean.

Comentarii

21/02/15 17:54
Valea Somesului

Domnule Oltean lasa-ti autostrada si ganditi-va la drumurile din colegiul in care ati fost votat,s-au ati uitat.M-ie scarba de oameni ca voi.

23/02/15 10:29
Vizitator

Degeaba-i vointa daca nu-i putinta. Chiar daca in Masterplanul de transporturi, nu e vorba despre autostrada, faptul ca pe lista priorităţilor infrastructurii rutiere în 2015-2016, figureaza un drum expres intre Dej si Bistrita este un lucru extraordinar. Avand in vedere faptul ca prin dfinitie, drumurile expres sunt drumuri naţionale rezervate exclusiv circulaţiei autovehiculelor care nu deservesc proprietăţi riverane şi care au două sensuri de circulaţie cu cel puţin două benzi pe sens, separate de un spaţiu median, şi nu intersectează la nivel nicio altă cale de comunicaţie, iar intrarea şi ieşirea autovehiculelor este permisă numai cu acces dreapta, în locuri special amenajate, aceasta atrage dupa sine si reconsiderarea traseului viitoarei centuri ocolitoare a Bistritei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5