Portul năsăudean a trecut Oceanul. Americanii ce au preluat motivele tradiţionale în vestimentaţia lor vor învăţa să coase ca pe la noi. Nu vor lipsi bucatele gustoase

Asociația Culturală Năsăudeanca, în parteneriat cu Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” și Virginia Linul au lansat proiectul „Țara Năsăudului – o punte centenară între două continente”, realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni ce vizează promovarea culturii și tradițiilor românești peste hotare, în contextul Anului Centenarului Marii Uniri și al Patrimoniului Cultural.
Din echipa care a ajuns în America şi prezintă frumuseţea costumului popular fac parte creatorul Virginia Linul, Gabriela Onul - de la Centrul de Informare Turistică Năsăud, Elena Bărbos - directorul Asociaţiei „Produs în Bistriţa-Năsăud”, Viorica Petrovai – director la Şcoala Gimnazială Crasna –Vişeul, dar şi managerul unei pensiuni din Maramureş, Mariana Ştefănescu.
Pe tărâmul făgăduinţei va fi prezentată evoluția costumului popular românesc în ultimii 100 de ani, pentru comunitatea studențească din Arizona State University și comunitatea de români din regiune; promovarea tradițiilor din Țara Năsăudului pentru cel puțin 500 de membri ai comunității românești din Arizona și studenții ASU; creșterea gradului de conștientizare a prezenței elementelor de inspirație tradițională în moda contemporană, pentru studenții ASU și comunitatea de români din Arizona.
Nu vor lipsi produsele tradiționonale româneşti, ce vor fi, cu siguranţă apreciate, iar în atelierul de cusut cu ațe și mărgele americanii ce sunt îndrăgostiţi de motivele moastre tradiţionale vor învăţa cum se confecţionează hainele şi podoabele noastre.
„După o călătorie lungă dar frumoasă, am ajuns în Campusul Arizona, State University, unde vom reprezenta ţara la Zilele Culturii şi Tradiţiilor Româneşti. Pe zona verde din faţa Facultăţii de Ştiinţe pregătim o expoziţie cu costumul românesc din ultimii 100 de ani, dar şi o expoziţie foto în care sunt surprinse imagini de la evenimentul ce a inclus Ţara Năsăudului în Cartea Recordurilor. Pregătim o paradă a modei cu haine de inspiraţie tradiţională şi multe alte surprize”, ne anunţă de peste Ocean, Gabriela Onul, manager de proiect.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5