Povestea Firelor de Tort, depănată la Bistriţa, Năsăud şi Telciu

Sâmbătă va avea loc cea de a V-a ediţie a Festivalului , acţiune culturală de amploare derulată atât în mediul urban, cât şi în cel rural. După cum ne informează scriitorul Ioan Pintea, promotorul acţiunii, manifestările vor debuta la ora 10, în sala mare a Primăriei Năsăud, cu simpozionul “Formatorii culturali tradiţionali ai satului românesc transilvănean”. Cu acest prilej va fi lansată antologia “Pretexte”, a Societăţii Scriitorilor Bistriţa-Năsăud, ce va cuprinde scriitorii din judeţul nostru.

Dintre celelalte lansări, amintim “Scrieri creştine” – Ion Agârbiceanu, “Dascălul din Blidari” Dariu Pop, dar şi prezentările Revistei Ilustrate şi a publicaţiilor de cultură “Blajul” şi “Poesis”. Tot acum va fi redeschisă expoziţia de pictură naivă a lui Valer Gălan din Leşu şi Nechita Bumbu din Nepos – “Biserici din Ţara Năsăudului”. La ora 15,00, la Bistriţa, la sediul CJC, se va derula simpozionul “Rolul intelectualilor şi a instituţiilor culturale în promovarea culturii în mediul rural”. Vor avea loc prezentări de cărţi, reviste şi ziare publicate de Centrul de Documentare al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria. Amintim aici revista “Cronica” a românilor din Gyula.

Urmează vizitarea caselor memoriale “Liviu Rebreanu” şi “George Coşbuc”, iar de la ora 19,30, la Căminul Cultural din Telciu, un amplu spectacol cu participarea echipei de dansuri a românilor din Ungaria, a ansamblului folcloric “Păuniţa” din Sângeorz Băi, a formaţiilor “Regenbogen” Bistriţa şi “Floare de cireş” Cireşoaia. Un punct aparte îl va constitui recitalurile grupului “Pro Opera” şi a cantautorului Florin Săsărman. Invitaţi la manifestare, pe lângă scriitorii din Gyula, sunt prof. univ.dr. Ioan Buzaşi, de la Blaj şi scriitorul George Vulturescu, directorul revistei “Poesis” Satu Mare.

Organizatori sunt Centrul Judeţean pentru Cultură, Centrul de Documentare al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, Primăriile Năsăud şi Telciu, în colaborare cu Societatea Scriitorilor Bistriţa-Năsăud, Astra Năsăud şi Cercul Cultural “Victor Şotropa”. Sunt aşteptaţi să participe la manifestări toţi scriitorii din judeţul nostru, precum şi iubitorii de cultură.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5