Pr. Simion Bretfelean Vidican – Pelerin sub acoperământul Maicii Domnului

Părintele Simion Bretfelean Vidican, din Bistriţa, aduce, spre bucuria sufletului creştinilor, volumul „Pelerin sub acoperământul Maicii Domnului”, apărut la Editura Karuna. Dedicat celei care este bucuria îngerilor şi raiul de taină a întregii omeniri, Maica Domnului, volumul ne apropie mai mult de tainele dumnezeirii. Părintele Simion Bretfelean ne învaţă să privim cu smerenie şi credinţă la pruncul din braţele Măicuţei Sfinte, făcându-ni-l drag, mai ales prin cuvintele pe care le zugrăveşte în carte icoana nemuririi. Citind volumul învăţăm că e de folos să scuturăm praful de pe încălţări, transformându-ne duhovniceşte, din turişti în nişte cucernici pelerini călători spre izvoarele fântânii darului celui ceresc, Hristos, Fiul lui Dumnezeu, devenit Fiul Mariei.
Autorul aduce numeroase motivaţii, după cum spune în prefaţă şi părintele Nicolae Feier, pentru cinstirea Maicii Domnului: pentru că a fost aleasă de Dumnezeu să fie Maica Fiului Său, pentru că Sfântul Arhanghel Gabriel i s-a închinat, pentru că la Bunavestire Dumnezeu Tatăl o umbreşte prin Duhul Sfânt, pentru că Sfântul Sânge al lui Hristos o sfinţeşte. Simţind că Maica Domnului este mereu aproape de sfinţia sa, părintele Simion relatează o istorioară petrecută într-o vară la Archiud, atunci când, venind de la moară, pe sacii cu făină din car, împreună cu tata, l-a prins o furtună, cu fulgere înfricoşătoare. În timp ce spunea rugăciunea „Născătoare de Dumnezeu”, un fulger a căzut chiar lângă roata carului din dreapta, spulberând pământul. S-au speriat toţi cei care au văzut minunea, iar tata a zis: „Copile, nu-ţi fie teamă că Maica Domnului este cu noi şi ne ocroteşte”. Apoi, îşi aminteşte de pelerinajul din clasa a VIII-a de Adormirea Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula, când, la traversarea liniilor de cale ferată un ceferist l-a prins de mână. În timpul acela trecea un tren accelerat care, dacă copilul nu era oprit, l-ar fi spulberat. Când mama a auzit cele întâmplate a zis: „Maică bună, îţi mulţumesc că mi-ai scăpat copilul”. De atunci, părintele Simion a fost mereu aproape de Maica Sfântă, cea care, după ce a ajuns preot, l-a învrednicit să ajungă prin locuri unde prezenţa sa a lăsat urme de sfinte amintiri.
Volumul aduce frumuseţea chipului şi sufletului Maicii Domnului mai aproape de noi, fiind un ghid pentru toţi cei care doresc să se roage Maicii Luminii, cea care este mijlocitoare pentru noi la Fiul şi Dumnezeul nostru. Scrisă spre înţelesul creştinilor, cartea este un bun ghid de rugăciune către Maica Domnului: „Preacurată Maică, pururi fecioară/ Sufletul din mine nu-l lăsa să moară/ Ci revarsă, Sfântă, peste el de sus/ Mila ta cea mare, mila lui Iisus” (Vasile Militaru). Pentru toată strădania de a ne face părtaşi la bucuria întâlnirii cu Maica Domnului, părintele Simion Bretfelean Vidican merită felicitările noastre.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5