Pr. Vasile Beni: Sfântul Arhidiacon Ştefan, cel încununat. Mulţi şi binecuvântaţi ani, sărbătoriţilor!

În a treia zi de Crăciun, Biserica a rânduit să fie sărbătorit cel dintâi martir al Bisericii, Sfântul Arhidiacon Ştefan, care în limba greacă înseamnă ,,cel încoronat", ,,cel încununat".
Întâiul mucenic Ştefan este cel care a pus început treptei diaconiei, om foarte înţelept, cu multă frică de Dumnezeu, plin de Duhul Sfânt şi cu o credinţă puternică, a ajuns într-o contradicţie cu alţi iudei păzitori ai Legii Vechiului Testament, care nu reuşeau să-i stea împotriva înţelepciunii sale.
Iudeii acuzatori s-au umplut de ură împotriva Sfântului Arhidiacon Ştefan, a cărui faţă strălucea ca a unui înger şi, scoţându-l, l-au dus într-un loc unde l-au lapidat cu pietre.
Sfântul Arhidiacon Ştefan, suportând chinurile din partea judecătorilor poporului evreu şi a celor care îl omorau cu pietre, s-a rugat pentru ei: ,,Părinte, nu le socoti lor păcatul acesta!" Aceasta este virtutea cea mai mare care ne impresionează la Sfântul Arhidiacon Ştefan. Pe lângă faptul că avea o credinţă puternică, statornică, de neclintit în Mântuitorul Iisus Hristos, pe care poate L-a văzut atunci când a fost răstignit pe Cruce şi Înviat din morţi, pe lângă faptul că avea nădejde în ajutorul şi purtarea de grijă în Dumnezeu, era cuprins de o iubire neţărmurită faţă de oameni.
Este cel dintâi care a împlinit porunca Mântuitorului Iisus Hristos cu privire la iubirea semenilor noştri şi, mai mult decât atât, la iubirea vrăjmaşilor noştri.
Să ne închipuim, cum cineva sub ploaia loviturilor de piatră să găsească în interiorul sufletului său puterea nu numai de a rezista durerii, ci, mai ales, de a rezista în faţa urii acelora şi să găsească puterea să iubească şi să se roage pentru ei.O pildă şi un exemplu de urmat pentru fiecare dintre noi .Amin!
Mulţi şi binecuvântaţi ani, sărbătoriţilor!
Pr.Vasile Beni

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5