Preasfințitul Macarie, mărturiile unui episcop pelerin

 

Preasfințitul Macarie  este în misiune printre ghețari, la capătul lumii, de 15 ani căutând sufletele românilor ortodocși, răsfirați pe tărâmul vikingilor până sub streașina cerului.

Cartea Preasfințitului Macarie prezintă ”căutarea oii pierdute” în țările cele mai nordice ale Europei, călătorind ca un adevărat pelerin, prin aer, pe apă sau pe uscat, un colindător, plecat de – acasă, dintr-un colț de Rai transilvan de pe Valea Țibleșului, Spermezeu și Căian.

Plecând în misiune duhovnicească în țările nordice, Norvegia, Suedia și până dincolo de Polul Nord, Preasfințitul Macarie a dus în geamantanul sufetului tot ce-i românesc și ortodox, înființând parohii pentru românii ortodocși și punându-le sub ocrotirea Sfinților români și voievozi. A aprins chiar și în cele mai reci ținuturi polare, focul credinței și românismul autentic.

Din descrierea cărții de față, Preasfințitul a slujit Liturghia printre căprioare, printre delginii din Insulele Feroe și urși polari, s-a făcut ” tuturor toate” ca să găseacsă sufletele românilor pribegi în Europa Nordică.

Dincolo de Cercul Polar, pelerinul, episcopul Macarie a străbutut toate insulele în căutarea românilor, printre ghețari și eschimoși, încât un inspirat ”fan”, al Preasfințitului, scria: ” Bucură –te, Preasințite, Căci cu ai tăi preoți zeloși, Găsi – vei pe toți românii/ Pierduți printre eschimoși!”.

Făcându-ne cunoștință cu îndepărtata Finlandă cu ținutul lapon cu rezonanțe de poveste la gura sobei, îl vedem cu ochii minții pe cel ce străbate zăpezile, venind la noi cu sacul plin de daruri, cunoscutul ” Moș Crăciun”.

Îi place părintelui episcop să fie întâmpinat cu flori, cu pâine și sare, profund obicei românesc și ospitalier, spunând că florile sunt ” ultimele bucăți de Rai rămase pe pământ”.

O adevărată scenă de solidaritate, dincolo de confesiune,  prezintă acum în carte, iar la vremea potrivită în mod direct cu familia Bodnariu, căreia le-au fost luați cei cinci copii, ultimul fiind bebeluș dintr-o eroare legislativă Norvegiană. A fost alături de familia neoprotestantă, participând chiar la un protest pentru acești români dincolo de religie, pentru că durerea de mamă este aceeași oriunde te-ai afla, lacrima nu are graniță și nici confesiune. Asta da compasiune a ” samarineanului milostiv”!.

Rămânem surprinși de date statistice prezentate de Preasfințitul Macarie, că numai în Danemarca, numărul imigranților români a trecut de jumătate de milion, din cei șase milione de locuitori.

Pentru mai multe informații despre ” colindătorul și pelerinul” Macarie episcopul, vă las să vă îndrăgostiți și mai mult citindu-i cartea ( cărtile) iubitorului de Hristos și sat transilvan; Macarie episcopul, părintele printre eschimoși și vikingi în căutarea sufletelor împrăștiate cu mândria în smerenie că-și are rădăcinile în pământ transilvan,  năsăudean și nistrițean.

Protopop al Bistriței,

Pr. Alexandru Vidican

 

Comentarii

02/02/23 15:40
SUSANA

dumnezeu sa-i binecuvinteze

02/02/23 15:41
SUSANA

dumnezeu sa-i binecuvinteze

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5