Orice război începe de undeva

Prefectura stă pe un butoi cu pulbere al declaraţiilor

Prefectul este acuzat că încearcă să conducă într-o manieră personalizată. Prefectul Cristian Florian şi subprefecţii Ovidiu Frenţ şi Grigore Timoce sunt într-un „război” deschis al declaraţiilor, după ce în aceeaşi zi, la o diferenţă de o oră, au fost organizate două conferinţe de presă. În timp ce subprefecţii acuză o lipsă de comunicare cu prefectul, Cristian Florian spune că este o falsă problemă.

Scandalul a izbucnit (cică) de la conferinţă de presă convocată de Instituţia Prefectului, în data de 8 aprilie, ora 10.00.

„Instituţia Prefectului-judeţul Bistriţa-Năsăud, vă invită miercuri, 8 aprilie 2009, ora 10.00, la prima conferinţă de presă a prefectului Cristian Florian. Întrunirea se va desfăşura la sediul Palatului Administrativ în sala nr.15.

Temele puse în discuţie sunt: subprefecţii-status şi rol; structura Cancelariei Prefectului-atribuţii; bilanţ de etapă-campanii, evaluări, fapte…”, se preciza în invitaţia adresată reprezentanţilor mass-media.

Marţi seară, pe adresele de e-mail ale redacţiilor a sosit o altă invitaţie, tot la o conferinţă de presă la Instituţia Prefectului, de data aceasta convocată de către subprefecţi.

Miercuri, 8 aprilie, ora 9.00

Conferinţă de presă a subprefecţilor

În sala intră cei doi subprefecţi Ovidiu Frenţ şi Grigore Timoce care se arată iritaţi de faptul că prefectul nu i-a anunţat că va avea loc o conferinţă de presă, la ora 10.00. Primul care se lansează în acuzaţii este subprefectul Ovidiu Frenţ.

„Am aflat şi noi cu surprindere, din presă, că prefectul a convocat o conferinţă de presă. Muncim în această instituţie încă din 24 martie, fiind instalaţi în mod oficial în 28 martie. Noi am venit cu intenţia de a constitui o insulă de neutralitate din punct de vedere politic şi de a face echipă cu un prefect tânăr, cum este Cristian Florian. Rolul subprefecţilor este să îl ajute pe prefect în conducerea administrativă a Prefecturii, dar prefectul încearcă să conducă într-o manieră personalizată. Aflăm greu despre anumite evenimente care au loc, aflăm că anumite acte şi dosare sunt în întârziere”, a declarat subprefectul Ovidiu Frenţ.

Ovidiu Frenţ a spus că nu îţi doreşte să fie o figură de ceară sau o marionetă care ocupă un birou şi este platit bine din banul public. Frenţ consideră că atât el, cât şi Timoce sunt victimele unor jocuri politice şi că se încearcă izolarea lor.

„Este clar că se încearcă ocolirea noastră şi tocmai de aceea, se lucrează cu personalul din subordinea noastră. Suntem folosiţi doar în situaţii de criză. Suntem dispuşi în continuare să acordăm încă o şansă acestei echipe, dar să lucrăm pe lege. Să se înţeleagă că nu suntem şefi de birou, ci subprefecţi”, a precizat Ovidiu Frenţ.

Pentru a susţine cele declarate, Frenţ a mai spus că sunt „izolaţi” şi din punct de vedere logistic.

„Nu a fost posibil să ne aducem câte un consilier. La fel, în ceea ce priveşte maşina şi şoferul. Din cele patru maşini ale Prefecturii, doar una este la dispoziţia noastră. Suntem izolaţi din punct de vedere logistic şi european”, a concluzionat Ovidiu Frenţ.

Grigore Timoce l-a acuzat pe Cristian Florian că a încercat trasarea atribuţiunilor ce revin subprefecţilor într-o conferinţă de presă, fără să fie informaţi în prealabil, în condiţiile în care nu există un ordin scris care să prevadă statusul şi rolul subprefecţilor.

„Este anormal să aflăm din presă despre noile atribuţii. Gestul este imoral, şi din motive personale, şi din motive legale. Încă nu avem atribuţiunile stabilite, deoarece nu avem un ordin scris. Bănuiesc că la mijloc sunt hotărârile luate în Consiliul Judeţean, cum ar fi calitatea unor consilier judeţeni, adoptarea bugetului judeţean. Tot vorbim de transparenţa instituţiei şi noi nu ştim de un circuit al dosarelor” a afirmat subprefectul Grigore Timoce.

Timoce a mai semnalat faptul că multe petiţii ale cetăţenilor înaintate Prefecturii ies din termenul de 30 de zile în care trebuie dat un răspuns.

Miercuri, 8 aprilie, ora 10.00

Conferinţa de presă a prefectului

La vreo 15 minute după ce s-a încheiat conferinţa de presă a subprefecţilor, în aceeaşi sală de şedinţe îşi fac apariţia prefectul Cristian Florian însoţit de Mica Oprea, director de Cancelarie, şi Mircea Oliv, consilier şi purtător de cuvânt al Instituţiei Prefectului.

În deschidere prefectul face un bilanţ al activităţii sale în perioada de 40 de zile care s-a scurs de la instalarea în funcţie şi apoi răspunde întrebărilor jurnaliştilor. Florian se arată surprins de reacţiile celor doi subprefecţi şi spune că de fapt, totul este o falsă problemă.

„Comportamentul celor doi subprefecţi mă surprinde şi pe mine. Se pare că este o lipsă de comunicare din partea lor, nu din partea mea. Biroul meu este deschis non-stop. Lipsa de colaborare între mine şi subprefecţi este o falsă problemă”, a declarat prefectul Cristian Florian.

Cristian Florian a anunţat că va semna şi ordinul de stabilire a atribuţiilor care revin subprefecţilor, pentru a evita orice neînţelegere apărută.

„Mai întâi, am discutat în mare, cu cei doi subprefecţi despre atribuţiile care le revin. Ordinul, încă nu a fost emis, dar va fi emis azi (n.r.-8 aprilie)”.

Cât despre logistica ce revine celor doi subprefecţi, Cristian Florian a adăugat: „Dânşii nu au prevăzută o Cancelarie a lor. Nu cred că dacă cineva din instituţie a avut vreo problemă de deplasare, nu i-a fost pusă la dispoziţie o maşină. Nu văd să fie vreo problemă”.

Vizavi de situaţia din Consiliul Judeţean, prefectul Cristian Florian a declarat că va merge pe lege.

„Tensiunea din Consiliul Judeţean ne afectează pe toţi. Mă interesează ca acele hotărâri să fie în concordanţă cu prevederile legale, şi de acest lucru se ocupă grupul de jurişti”, a precizat prefectul.

Epilog

Unde-i adevărul, stabileşte doar opinia publică. Instituţia Prefectului a ajuns ca şi Consiliul judeţean un loc al răfuielilor politice. Mai vehemenţi, subprefecţii au ameninţat că daca nu se va redresa situaţia, vor solicita Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5