Preotul Vasile Ciherean din Lunca Ilvei, în grevă la Prefectură pentru restituirea întregii suprafeţe deţinute de Biserica Ortodoxă

Preotul Vasile Ciherean, preot paroh de 36 ani la Lunca Ilvei, a ajuns luni la Instituţia Prefectului, într-o formă inedită de protest, pentru a atrage atenţia asupra faptului că Biserica Ortodoxă din localitate nu şi-a primit toate terenurile revendicate în baza legilor proprietăţii. Acesta a fost primit în audienţă de către prefectul Ovidiu Frenţ, căruia i-a explicat situaţia, ulterior depunând şi o petiţie scrisă. Instituţia Prefectului urmează să cerceteze acest dosar şi să formuleze un răspuns la această sesizare.

         „E vorba despre pământurile bisericii care în anii 60 au fost preluate de stat. Sunt din 1979 acolo şi a fost o perioadă când biserica nu a avut unde cultiva nimic, ca la ţară, cartofi, grâu etc., erau luate de stat. Proprietară era Biserica Ortodoxă Ilva Mare, pentru că era o singură unitate administrativă şi doar în 1968 s-au departajat. Lucrurile stăteau cam aşa: în 1947, în Lunca Ilvei erau trei ortodocşi şi 2000 greco-catolici, actualmente, după ultimul recensământ, sunt 2700 de ortodocşi şi 3 greco-catolici. Aşa spun evidenţele oficiale. Este vorba despre 22 hectare, teren agricol, păşune, teren arabil. În 1991 am depus o sesizare inclusiv la Parlament, care mi-a răspuns că se dau doar 5 hectare. Am făcut tot felul de demersuri. Acum, domnul primar a plecat la Bucureşti şi mi-a spus că s-a rezolvat. Cele 5 hectare mi s-au dat atunci, după care s-a spus că se dă tot. Mai trebuie să ni se dea 17 hectare. Sigur că Primăria ar vrea acolo ba să facă un  parc în grădina bisericii, ba o capelă mortuară, lucruri pe care le înţeleg, dar unde punem noi casa parohială, de aceea ei cam pun piedici”, a explicat preotul Vasile Ciherean.

         Acesta a menţionat că a apelat la această formă de protest, pentru că lucrurile trenează de ceva vreme, iar el este în pragul pensiei. Poate astfel, remarca preotul Ciherean, „cu un gest puţin excentric”, lucrurile vor fi grăbite în soluţionare. „Mi s-a şi spus, Primăria vrea să construiască pe acele terenuri. Eu mă voi pensiona, dumneavoastră veţi scrie. Lumea va zice că am fost laş şi nu am luptat pentru pământurile bisericii. Eu le voi lua la mine şi le voi arăta că am făcut demersuri”, a adăugat Vasile Ciherean.

         Preotul din Lunca Ilvei a ţinut să precizeze că insistă pentru retrocedarea acestor terenuri şi pentru faptul că pe viitor biserica nu va mai beneficia de subvenţii de la stat, şi atunci o parohie trebuie să se autogospodărească.

 

Comentarii

30/05/16 16:25
Ionuţ

Nu are casa parohiala? Vai vai

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5