Preşedintele CJ, Radu Moldovan: La mulţi ani, de Ziua Independenţei, Republicii Moldova!

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, şi o delegaţie de primari din judeţul nostru au fost, de Ziua Independenţei Republicii Moldova,la fraţii de peste Prut.

"Astăzi frații noștri din Republica Moldova sărbătoresc Ziua Independenței!  Suntem același sânge și suflet, același popor și națiune sub două steaguri aproape identice! Sărbătoarea lor este și sărbătoarea noastră! Bucuria lor este și bucuria noastră și împlinirea lor este și împlinirea noastră ca popor!  Bunul Dumnezeu să binecuvânteze România și toți românii! La mulți ani, de Ziua Independenței, Republicii Moldova!", a transmis preşedintele Radu Moldovan.

*** 

Ziua Independenței este sărbătoarea națională a Republicii Moldova, prin care se marchează adoptarea Declarației de Independență la 27 august 1991. În urma declarării independenței,  Republica Moldova a devenit un stat suveran şi independent. Proclamarea independenţei Republicii Moldova în 1991 a constituit urmarea unui proces complex. În iunie 1988, la Chişinău s-a reunit un grup de intelectuali moldoveni care a pus bazele unui grup de iniţiativă pentru susţinerea democratizării.

În 27 august 1991 s-a organizat Marea Adunare Naţională, care a impus Parlamentului votarea nominală a Declaraţiei de Independenţă. Ziua de 27 august a fost aleasă şi pentru a coincide cu 27 august 1989, atunci cînd a avut loc Prima Mare Adunare Naţională care a lansat dezideratul suveranității și independenței.

*** 

Toate cele 19 primării ale raionului Glodeni au semnat acorduri de cooperare cu primăriile Județului Bistrița-Năsăud

Ceremonia de semnare a acordurilor de cooperare între primăriile raionului Glodeni, Republica Moldova, și Județului Bistrța-Năsăud, România, s-a desfășurat sâmbătă, 25 august, în incinta Consiliului Raional Glodeni, cu participarea Președintelui raionului Glodeni, Ion Leucă, și Președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

La solemnitate au fost prezenți din partea raionului Glodeni: Vicepreședintele raionului Glodeni, Oxana Albu; primarii semnatari ai acordurilor de înfrățire; reprezentantul Guvernului în teritoriu, șeful-adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, Verginia Scobioală; Secretarul Consiliului Raional, Vasile Pelin; șeful Inspectoratului raional de Poliție, Viorel Damian; șeful Secției Administrativ-Militare, Eduard Loghin; șeful Secției Situații Excepționale, Eduard Ceban; șeful Sectorului Glodeni SA ”Dumuri Rîșcani”, Nicolae Gudumac; angajați ai Aparatului Președintelui raionului.

Din partea Județului Bistrița-Năsăud au participat: primarii semnatari ai acordurilor de înfrățire; Purtătorul de cuvânt la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Bogdan Ivan Gruia; comisarul șef, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Bistrița-Năsăud, Mihai Ovidiu Lupșa; Inspectorul-șef, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud, colonelul Furnea Florin Vasile; Inspectorul-șef, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bistrița”, colonelul Florea Constantin.

Domeniile de cooperare stipulate în acordurile bilaterale sunt umătoarele: administrația publică și dezvoltare locală, economie, cultură, tineret, sport, educație, turism, social, accesare de fonduri europene, protecția mediului înconjurător, transport, protecția medico-socială. Părțile se angajează să desfășoare activități de cooperare potrivit competențelor de care dispun și în conformitate cu legislațiile în vigoare din Republica Moldova și România.

Semnarea acordurilor de cooperare între primăriile localităților raionului Glodeni și județului Bistrița-Năsăud a fost posibilă grație Înțelegerii de Cooperare dintre raionul Glodeni și Județul Bistrița-Năsăud, semnate în noiembrie 2017 de către Ion Leucă și Emil Radu Moldovan. În cadrul oficial al colaborării, în raionul Glodeni au fost deja realizate sau sunt pe cale de implementare mai multe proiecte sociale, culturale, educative, sportive, inclusiv inaugurarea Filialei Glodeni a Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud; dotarea cabinetului de kinetoterapie; transmiterea automobilului de serviciu Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei; reparația Stadionului Central din orașul Glodeni, etc.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5