Primăria Şintereag propune comasarea a două şcoli

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile locale au transmis solicitări către ISJ prin care propun desfiinţarea unor şcoli, cu clase simultane. Un astfel de caz este la Şintereag, unde cheltuielile sunt foarte mari, mai ales pe timpul sezonului rece.
“Am avut o solicitare de la Şintereag, care făcându-şi socotelile de buget, a constatat că este şi mai eficient din punct de vedere financiar şi al actului didactic să desfiinţeze clasele simultane de la Blăjenii de Jos şi de la Şieu Sfântu. Primăria are probleme deosebite cu sistemul de încălzire care este extraordinar de scump. Făcându-şi socotelile, primăria vrea să aducă toţi copiii în Şintereag şi se elimină astfel învăţământul în sistem simultan”, a precizat Camelia Tabără.
Primarul Ioan Bob din Şintereag susţine că întreţinerea celor două instituţii şcolare este mult prea costisitoare în comparaţie cu numărul de elevi înscrişi. Mai mult, şi actul educaţional va fi îmbunătăţit. De exemplu, la Bălejenii de Jos frecvenetează şcoala 16 copii şi sunt doi învăţători (profesori de învăţământ primar), în timp ce la Şieu Sfântu sunt 24 copii. Practic, câte 3-7 elevi într-o clasă. La Şintereag, copiii vor învăţa într-un sistem tradiţional, cu profesori titulari. Transportul este oricum subvenţionat de Primăria Şintereag. Mai mult, cheltuielile vor fi reduse. Numai pentru o singură lună, la şcoala din Blăjenii de Jos, factura la încălzire a fost de 2600 lei, asta pentru că investiţiile în imobil au fost făcute printr-un program de la Banca Mondială, s-a optat de la nivel central pentru acest sitem de încălzire, iar autorităţile locale nu au putut obiecta ceva.
Nu este singura localitate unde sunt dificultăţi în plata facturilor pentru încălzire la unităţile şcolare. De exemplu, Primăria Budeşti a cerut sprijin din partea autorităţilor judeţene pentru a-i fi prelungit termenul de decontare a facturii la ...gaz, asta pentru a nu-i lăsa pe copii în frig.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5