Primarul Florin Sandu Simionca: Sperăm ca în această primăvară, în apropierea Paştelui, să putem inaugura căminele culturale din Buduş şi Budacu de Jos şi grădiniţa din centru

În aşteptarea adoptării bugetului la nivel central, administraţiile locale îşi văd de lucru, de proiecte, ce-i drept începute anul trecut, sau încheie procedurile de achiziţie publică pentru obiective de investiţii care vor demara în acest an. Este vorba despre proiecte cu finanţare europeană, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, cât şi din cele guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, sau de la bugetul local, care vizează infrastructuctura rutieră, cea educaţională sau culturală, dar şi reţelele de apă şi apă uzată.

La Budacu de Jos, trei proiecte sunt în linie dreaptă, chiar dacă termenul de finalizare este undeva în luna decembrie. De altfel, muncitorii firmelor executante erau pe şantier.

         „Dacă nu vor apărea probleme deosebite, sperăm ca în această primăvară, în apropierea Paştelui, să putem inaugura căminele culturale din Buduş şi Budacu de Jos şi grădiniţa din centru. Se lucrează, în prezent, la interioare, iar ulterior vom face dotările prevăzute. Nu ne-am grăbit, lucrările au trecut deja printr-o iarnă, s-au aşezat, astfel că putem observa micile probleme, inclusiv la instalaţii”, ne-a explicat primarul Florin Sandu Simionca.       

Grădiniţa,  realizată în pondere de peste 90%

Educaţia reprezintă o prioritate pentru administraţia locală din Budacu de Jos, fapt confirmat de investiţiile în infrastructura preşcolară şi şcolară. Primăria Budacu de Jos are în derulare un proiect finanţat din fonduri guvernamentale în cadrul etapei a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Este vorba despre construirea unei grădiniţe cu program normal, amplasată la Budacu de Jos.

„Aproximativ 90% din lucrare este executată, iar constructorul mai are câteva luni bune până ar trebui să finalizeze lucrarea. Avem grădiniţa actuală, care este cât de cât pusă la punct şi nu avea rost să forţăm lucrurile. Ne pregătim pentru dotări şi vrem să o oferim copiilor şi cadrelor didactice în această primăvară”, ne-a declarat primarul Florin Sandu Simionca.

Potrivit edilului comunei, valoarea totală a investiției este de 1,148,243.20 lei (cu TVA), din care Construcţii +Montaj reprezintă 942,483 lei (cu TVA), la care se adaugă şi dotări specifice de 66,840.00 lei (cu TVA). Contractul de lucrări este de 982.221,17 lei (cu TVA). Durata de execuție a lucrărilor este de 24 luni.
Practic, este edificată o clădire cu o suprafaţă desfăşurată de 453,70 mp şi o suprafaţă utilă de 387,95mp, pe un singur nivel, cu săli de grupă, dar şi pentru anumite festivităţi.

Grădiniţele din Buduş, Monariu şi cea din Budacu de Jos au beneficiat de lucrări de renovare, în cadrul primei etape a PNDL, astfel că au primit aviz sanitar de funcţionare, având grupuri sanitare cu apă curentă, încălzire centrală şi instalaţii electrice noi. Aproape un milion de lei au fost investite în cele trei localuri de grădiniţă, pentru a crea condiţii optime de educaţie pentru cei mai mici locuitori ai comunei.

La căminele culturale din Buduş şi Budacu de Jos se lucrează la amenajările interioare

Modernizarea şi dotarea căminelor culturale din localităţile Buduş şi Budacu de Jos sunt finanţate în cadrul unui proiect prin Sub-măsura 7.6 - Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Proiectul „Modernizare şi dotare Cămin cultural în localitatea Budacu de Jos şi modernizare şi dotare Cămin cultural în localitatea Buduş” are o valoare estimată de 2.706.946 lei din care fonduri europene de 2,471 milioane lei, iar cofinanţarea o reprezintă suma de 233,577 lei. Per total, investiţia depăşeşte 450.000 euro.

         „Căminul Cultural din Buduş arată foarte bine, arhitectural se potriveşte cu amplasamentul. Acum se lucrează la finisajele interioare, se montează gresia. La Căminul Cultural din Budacu de Jos, în prima etapă ne-am axat pe schimbarea acoperişului. Pentru că imobilul  găduieşte atât sediul Primăriei, cât şi Căminul Cultural, am schimbat întreg acoperişul. După cum aţi observat, se lucrează la interioare,  la încălzire prin pardoseală, la tavane etc.”, ne-a explicat primarul comunei.
 

Proiectul pentru căminul cultural din Buduş include hol intrare, oficiu, sală spectacole, hol acces scenă, scenă, vestiar artişti, depozit, centrală termică, grupuri sanitare (femei, bărbaţi, persoane cu handicap). Lucrările au vizat refacerea în totalitate a şarpantei şi învelitorii, realizarea unui sistem colectare a apelor pe acoperiş, anveloparea clădirii, termoizolare soclu clădire, termoizolare planşeu peste parter, refacerea tencuielilor interioare şi exterioare şi a vopsitoriilor, instalaţii electrice noi, tavane false, înlocuire/refacere pardoseli, realizare sistem de ventilare (aer condiţionat). Nu în ultimul rând, prin proiect este prevăzută şi dotarea căminului cultural, dar şi amenajările exterioare.
Căminul cultural din Budacu de Jos va avea o sală de spectacole, cu scenă, buzunar artişti, grupuri sanitare (femei, barbaţi, persoane cu handicap), oficiu, centrală termică. Lucrările constau în principal în hidroizolarea fundaţiilor, refacerea în totalitate a şarpantei şi învelitorii, un sistem de colectare a apelor pe acoperiş, anveloparea clădirii, termoizolare soclu clădire, termoizolare planşeu peste parter, refacere tencuieli interioare şi exterioare şi a vopsitoriilor, instalaţii electrice noi, tavane false, înlocuire/refacere pardoseli, realizare sistem de ventilare (aer condiţionat). La acestea se adaugă dotările aferente, dar şi refacerea împrejmuirii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5